لمینت و کامپوزیت هر کدام مزیتها و معایبی نسبت به همدیگر دارند. عوامل مختلفی منجر به فرق لمینت و کامپوزیت شده است. این علل و عوامل موجب تفاوت قیمت لمینت و کامپوزیت نیز هستند. اگر از ماهیت، کارآیی و تفاوت لمینت و کامپوزیت آگاهی دارید اما هنوز نمیدانید کدام را انتخاب کنید، این مقاله برای شما نوشته شده است تا بتوانید بهترین تصمیم را بگیرید.
لمینت و کامپوزیت
کامپوزیت دندان چیست؟ کامپوزیت همان مواد ترمیمی دندان از جنس رزین است که در مطب روی دندان بیمار فرم داده میشود. لمینت نیز از جنس پرسلین (چینی) است که در آزمایشگاه ساخته و پرداخته شده و بعد برای جایگذاری روی دندان، به مطب دندانپزشکی ارسال میشود.
کاربرد مشترک درمان زیبایی لمینت سرامیکی و کامپوزیت ونیر
لمینت و کامپوزیت برای پوشاندن بدشکلیها، بدرنگیها و نامرتبیهای خفیف دندانی به کار میروند. اگر دندانها نامرتبیهای متوسط تا شدید داشته باشند، حتما اول قبل از ونیر کامپوزیت یا لمینت سرامیکی باید برای فرد یک دوره درمان ارتودنسی انجام شود. بهترین متخصص ارتودنسی سعادت آباد یک گزینه مناسب و عالی برای مرتب کردن دندانهای بههمریخته و نامنظم است.
از کاربردها و مزیتهای اصلی هر دو درمان زیبایی این است که میتوانند در کنار درمان بعضی مشکلات دندانی، لبخندی زیبا و گیرا به افراد ببخشند و زیبایی چهره آنان را دوچندان کنند. انتخاب بهترین دکتر برای اصلاح طرح لبخند یکی از عوامل اساسی دستیابی به این امر مهم است که میتواند بر اعتماد به نفس و عزت نفس افراد در جامعه بیفزاید.
کامپوزیت ونیر چیست و مناسب چه کسانی است؟
تفاوت لمینت و کامپوزیت دندان
از تفاوت و فرق لمینت و کامپوزیت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
تعداد جلسات مراجعه
از دیگر فرق لمینت و کامپوزیت، تعداد جلسهها و مراجعه به دندانپزشکی است.در بیشتر موارد میتوان بدون تراش، دندان بیمار را کامپوزیت کرد و گاها نیاز به یک تراش جزئی هست؛ اما در هر صورت، در 1 جلسه درمان کامپوزیت تمام میشود. برای لمینت سرامیکی 1 جلسه دندان تراش میخورد، دندان قالب گرفته میشود و بعد از 2 تا 3 هفته یا 1 ماه (بسته به تعداد واحدهای لمینت دندانی) لمینت بیمار آماده شده و در جلسه دوم لمینتها روی دندان گذاشته میشوند.
تراش دندان
بهترین گزینه درمان زیبایی برای کسانی که نمیخواهند دندانهای سالمشان تراش بخورد کامپوزیت است. یکی دیگر از محاسن کامپوزیت این است که هر زمانی که فرد بخواهد میتواند کامپوزیت را از روی دندانهای خود حذف کند؛ به شرط آن که در طول زمانی که کامپوزیت دارد بهداشت دهان و دندان را کاملا رعایت کند تا بعد از ریموو کامپوزیت مجدد دندانهای سالم و طبیعی خود را بتواند داشته باشد. مگر در شرایطی که دندانهای فرد به گونهای باشد که بدون تراش نمیشود روی دندان درمان زیبایی انجام داد.
مثلا بیمار دندان بدفرم و نامرتب خفیف یا بدرنگی و پوسیدگی شدید دارد و نیاز است دندان تراش بخورد یا اینکه فرد ترجیح میدهد که در نوک مینای دندانهایش لبه شیشهای داشته باشد و… در تمام این موارد، دندان باید یک مقدار جزئی حدود 0.2 تا 0.5 میلیمتر تراش بخورد که یک لایه بسیار نازک از مینای دندان را شامل میشود. اما با این حال، اگر قرار است دندان فرد تراش بخورد، منطقیترین انتخاب، لمینت سرامیکی است؛ زیرا در مقایسه با کامپوزیت ونیر بااستحکامتر، بادوامتر و طبیعیتر است.
لمینت دندان چیست و معرفی بهترین روشهای مراقبت از آن
ضخامت
ضخامت از دیگر فرق لمینت و کامپوزیت داندان است که آن را بررسی میکنیم. کامپوزیت ونیر یک پوسته نازک از جنس رزین کامپوزیت است که روی دندان میچسبد؛ اما لمینتها حتی نازکتر از کامپوزیتها هستند. ضخامت لمینت به اندازه ضخامت ظریف یک لنز چشمی است. برخی از بیماران این تفاوت را ترجیح میدهند؛ زیرا لمینتها چندان حجیم نیستند. لمینت سرامیکی با یک لایه خیلی نازکتر میتواند خیلی بیشتر تغییر رنگ را روی دندان فرد ایجاد کند.
اما اگر تغییر بدرنگی دندان زیاد باشد، برای پوشاندن این مشکل با کامپوزیت باید یک لایه ضخیمتر از کامپوزیت روی دندان قرار داد و برای این کار باید دندان را بیشتر تراش داد تا ماهیت برجستگی طبیعی دندان حفظ شود. اگر کم تراش بخورد یا اصلا تراش نخورد در انتهای درمان، دندان کمی برجستهتر دیده میشود که این برجستگی 1 الی 10 روز اول غیر طبیعی حس میشود؛ اما بعد از مدتی فرد به آن عادت میکند.
استحکام
از دیگر فرق لمینت و کامپوزیت در استحکام است. اگر ونیر کامپوزیت اصطلاحا لبپر شود، بهراحتی و خیلی سریع در یک جلسه با هزینه کم قابل ترمیم است. اما برای لمینتهای سرامیکی گرچه به دلیل استحکام بالایی که دارند، لبپر شدن بهندرت اتفاق میافتد؛ اما اگر ترک یا پریدگی ایجاد شود، فقط باید آن واحد لمینت از دندان جدا شود، دوباره قالبگیری شده و آن واحد لمینت مجددا ساخته شود.
این بدان معنا است که لمینتهای سرامیکی برخلاف کامپوزیت ونیرها قابل ترمیم نیستند. در نتیجه، فرد باید در انتخاب کلینیک احتیاط و آگاهی لازم را داشته باشد. مشاوره با بهترین دندانپزشک در غرب تهران این اطمینان خاطر را به بیماران خود هدیه میکند که با خیالی آسوده به درمان زیبایی خود بپردازند.


دوام و ماندگاری
بهطور میانگین دوام ونیرهای کامپوزیت 5 تا 7 سال است. گاهی اوقات پیش میآید کامپوزیت در برخی از افراد 10 سال یا حتی بیشتر نیز دوام داشته است که این دوام وابسته به کیفیت کار متخصص دندانپزشک، برند یا مارک کامپوزیت استفاده شده و مهمتر از همه وابسته به رعایت بهداشت کامل دهان و دندان فرد است.
اما در هر صورت ونیر کامپوزیتها با اینکه هزینه خیلی کمتری در مقایسه با لمینتهای سرامیکی دارند، نمایی خوب و عالی را به دندانهای افراد میدهند. لمینتهای سرامیکی دوام خیلی بیشتری دارند. دوام لمینتهای سرامیکی به طور میانگین 7 تا 10 سال و حتی بیشتر نیز میتواند باشد.
رنگ پذیری
باید اشاره کرد فرق لمینت و کامپوزیت در رنگپذیری نیز میباشد و با همدیگر متفاوت هستند. کامپوزیتها در مقایسه با لمینتها رنگپذیر هستند و در مصرف غذاهای رنگی محدودیت دارند. به توصیه دندانپزشکان بهتر است بعد از کامپوزیت کردن، هر 6 ماه یک بار به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید و دندانهای خود را پالیش بکشید تا شفافیت آن برگردد. لمینتها به دلیل اینکه آبدوست نیستند، بهندرت دچار رنگپذیری میشوند و اغلب اوقات دارای درخشندگی مطلوب و جلوه طبیعی هستند.
برگشتپذیری
اگر برای ونیر کامپوزیت دندان آنقدر سالم باشد که نیازی به تراش نباشد، این یک مزیت بسیار بزرگ است. زیرا فرد هر زمانی که بخواهد میتواند آن را از روی دندانهای خود بردارد. البته اگر در طول مدتی که کامپوزیت دارید، بهداشت دهان و دندان را بهخوبی رعایت کنید و زیر آن دندانها سالم و طبیعی خود را حفظ کرده باشید، میتوانید به دندان طبیعی خود برگردید.
اما به علت تراشیدن دندان در لمینت، این درمان قابلیت برگشتپذیری ندارد و افراد نمیتوانند از دندانهای طبیعی خود بهرهای ببرند. به همین دلیل، برخی از دندانپزشکان توصیه میکنند این افراد ابتدا از کامپوزیت استفاده کنند و در صورت راضی بودن، بعدها میتوانند دندانهای خود را لمینت کنند.
عوارض کامپوزیت دندان چیست و آیا به دندان آسیب می زند؟
فرق لمینت و کامپوزیت در قیمت
علل زیادی عامل تفاوت قیمت لمینت و کامپوزیت هستند. اما دلیل عمده این تفاوت قیمت، جنس مواد، تخصص و کار بیشتر دندانپزشکان روی این دو درمان است. کامپوزیت یک لایه نازک از ماده رزینی سفید است که در 1 جلسه در مطب توسط دندانپزشک روی دندان فرد فرم داده میشود و در نهایت 10 روز تا 2 هفته بعد طی 1 جلسه پرداخت نهایی یا اصطلاحا پالیش انجام میشود. لمینت سرامیکی از جنس بادوام پرسلین است و در مطب دندانپزشکی ساخته نمیشود؛ بلکه به آزمایشگاه فرستاده شده و در آنجا ساخته میشود.
یعنی در 1 جلسه دندان بهطور جزئی تراش میخورد و قالب گرفته میشود. سپس، قالب به آزمایشگاه مخصوص ارسال میشود که حدود 20 تا 35 روز به طول میانجامد تا لمینت سرامیکی در آزمایشگاه دندانپزشکی ساخته و آماده شده و به مطب ارسال شود تا بتوان آن را روی دندانهای فرد با مواد مخصوص چسباند. یعنی به 2 جلسه با فواصل 20 تا 35 روز نیاز است. البته در این فاصله بیمار میتواند از لمینتهای موقت استفاده کند.
در چه مواردی ونیر کامپوزیت یا لمینت سرامیکی قابل انجام نیستند؟
در مقاله فرق لمینت و کامپوزیت باید به مواردی که این دو قابل انجام نیستند پرداخته شود. وقتی که دندانهای بیمار پوسیدگیهای وسیع یا شکستگی داشته باشد، فرد لثه ناسالم یا ملتهبی داشته باشد یا خونریزی لثه را تجربه کند، نمیتوان این درمانهای زیبایی را انجام داد. افرادی که رعایت بهداشت خوبی ندارند یا افرادی که مینای دندان آنها بهصورت مادرزادی و ژنتیکی نواقصی دارد که مینای سالمی نیست، معمولا جواب خوبی نمیگیرند.
از همه مهمتر دندانقروچه است! در افرادی که عادت به فشار دادن دندانها روی هم یا ساییدن دندانها برهم دارند، لمینت یا کامپوزیت معمولا انتخاب مناسبی برای این افراد نیستند. حتی در افرادی که دندانقروچه ندارند، بعد از اینکه درمان زیبایی انجام شد، همیشه پیشنهاد میشود نایت گارد هم برای آنها ساخته شود تا لمینت یا کامپوزیت آنها در طول خواب شبانه از فشارهایی که از آن بیخبر هستند یا دندانقروچههای ناخواسته و خفیف در امان بماند.
7 نکته طلایی در نگهداری از لمینت و کامپوزیت
1. اولین و مهمترین نکته بعد از انجام لمینت و کامپوزیت ونیر این است که بهداشت کامل دهان و دندان را رعایت کنید. با این کار طول عمر مفید کامپوزیت و لمینت بیشتر میشود و همچنین بروز مشکلات بعدی به حداقل میرسد.
2. نکته بعدی، معاینه و چکاپ منظم دورهای است که طبق نظر متخصص انجام دهید. در معاینات دورهای اگر پوسیدگی در زیر لمینت یا کامپوزیت باشد یا التهابی به وجود آمده باشد، بهسرعت تشخیص داده شده و درمان میشود تا از پیشرفت مشکل جلوگیری شود. با مراجعه به دندانپزشکی دیجیتال در تهران میتوانید با استفاده از فناوری روز دنیا بهطور منظم دندانهای خود را معاینه یا چکاپ کنید.
3. از گاز زدن و جویدن مواد سفت، شکستن پسته، بادام و… پرهیز کنید.
4. اگر عادت نادرست جویدن ناخن دست را دارید، باید بعد از درمان ترک کنید.
5. اگر عادت دندانقروچه دارید و دندانهای خود را به هم میسابید، باید حتما از محافظ شبانه استفاده کنید.
6. از مصرف مواد غذایی و نوشیدنیهای رنگزا مثل چای، قهوه و .. بپرهیزید.
7. مصرف دخانیات مثل سیگار، قلیان و… را به حداقل ممکن برسانید یا حذف کنید.
مراحل لمینت دندان همراه با معرفی انواع لمینت
بهترین دندانپزشک در غرب تهران
در شرایط مساوی همیشه لمینت سرامیکی ظاهر قشنگتر و طبیعیتری در مقایسه با ونیر کامپوزیت به دندانهای افراد میبخشد. اما هزینه آن بین 2 تا 4 برابر هزینه ونیر کامپوزیت است. درمانهای زیبایی از قبیل لمینت و کامپوزیت علاوه بر احیای سلامت جسم، سلامت روح را نیز به دنبال دارند. یک لبخند شفاف و دلنشین میتواند نشاط را به اطرافیان نیز هدیه دهد.
تصمیم گیری در مورد کامپوزیت یا لمینت دندان به شما بستگی دارد. مشورت با دندانپزشک متخصص مانند دکتر حسینی، بهترین دندانپزشک در غرب تهران میتواند بسیار کمککننده باشد؛ زیرا ممکن است قبل از هر درمان زیبایی، فرد نیاز به درمان دیگری مانند ایمپلنت نیز داشته باشد. مراجعه به بهترین دکتر ایمپلنت دیجیتال در تهران در این زمینه میتواند برایتان بسیار موثر باشد. امیدواریم در این مقاله با بیان فرق لمینت و کامپوزیت، به شما در گرفتن تصمیمی درست و آگاهانه کمک کرده باشیم.