انواع روکش ایمپلنت از لحاظ نحوه اتصال و جنس با یکدیگر تفاوت دارند. شناخت روکش ایمپلنت باعث میشود تا متقاضیان مناسبترین مدل را انتخاب کنند. معمولا روکشهای ایمپلنت دارای عمر ده ساله هستند. در صورتی که قصد دارید از روکش ایمپلنت استفاده کنید، بهتر است قبل از هر کاری با یک دندانپزشک متخصص مشورت کنید تا در نهایت متناسب با وضعیت خود، بهترین روکش را انتخاب کنید. در این مقاله به معرفی انواع روکش ایمپلنت میپردازیم.
روکش ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت دندان یکی از شیوههای محبوب در میان افراد است تا دندان ازدسترفته خود را جایگزین کنند. اگر به هر دلیلی یک یا چند دندان خود را از دست دادهاید، میتوانید از ایمپلنت دندان استفاده کنید. ایمپلنت از سه بخش اصلی تشکیل شده است که مواد به کار رفته در هر کدام متفاوت است. شناخت انواع روکش ایمپلنت به متقاضیان این امکان را میدهد تا متناسبترین نوع روکش را انتخاب کنند.
بخش پایه فلزی ایمپلنت داخل استخوان فک قرار گرفته و بخش دیگر آن، که با نام اباتمنت روکش شناخته میشود، بر روی پایه اصلی متصل خواهد شد. روکش بر روی پایه فلزی ثابت شده و مانند یک دندان طبیعی دیده میشود. آخرین مرحله ایمپلنت روکش دندان است که ممکن است بیش از ده سال عمر کند.


انواع روکش ایمپلنت
پس از آنکه متوجه شدیم روکش ایمپلنت دندان چیست میتوانیم با انواع آن آشنا شویم. روکشهای ایمپلنت دارای انواع مختلفی هستند که از جمله آنها میتوان به نوع سرامیکی، چینی، طلا، نقره و آلیاژهای فلزی اشاره کرد. بادوامترین روکش ایمپلنت از جنس طلا است که قیمت بیشتری به نسبت سایر روکشها دارد. روکشهای ایمپلنت از لحاظ نوع اتصال نیز با یکدیگر تفاوتهای زیادی دارند. برخی از آنها بهصورت پیچشده و برخی دیگر بهصورت چسب قابل استفاده هستند. در نوع اول، روکش بهصورت پیچ لینگوال یا الکوزال به ایمپلنت متصل شده و در نوع چسبی آن، روکش به شکل ساده و با استفاده از چسب متصل میشود. مهمترین انواع روکش ایمپلنت به شرح زیر هستند:
1. روکش زیرکونیا
یکی از مرغوبترین روکشهای ایمپلنت روکش زیرکونیا است. این روکش جامد سفید بوده و استحکام بالایی دارد. از این روکش برای دندانهای پشتی استفاده میشود. طیف سفید روکش زیرکونیا متنوع است؛ اما شفافیت دندانهای طبیعی را ندارد. دندانپزشک برای استفاده از این روکش، در جهت روشن نشان دادن دندان، از یک نسخه شفافتر زیرکونیا استفاده میکند. نسخه شفافتر روکش استحکام بالایی ندارد و ممکن است عمر کوتاهی داشته باشد.
2. روکش چینی جوشخورده با فلز
از انواع روکش ایمپلنت میتوان به روکش چینی جوشخورده با فلز اشاره کرد. این روکش از ترکیب فلزاتی چون طلا، کبالت، نیکل و تیتانیم تشکیل شده است. استحکام روکش چینی بسیار بالاست و به همین دلیل متقاضیان بعد از نصب روکش چینی میتوانند انواع غذاهای سفت را در طولانیمدت میل کنند. روکش چینی فلز با پرسلین پوشیده است تا جلوه طبیعی داشته باشد. یکی از عیبهای این روکش، دیده شدن پایه فلزی است که در امتداد خط لثه قرار میگیرد.
این امر باعث میشود تا بسیاری از دندانپزشکان از روکش چینی جوشخورده با فلز برای دندانهای جلویی استفاده نکنند.
3. روکش سرامیکی
یکی از طبیعیترین انواع روکش ایمپلنت، روکش سرامیکی است که برای دندانهای جلویی استفاده میشود. روکش سرامیکی بهصورت کامل از جنس چینی ساخته شده است که از لحاظ شکل، اندازه و رنگ کاملا شبیه به دندانهای طبیعی است. در تولید این محصول از هیچ فلزی استفاده نمیشود و بهعنوان یک روکش سازگار با محیط زیست شناخته میشود.
یکی از معایب روکش سرامیکی استحکام متوسط آن نسبت به روکشهای دیگر است. متقاضیان در صورت رعایت نکات مراقبتی میتوانند از این روکش سالهای طولانی استفاده کنند. قیمت روکش سرامیکی به نسبت روکشهای فلزی بالاتر است.
4. روکش با آلیاژهای طلا
در ساخت روکش طلا از فلزهای مختلف نظیر پالادیوم، کروم و نیکل استفاده میشود. آلیاژهای فلزی استفادهشده باعث افزایش استحکام این روکش میشوند. احتمال شکستن یا فرسوده شدن روکش با آلیاژهای طلا بسیار کم است. از معایب اصلی روکشهای فلزی میتوان به ظاهر غیرطبیعی آن اشاره کرد. این امر باعث میشود تا دندانپزشکان از این روکش برای دندانهای جلویی استفاده نکنند.
5. روکش ایمپلنت ایمکس
جدیدترین نوع روکش ایمپلنت، مدل ایمکس است که تمام سرامیک بوده و از جنس لیتیم دی سیلیکات است. این روکش بسیار شبیه به دندانهای طبیعی است و جزو زیباترین روکشهای قابل استفاده محسوب میشود. دوام و استحکام این نوع روکش بسیار بالاست و برای دندانهای جلو و عقب مناسب است.
هزینه انواع روکش ایمپلنت دندان چقدر است؟
ایمپلنت دندان یک شیوه محبوب برای کاشت دندانهای طبیعی است. متقاضیان برای این کار بهتر است به دنبال انتخاب بهترین دکتر ایمپلنت دیجیتال در تهران باشند تا با یک هزینه مناسب بتوانند دندانهای طبیعی ازدسترفته خود را بازسازی کنند. دندانپزشک باتجربه میتواند نتیجه کار را به بهترین شکل در بیاورد.
هزینه روکش سرامیکی به نسبت مدلهای فلزی بالاتر است. امروزه بسیاری از دندانپزشکان در ایران از روکشهای زیرکونیا و روکش چینی جوش خورده با فلز برای ایمپلنت دندان استفاده میکنند. قیمت تقریبی روکش ایمپلنت دندان چیزی بین 2 الی 4 میلیون تومان است. عوامل زیادی در قیمت نهایی روکش ایمپلنت دندان مؤثرند که از جمله آنها میتوان به تجربه دندانپزشک، کلینیک انتخابی، نوع روکش انتخابشده، وضعیت بیمار، نوع اتصال به کار رفته و … اشاره کرد.
بهترین روکش ایمپلنت دندان با توجه به مشاوره دندانپزشک قابل انتخاب است. دندانپزشک با بررسی ناحیه کاشت دندان و شرایط بیمار میتواند بهترین نوع ایمپلنت دندان و مدل اتصال آن را انتخاب کند.


جمعبندی مقاله انواع روکش ایمپلنت
انواع مختلفی از روکش ایمپلنت برای کاشت وجود دارد که از لحاظ جنس و مدل اتصال با یکدیگر متفاوت هستند. برخی از روکشها بهصورت پیچی بوده و برخی دیگر به کمک چسب به ایمپلنت متصل میشوند. روکشها از نظر جنس ساخت به دستههای مختلفی تقسیم میشوند که از مهمترین آنها میتوان به روکش زیرکونیا، روکش چینی جوشخورده با فلز، سرامیکی، طلا و ایمکس اشاره کرد. مدلهای سرامیکی دارای ظاهر طبیعیتری هستند که قیمت بیشتری دارند.
افراد برای انجام روکش ایمپلنت بهتر است با یک دندانپزشک با تجربه مشورت کنند تا بتوانند از میان انواع روکش ایمپلنت بهترینها را انتخاب کنند. هزینه نهایی روکش ایمپلنت دندان به عوامل زیادی بستگی دارد که در این مقاله به این موضوع نیز پرداخته شده است.