اگر دندان شما به خاطر دلایل مختلفی افتاده است، دندانپزشک میتواند فضای خالی بین دندانهایتان را با پلهای دندانی یا بریج دندان پر کند. در واقع بریج نوعی درمان ترمیمی است که بهصورت ثابت روی دندانها قرار میگیرد. برای این که بریج در جایگاه خود قرار بگیرد و ثابت شود، دندانپزشک از دو دندان کناری بهعنوان پایه استفاده میکند. نکتهای که درباره این روش درمانی باید در نظر داشت این است که بریج دندان بهعنوان یکی از روشهای جایگزین کردن دندانهای کشیدهشده، مضرات و معایبی نیز دارد. پس از آنکه دانستید که بریج دندان چیست، در ادامه همراه ما باشید تا معایب بریج دندان را بهطور کامل بررسی کنیم.
بریج دندان چیست؟
بریج دندان یک روش دندانپزشکی برای پر کردن جای خالی دندانهایی است که از دست رفته یا کشیده شدهاند. یک بریج یا پل شامل یک یا چند عدد دندان مصنوعی ساده است. بهراحتی در کنار سایر دندانها قرار میگیرند.این روش مانع از به وجود آمدن مشکلاتی مانند سختی در تکلم، کج شدن سایر دندانها، خراب شدن طرح لبخند و… میشود.
معمولا از مواد متفاوتی برای پر کردن دندانها استفاده میشود تا دندان رنگ طبیعی خود را داشته باشد و با دندانهای دیگر هماهنگ شود. جنس بریجها معمولا از پرسلین است که البته برخی از افراد به دلخواه خود از جنس طلا نیز استفاده میکنند که به همان رنگ طلایی است.
معایب بریج دندان
بریج دندان نیز مانند هر روش درمانی دیگری مزایا و معایبی دارد که در ادامه به معرفی چند مورد از مهمترین عوارض و معایب آن خواهیم پرداخت:
1. حرکت بریج در اثر لمس آن
وقتی در زمان طولانی یک پل دندانی دچار آسیب شده باشد، در هنگام تماس با انگشت دست یا از طریق لمس با زبان ممکن است در جای خود حرکت کند. حتی ممکن است در زمان غذا خوردن متوجه حرکت بریج شوید. این حرکت بریج از جای خود هر چند اندک میتواند مشکلساز باشد و منجر به پوسیدگی دندان در ناحیه بریج شود.
2. ناهماهنگی رنگ بریج دندانی با دیگر دندانها
یکی دیگر از معایب بریج دندان که برای بسیاری از افراد ناخوشایند است، عدم تطابق رنگ و ظاهر بریج دندان متصلشده با دندانهای دیگر است. بنابراین، دندانپزشک باید قبل از نصب بریج، از شباهت آن با سایر دندانهای طبیعی فرد اطمینان خاطر حاصل پیدا کند.
3. احساس درد و التهاب
پس از نصب بریج دندان، ممکن است تا مدتی احساس درد، التهاب یا حتی کبودی در اطراف لثهها داشته باشید که در اغلب اوقات پس از چند روز این عوارض کاهش مییابد. درصورتی که این درد شدیدتر شد و تا بیشتر از یک هفته طول کشید، بهتر است به دندانپزشک مراجعه کنید؛ چرا که این درد میتواند بیانگر اتصال نامناسب بریج و حاکی از عفونت باشد.
4. مشکلات جویدن
یکی دیگر از معایب بریج دندان مشکلات جویدن است که ممکن است برای بیمارانی که بهتازگی بریج دندان نصب کردهاند، اتفاق بیفتد. در این حالت، ممکن است شما حساسیت بیشتری به جویدن غذا توسط دندان بریج داشته باشید یا حتی نتوانید با این قسمت از دهانتان غذا را بجوید. این مسئله اغلب از نظر روانی برای فرد آزاردهنده است. بنابراین، با پزشک معالج خود مشاوره داشته باشید تا راهکار مناسب برای حل این مشکل را در اختیار شما قرار دهد.
5. تغییر طعم و مزه در دهان
طعم بد در دهان شما میتواند نشانه این باشد که پل دندانی شما اشتباه نصب شده است یا نیازمند ترمیم است. معمولا وقتی غذا بین پل و سایر دندانها گیرکرده باشد، این عارضه اتفاق میافتد. اگر این عارضه پس از گذشت چندسال از نصب بریج اتفاق بیفتد، میتواند به علت سایش بریج یا از بین رفتن چسبی باشد که دندانها را نگه میدارد. اگر این اشکال برطرف نشده و جلوی پوسیدگی گرفته نشود، امکان دارد باکتریهای حاصل از فساد مواد غذایی وارد جریان خون شده و باعث عفونت خون شوند.
معرفی مراحل بریج دندان و بررسی مزایای بریج دندان
سایر عوارض بریج دندان
از دیگر عوارض و معایب بریج دندانی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
از دست رفتن دندانها
دندانهای طبیعی جانبی که در هر دو طرف فضای خالی دندان از دست رفته،ممکن است در بعضی موارد پس از نصب بریج، آسیب ببینند.به حفرات داخلی و قسمتهای زیرین آن وارد شوند، خطر پوسیدگی وجود دارد.
تراش مینای دندان
شاید یکی از بزرگترین معایب بریج دندان این باشد که در برخی موارد مجبور هستیم مینای دندان را تراش دهیم که این کار غیرقابل بازگشت است؛ چون مینای دندان یکی از بخشهای بدن است که رشد نمیکند و توانایی بازسازی مجدد بهصورت طبیعی را ندارد.


ضعیف بودن دندانها
گاهی اوقات ممکن است دندانهای طبیعی استحکام کافی برای نگه داشتن پل را نداشته باشند؛ به همین دلیل بعد از گذشت مدتی، دندانها تخریب میشوند و بیمار مجبور به استفاده از ایمپلنت خواهد شد.
امکان شکستن دندان مصنوعی
در برخی از انواع بریج دندان، ما تنها دندانهای مصنوعی را به دندانهای مجاور متصل میکنیم. این یعنی دندانها به استخوان فک نمیرسند. بنابراین، با ضربههای شدید امکان شکستن دندانهای مصنوعی و طبیعی اطرافش نیز وجود دارد.
حساس شدن دندانها
بیشتر اوقات 1 تا 2 هفته بعد از عمل بریج، دندانها بعد از خوردن مواد خوراکی سرد و گرم واکنش نشان خواهند داد که میتواند یکی از ناخوشایندترین معایب بریج دندان باشد.
آسیب عصب دندان
بریج دندان ممکن است منجر به آسیب دیدن عصب دندان شود و باعث شود که دندان در آینده نیاز به عصبکشی داشته باشد.
شل شدن بریج دندان
ممکن است در صورت درست قرار نگرفتن بریج، بهمرور زمان بریج دندان شل شود و بیفتد.
شل شدن پل
در برخی مواقع ممکن است موادی که دندانپزشک برای محکم کردن بریج دندان استفاده میکند، بریزد و پل دندان شل شود. در این حالت، نفوذ باکتری به داخل دندانها بسیار زیاد میشود و خطر پوسیدگی را بههمراه خواهد داشت.
تغییر رنگ بریج
با افزایش سن ظاهر طبیعی بریج از بین میرود که میتوانید برای تغییر رنگ مجدد به دندانپزشکی مراجعه کنید.
طول عمر بریج
معمولاً عمر بریجها بین ۵ تا ۱۵ سال است. اگر فرد بهداشت دهان و دندان را رعایت نکند، از عمر آن کاسته خواهد شد.
موارد ممنوع در استفاده از بریج دندان
با توجه به معایب بریج دندان، این روش برای عدهای از افراد مناسب نیست؛ بههمین علت، پزشک با بررسی شرایط لازم برای انجام این عمل جراحی، آن را به بیمار پیشنهاد خواهد کرد. افرادی با شرایط زیر برای بریج دندان مناسب نیستند:
- افرادی که دچار مشکلات و بیماریهای مختلف دهان هستند.
- کسانی که بیش از 1 دندان از دست دادهاند.
- خانمهای باردار و افرادی که مشکلات قلبی دارند (بریج دندان گاهی اوقات نیاز به بیهوشی کامل دارد. به همین دلیل، برای زنان باردار و افرادی که مشکلات قلبی دارند توصیه نمیشود.)
آیا بریج دندان روش مناسبی برای جایگزین کردن دندانهای ازدسترفته است؟
با توجه به معایب بریج دندان، شاید برای شما سوال پیش آمده باشد که بهترین روش برای جایگزین کردن دندانهای ازدسترفته، کدام است؟ در پاسخ به این سوال باید گفت بهطور کلی، بین بریج و ایمپلنت، ایمپلنتها گزینه بهتری هستند. با توجه به اینکه بریجهای دندانی دارای طول درمان و هزینه کمتری هستند، ممکن است برخی از افراد بسته به شرایط خود بریج را انتخاب کنند.
طول عمر بریج دندان
عمر بریجهای دندانی به عوامل مختلفی بستگی دارد. این عوامل عبارتند از: جنس روکش ساخته شده، نحوه مراقبت و نوع بریج. بهطور متوسط عمر بریجهای دندانی حدود 10 سال است و نحوه مراقبت این طول عمر میتواند کاهش یا افزایش داشته باشد.
بهترین دندانپزشک در غرب تهران
معایب بریج دندان نسبت به خیلی دیگر از معایب درمانی دندان قابل تحملتر است و زیاد جای نگرانی ندارد. فقط کافی است که هنگام مشاهده یکی از این عوامل به دندانپزشک خود مراجعه کنید و مشکل خود را در میان بگذارید تا راهحلی برای درمان عیب بریج دندانی شما بدهد. اگر به دنبال دندانپزشک دیجیتال در تهران هستید، پیشنهاد میکنیم برای کاشت ایمپلنت دیجیتال و داشتن طرح لبخندی بسیار زیبا به دندانپزشکی دیجیتال دکتر حسینی، جراح دندانپزشک و ایمپلنتولوژیست، مراجعه کنید. دکتر سید محمدرضا حسینی با داشتن سالها سابقه درخشان در ایمپلنتولوژی و جراح دندان، پزشکی بسیار نوآور و حرفهای هستند.