کامپوزیت دندان چیست

کامپوزیت دندان چیست و چه کاربردی دارد؟

امروزه پیشرفت علم پزشکی کمک کرده است تا تشخیص و درمان بسیاری از بیماری‌ها با سرعت و دقت بالایی انجام شود. حوزه دندانپزشکی نیز از این قاعده مستثنی نیست. افراد زیادی در سنین مختلف با مشکلات مربوط به دندان روبه‌رو می‌شوند که اگر تشخیص به‌موقع صورت بگیرد، انتخاب بهترین روش درمان نیز راحت‌تر خواهد بود. اگر می‌خواهید بدانید کامپوزیت دندان چیست در ادامه همراه ما باشید تا بیشتر با این روش درمانی موثر آشنا شوید.

از بین روش‌های متعدد درمانی در حوزه دندانپزشکی، تصمیم داریم که شما را با کامپوزیت دندان آشنا کنیم. کامپوزیت نوعی ماده رزینی است که می‌تواند دندان را به بهترین شکل ممکن ترمیم کند و باعث افزایش استحکام و زیبایی آن شود.

کامپوزیت دندان چیست؟

در جواب سوال کامپوزیت دندان چیست باید بگوییم کامپوزیت یا کامپوزیت ونیر (composite veneer)، که با نام لمینیت کامپوزیتی نیز شناخته می‌شود، در حقیقت به ماده‌ای گفته می‌شود که بر روی سطح بیرونی دندان‌ها قرار می‌گیرد. این ماده مخلوطی از مواد مختلف همچون گلاس، کوارتز و رزین آکریلیک است و در حالت معمولی شکلی خمیری دارد.

بعد از اینکه نور به کامپوزیت خمیری شکل تابیده شود، کاملاً سفت و سخت می‌شود؛ به‌ گونه‌ای که مقاومت بالایی در برابر ضربه و فشار خواهد داشت. کامپوزیت‌ها کاربردهای متعددی در علم دندانپزشکی دارند که ساده‌ترین آن‌ها پر کردن دندان و درمان پوسیدگی آن است. امروزه از کامپوزیت برای رفع انواع آسیب‌های واردشده به دندان‌ نیز استفاده می‌شود که در این حالت با نام کامپوزیت ونیر شناخته می‌شود.

مزایا و معایب کامپوزیت دندان

در معرفی کامپوزیت دندان چیست لازم به ذکر است که این روش از جمله روش‌های نوین و مدرن ترمیم دندان‌ به شمار می‌رود که می‌تواند در مقایسه با سایر روش‌ها از مزایای متعددی برخوردار باشد که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مواد رزین کامپوزیت‌ها باعث می‌شود که راحت‌تر با رنگ دندان‌های فرد تطابق پیدا کند
  • کامپوزیت‌ دندان‌ می‌تواند در یک جلسه انجام شود
  • این مواد معمولا در مطب و کلینیک تهیه می‌شود و نیاز به ساخت آن در آزمایشگاه و لابراتوار نیست
  • این روش در مقایسه با بریج، ایمپلنت، لمینت و… به‌صرفه‌تر است
  • کامپوزیت در اصل یک روش غیرتهاجمی است و در اجرای آن ساختار دندان تغییر نخواهد کرد
  • ترمیم و پولیش آن در صورت بروز مشکلاتی مانند تغییر رنگ، لب‌پریدگی و… راحت است
  • این روش خطرات بسیار کمی برای افراد در سنین پایین دارد

معایب این روش هم شامل این موارد است:

  • کامپوزیت‌ها معمولاً طول عمر کوتاهی (بین 5 تا 8 سال) دارند
  • به‌ مرور زمان دچار تغییر رنگ می‌شوند
  • قابلیت لکه پذیری بالایی دارند و ممکن است تحت فشار شکسته شوند

مهم‌ترین کاربردهای کامپوزیت دندان

همان‌طور که گفته شد، قبلاً از کامپوزیت برای پر کردن دندان‌ و درمان پوسیدگی‌های آن استفاده می‌شد؛ اما امروزه این ماده کاربردهای بیشتری در برطرف کردن بدفرمی دندان‌ها، رنگ بد دندان، فواصل باز بین دندان‌ها، ترک‌های دندانی، لب‌پر شدن دندان‌ها، شکستگی دندان، به‌هم‌ریختگی دندان و… دارد.

در حقیقت کامپوزیت‌هایی که برای انجام کارهای زیبایی بر روی دندان استفاده می‌شوند از خصوصیات منحصربه‌فردی نسبت به سایر کامپوزیت‌ها برخوردارند که مهم‌ترین آن‌ها شامل مواردی همچون میزان عبور نور، میزان پولیش‌پذیری (براق شدن سطح) و میزان رنگ‌پذیری هستند.

  • با توجه به اینکه کامپوزیت‌های مورد استفاده در دندانپزشکی پلیمر هستند، معمولا بعد از مدتی می‌توانند دچار تغییر رنگ شوند و این می‌تواند برای افراد چالش ایجاد کند.
بهترین کلینیک برای کامپوزیت

انواع کامپوزیت دندان

در تعریف کامپوزیت‌ دندان چیست باید گفت این درمان بر اساس تعداد و اندازه ذرات به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند و هرکدام از آن‌ها کاربردهای متفاوتی دارند. به‌صورت کلی، این مواد به چهار گروه اصلی تقسیم می‌شود:

کامپوزیت دندان نوع هیبرید

این نوع کامپوزیت‌ها معمولاً برای دندان‌های خلفی استفاده می‌شوند و دارای ذرات بزرگ‌تر هستند و این باعث می‌شود که مقاومت بیشتری داشته باشند.

کامپوزیت دندان میکروفیلد

این نوع کامپوزیت از رایج‌ترین کامپوزیت‌های دندان است که برای انجام عملیات زیباسازی دندان‌های جلویی استفاده می‌شود. کامپوزیت میکروفیلد دارای ذرات ریزتری است و از مقاومت کمتری در مقایسه با نوع هیبریدی برخوردار است؛ اما سطح صاف، براق و درخشان‌تری دارد. کامپوزیت‌هایی که دارای سطح صاف‌تری هستند کمتر رنگ‌ها را جذب می‌کنند و نیاز کمتری به انجام پولیش‌های دوره‌ای دارند.

کامپوزیت دندان نانوفیلد

کامپوزیت‌های نانوفیلد در حقیقت ترکیبی از کامپوزیت‌های هیبریدی و میکروفیلد هستند و همزمان از استحکام و زیبایی قابل توجهی برخوردارند. این کامپوزیت می‌تواند هم برای ترمیم و هم برای زیباسازی دندان‌ها استفاده شود.

کامپوزیت دندان IPS

IPS ونیرها یا کامپوزیت‌های ای پی اس از جمله جدیدترین انواع کامپوزیت‌های دندان هستند که به‌دلیل داشتن ذرات سرامیکی از ثبات رنگ و استحکام بیشتری در مقایسه با سایر کامپوزیت‌های دیگر برخوردارند و از نظر ظاهری نیز شباهت بسیار زیادی به لمینت‌های سرامیکی دارند.

فاکتورهای مهم در انتخاب کامپوزیت دندان

همان‌طور که گفته شد، کامپوزیت‌ها امروزه محبوبیت بسیار زیادی در میان مردم پیدا کرده‌اند و بسیاری از افراد از این روش درمانی، برای برطرف کردن آسیب‌های واردشده به دندان‌های خود و زیباسازی طرح لبخند و… استفاده می‌کنند.

برای انتخاب بهترین کامپوزیت دندان لازم است به فاکتورها و پارامترهای مختلفی توجه داشت. مهم‌ترین نکات در انتخاب بهترین کامپوزیت‌های دندان شامل موارد زیر هستند:

  • باید حتما به رنگ دندان توجه شود که معمولاً بر اساس نمودار استاندارد مشخص می‌شود. این نمودار استاندارد دارای 4 بخش و 11 زیرمجموعه است. به‌طور کلی، باید لایه‌ای برای کامپوزیت فرد انتخاب شود که دو لایه از رنگ دندان‌های طبیعی آن فرد روشن‌تر باشد.
  • شکل دندان‌ها نیز اهمیت بالایی در انتخاب کامپوزیت مناسب دارند. دندان‌ها می‌توانند از نظر شکل به انواع مختلفی همچون دندان مهاجم، دندان بالغ، دندان نیرومند، دندان نافذ، دندان متمرکز، دندان تقویت‌شده، دندان ملایم، دندان هالیوودی، دندان کاربردی، دندان جوان، دندان طبیعی و دندان بیضی‌شکل تقسیم شوند که هرکدام دارای ظاهر و شرایط متفاوتی هستند.
  • در انتخاب کامپوزیت باید به ‌شکل صورت فرد نیز توجه ویژه‌ای شود. افراد ممکن است چهره‌های قلبی‌شکل، بیضی‌شکل، گرد و مربعی‌شکل داشته باشند و هرکدام از این چهره‌ها ویژگی‌های خاص خود را دارند که باید در انتخاب کامپوزیت مورد توجه قرار بگیرند.
  • باید به نیمرخ و انتخاب درست و دقیق میزان تیزی و نظم کامپوزیت‌ها دقت کرد
  • آناتومی دندان‌ها و شرایط لثه باید به‌دقت بررسی شود

مراحل انجام و اجرای کامپوزیت دندان

برای اجرای کامپوزیت بر روی دندان‌ها لازم است که به نکات مختلفی همچون میزان سلامت دهان و دندان و همچنین لثه‌ها و… توجه شود و سپس بر اساس مراحل زیر اقدام به انجام آن کرد:

مرحله اول: معاینه دندان‌ها

قبل از انجام عملیات زیبایی کامپوزیت، لازم است که از سلامت کامل لثه‌ها و عدم وجود هرگونه التهاب و عفونت اطمینان حاصل کرد. همچنین باید سطح دندان‌ها به صورت کامل بررسی شود چرا که وجود پوسیدگی و خوردگی بر سطح دندان‌ها می‌تواند مشکلات زیادی را به وجود بیاورد.

مرحله دوم: آماده‌سازی دندان

بعد از اینکه شرایط دهان و دندان به‌خوبی بررسی شد، لازم است که کارهایی همچون جرم‌گیری دندان‌ها، ضدعفونی کردن آن‌ها و… انجام شود تا کامپوزیت‌ها به شکل بهتری بر روی دندان‌ها نصب شوند.

مرحله سوم: نصب کامپوزیت‌ها

در این مرحله، لایه‌ای از مواد کامپوزیت توسط دندانپزشک بر روی سطح دندان قرار می‌گیرد و فرم مورد نظر به آن داده می‌شود و بعد از تایید شدن فرم، با استفاده از نور آبی تثبیت می‌شود.

مرحله چهارم: پولیش دندان‌ها

بعد از اینکه کامپوزیت بر روی دندان نصب شد و شکل دندان به فرم مطلوب رسید، با استفاده از پولیش سطح آن کاملاً صاف و براق می‌شود.

قیمت کامپوزیت دندان

برای انجام و اجرای کامپوزیت بر روی دندان‌ها باید به موارد و نکات مختلفی توجه داشت. قیمت کامپوزیت همانند ایمپلنت، پروتز، بریج و… می‌تواند تحت تاثیر فاکتورهای مختلفی قرار بگیرد که مهم‌ترین آن‌ها به شرح زیر هستند:

  • نوع و جنس کامپوزیت
  • تعداد دندان‌هایی که به کامپوزیت نیاز دارند
  • هزینه‌های مربوط به ترمیم، جرم‌گیری و… قبل از کامپوزیت
  • میزان تخصص و مهارت دندانپزشک
  • میزان ماندگاری و طول عمر کامپوزیت‌ها
  • آزمایش‌های قبل از کامپوزیت
  • وضعیت سلامت دندان‌ها و لثه‌
  • امکانات و تجهیزات کلینیک‌های دندانپزشکی
  • موقعیت جغرافیایی کلینیک دندانپزشکی و…
بهترین کامپوزیت دندان

انتخاب بهترین کلینیک برای کامپوزیت دندان

در تعریف و توضیح کامل کامپوزیت دندان چیست لازم دانستیم که بهترین کلینیک برای کامپوزیت را معرفی کنیم. خوشبختانه امروزه به واسطه پیشرفت علوم و تکنولوژی‌های مدرن دسترسی به خدمات پزشکی نیز ساده‌تر شده است و پزشکان هم متناسب با شرایط علوم، تکنولوژی‌ها و انتظارات جامعه خود را به‌روزتر می‌کنند. با توجه به اینکه انجام عملیات زیباسازی و ترمیم دندان نقش و اهمیت زیادی در جذابیت، سلامت و زیبایی افراد دارد، لازم است که برای انتخاب بهترین کلینیک برای کامپوزیت حساسیت‌های خاصی به خرج داد.

دکتر حسینی به‌عنوان بهترین دندانپزشک در غرب تهران، با برخورداری از مدارک تخصصی، تجربه و سابقه طولانی‌مدت و به‌روزترین تجهیزات دندانپزشکی روز دنیا خدمات گسترده‌ای در زمینه بهداشت دندان و دهان به مشتریان خود ارائه می‌کند و افراد می‌توانند با اطمینان خاطر اقدام به کامپوزیت دندان‌های خود کنند.

سخن آخر درباره کامپوزیت دندان چیست

کامپوزیت دندان یک روش ساده، سریع و کم‌هزینه برای زیباسازی دندان به شمار می‌رود و از مزیت‌های متعددی در مقایسه با ایمپلنت، بریج و… برخوردار است. این روش می‌تواند برای کسانی که دچار پوسیدگی دندان، تغییر رنگ دندان، ترک‌برداشتگی دندان و… شده‌اند، گزینه مناسبی باشد. کامپوزیت حتی برای کاهش فواصل بین دندان‌ها و از بین بردن ناهماهنگی‌های دندان نیز یک روش بسیار کاربردی به شمار می‌رود. جهت اطلاع از قیمت کامپوزیت دندان می‌توانید مقاله زیر را مطالعه کنید.

هر آنچه که باید در مورد قیمت کاپوزیت دندان بدانید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *