یکی از بهترین روشهای پر کردن جای خالی دندان ازدسترفته، بریج دندان است. در واقع اگر یک یا چند دندان شما کشیده شده و از دست رفته است، بریج دندان میتواند شکاف را با یک یا چند دندان مصنوعی (کاذب) پر کند. به این عمل پونتیک نیز گفته میشود. اگر شما هم دندانتان را به هر دلیلی از دست دادهاید و جای خالی آن لبخند شما را زشت نشان میدهد، همراه ما باشید تا با مراحل بریج دندان و به عبارتی، مراحل کاشت دندان به روش بریج آشنا شوید.
مراحل بریج دندان چیست؟
زمانی که یک یا دو دندان کشیده شدهاند، مراحل بریج دندان به ترتیب زیر اجرا میشود تا دندان ازدسترفته به نوعی جبران شود:
1. تراشیدن دندانهای مجاور
در مرحله اول این فرایند، باید دندانهای مجاور برای ایجاد فضای لازم و به منظور قرار گرفتن روکش دندان تراشیده شوند. این روکش پایه همان بریج است که به دندانی که در فضای دندان کشیدهشده قرار میگیرد، متصل میشود.
هر نوع روکش دندان، روش تراش مخصوص به خود را دار است و به همین علت دندانپزشکان از ابزارهای متفاوت با اشکال گوناگون برای تراشیدن دندان استفاده میکنند. پس از اینکه دندانهای پایه به میزان لازم و به شکل مورد نظر تراش خورد، بهتر است سطحشان صاف و هموار شود تا مانع نشستن روکش دندان نشوند.
2. اسکن یا قالبگیری دندانهای پایه
نکته مهمی که در این مرحله از مراحل بریج دندان باید به آن توجه داشته باشید این است که ساخت بریج دندان و روکش آن توسط یک پروتزیست متخصص و در لابراتور دندانپزشکی صورت گیرد؛ چرا که کیفیت آنها اهمیت بسیاری دارد.
پروتزیست باید مدلی از دندانهای تراشخورده و بافت نرم فضای بیدندانی و فاصله تا فک مقابل و نحوه بستن دندانها را داشته باشد. برای این کار از روی دندانها با مواد قالبگیری سیلیکونی قالب گرفته میشود. همچنین، برای این کار میتوان از اسکنر دیجیتال نیز استفاده کرد. لابراتوار دندانپزشکی در این مرحله بسته به نوع روکشی که از او درخواست شده، به روشهای مختلفی روکشهای بریج دندان را میسازد.
3. نصب بریج دندان
در این مرحله از مراحل بریج دندان، دندانپزشک بریجهای ارسالشده از سوی لابراتور را بر روی دندانهای پایه امتحان میکند. زمانی که دندانپزشک از نشستن دقیق و نحوه بستن دندانها مطمئن شد، شروع به چسباندن بریجهای دندان بر روی دندانهای پایه میکند. چسب مورد استفاده برای بریج دندان انواع مختلفی دارد و تشخیص نوع مورد استفاده برای دندان شما به نظر دندانپزشک بستگی دارد.
4. آموزش نحوه مراقبت
دندانپزشک باید به شما آموزش دهد تا بتوانید بهخوبی از بریج مراقبت کنید و نحوه صحیح تمیز کردن آن را به شما یاد دهد. در صورت عدم آموزش این نکات، حتما به دندانپزشک یادآوری کنید تا نحوه مراقبت از بریج را به شما آموزش دهد.


مزایای بریج دندان چیست؟
روش بریج دندان با بستن فضای خالی قابل توجه بین دندانها و جایگزین شدن با دندان ازدسترفته، مزایای زیر را برای شما به همراه خواهد داشت:
- زیبا کردن طرح لبخند
- تسهیل فرایند جویدن
- بهبود گفتار و نحوه ادای کلمات
- حفظ شکل صورت با پر کردن فضای خالی دندانها
- تعدیل توزیع نیرو در دندانها و فکها
- جلوگیری از حرکت دندانها و کج شدن آنها با پر کردن فضای خالی بین دندانها
معایب بریج دندان چیست؟
پس از آشنایی با مراحل بریج دندان و اینکه بریج دندان چیست و همچنین مزایای آن، بهتر است با معایب آن نیز آشنا شوید. در کل مزایای بریج بیشتر از معایب آن است؛ اما در نظر داشته باشید که دندانپزشک در بعضی از موارد برای کاشت دندان به روش بریج مجبور است مینای دندان را بتراشد و این کار غیرقابل بازگشت است؛ چرا که مینای دندان قابلیت بازسازی مجدد خود را به صورت طبیعی ندارد.
یکی دیگر از معایب بریج این است که در برخی از انواع بریج دندان، دندانپزشک تنها دندانهای مصنوعی را به دندانهای مجاور متصل میکند و دندانها به استخوان فک نمیرسند. در چنین حالتی، برخورد ضربههای شدید ممکن است باعث شکستن دندانهای مصنوعی و طبیعی اطرافش شود.
قیمت بریج دندان چقدر است؟
با توجه به ساده بودن مراحل بریج دندان، هزینه این نوع کاشت نسبت به روشهای دیگر مناسبتر است. در نظر داشته باشید که این هزینه متغیر است و به نوع بریجی که دندانپزشک برای شما تجویز میکند، بستگی دارد.
یکی دیگر از عوامل موثر بر تعرفه بریج دندان، کیفیت جنس بریج است. بریجها از مواد مختلفی ساخته میشوند و هر کدام دارای زیبایی، استحکام و طول عمر متفاوتی هستند و مسلما هرچه کیفیت مواد بیشتر باشد، هزینه بریج دندان نیز بیشتر میشود.
علاوه بر موارد بالا، تعداد دندانهایی که از دست دادهاید یا کشیدهاید، میزان پیچیدگی در قرار دادن بریجها، درمان و ترمیمهای مورد نیاز حین فرایند بریجگذاری و فاکتورهای مرتبط با مطب دندانپزشکی و متخصص دندانپزشکی شما نیز بر روی قیمت نهایی بریج دندانی تاثیرگذار است.
بریج دندان بهتر است یا ایمپلنت دندان؟
مسلما مراحل بریج دندان کمتر و کوتاهتر از ایمپلنت دندان است؛ اما اینکه واقعا کدامیک برای شما مفید هستند، به نظر شما و متخصص دندانپزشکی شما بستگی دارد. جالب است بدانید هم ایمپلنت و هم بریج کاربردهای یکسانی دارند و برای یک هدف طراحی و ساخته شدهاند؛ اما تفاوتهای زیادی با هم دارند.
چگونه از بریج دندان مراقبت کنیم ؟
معمولا دندانپزشک شما پس از پشت سر گذاشتن مراحل بریج دندان، نحوه مراقبت از آن را به شما یادآوری میکند. برای این منظور پیشنهاد میکنیم اقدامات زیر را دنبال کنید:
- دو بار در روز مسواک بزنید و روزانه نخ دندان بکشید.
- حداقل سالی دو بار برای معاینه دندانها به دندانپزشک مراجعه کنید.
- سعی کنید مصرف غذاهای جویدنی مانند برخی گوشتها را محدود کنید.
سخن پایانی در مورد بریج دندان
در این مطلب تلاش کردیم تا مراحل بریج دندان یا مراحل کاشت دندان به روش بریج را بهطور کامل برای شما توضیح دهیم. اگر یک یا تعدادی از دندانهای خود را از دست دادهاید یا کشیدهاید، گزینههای مختلفی برای پر کردن جای این دندانها پیش رو دارید. پل یا بریج دندانی یکی از این روشهاست که جایگزین بسیار مناسبی برای دندانهای ازدسترفته است.
اگر فکر میکنید بریج دندانی برای شما مناسب است یا قصد دارید جای خالی دندانهای خود را پر کنید، حتما با دکتر سید محمدرضا حسینی مشورت کنید. دکتر حسینی با داشتن تجربه خصوصا در زمینه دندانپزشکی دیجیتال، بهترین روش درمانی را به شما پیشنهاد خواهد کرد. برای آشنایی کامل با بریج پیشنهاد میکنیم مقاله زیر را مطالعه کنید.