اگر برای شما هم سوال است که ایمپلنت دندان چیست یا در شرایطی مجبور هستید دندان دائمی خود را بکشید برای پر کردن جای این دندان روشهای مختلفی وجود دارد. ایمپلنت بهعنوان یکی از روشهای جدید درمانی به شمار میرود که جای خالی دندان افتاده شما را بهخوبی پر میکند. در واقع ایمپلنتها یک نوع فلز سازگار با بدن هستند که بهصورت پیچ و در طی یک عمل جراحی در داخل استخوان لثه قرار میگیرند. سپس، دندانپزشک میتواند پروتزهای داخلی را بر روی روکش ایمپلنت قرار دهد.ما در این مقاله قصد داریم تا شما را با ایپملنت دندان، مزایا، معایب، هزینه و سایر نکات مهم برای انجام این عمل آشنا کنیم. ما را در ادامه همراهی کنید.
آشنایی با ایمپلنت دندان
امروزه وجود روشهای نوین در علم دندانپزشکی باعث شده است که برخی از مشکلات این حوزه آسان شود. به عنوان مثال، در گذشته از دست دادن یک یا چند دندان بسیار غیرقابل تحمل بود. بنابراین، بیمار در صورت از دست دادن دندانهای خود مجبور بود که از دندان مصنوعی استفاده کند. اما شکل ظاهری این دندانها و سایر مشکلات به وجود آمده باعث میشد تا بیمار رضایت کافی از نتیجه کار نداشته باشد.
ایمپلنت بهعنوان یکی از آخرین تکنولوژیهای روز دنیا، جایگزینی مناسب برای دندان مصنوعی به شمار میرود. در واقع این روش نقش دندانهای اصلی شما را بازی میکند و شما میتوانید تا پایان عمر از مزایای آن استفاده کنید. اگر برای شما نیز این سوال پیش آمده است که ایمپلنت دندانی چیست، باید بگوییم که ایمپلنت دندانی یک پیچ فلزی از نوع تیتانیوم و سازگار با بدن است.
در صورتی که یک یا چند دندان شما از دست رفته باشد، میتوانید از این روش برای پر کردن جای خالی دندانهای خود بهصورت دائمی استفاده کنید. برای این منظور، دندانپزشک پیچ را در داخل استخوان فک قرار میدهد. در سطح این پیچ سلولهای استخوانسازی وجود دارند که باعث میشوند تا این فلز به استخوان فک شما جوش بخورد. البته این فرایند بین 3 تا 4 ماه طول میکشد.
بعد از جوش خوردن پیچ با استخوان فک، نوبت به ساخت تاج و روکش دندان میرسد. دندانپزشک این قسمتها را بر روی ایمپلنت قرار میدهد. از میان تمام روشهای جایگزینی دندان، ایمپلنت دندانی یک روش بسیار مناسب است. به این دلیل که علاوه بر ریشه و پایه دندان، شامل تاج دندان نیز میشود.
جایگزینی دندان با این روش، تاثیر بسیار مثبتی بر روی چهره فرد میگذارد و باعث میشود تا روحیه و اعتمادبهنفس از دست رفته او دوباره بازگردد.
انواع روش ایمپلنت دندانی
در معرفی ایمپلنت دندان چیست باید بگوییم این روش درمانی کمک میکند تا علاوه بر ظاهر طبیعی، عمل خوردن و جویدن غذا نیز به حالت طبیعی خود برگردد. کاشت ایمپلنت دندانی از سن 15 سالگی برای خانمها و از سن 18 سالگی برای آقایان شروع میشود. اگر شما هم قصد انجام این عمل را دارید، ابتدا باید با انواع ایمپلنت دندانی آشنا شوید.
انواع ایمپلنت دندانی شامل ایمپلنت کرهای، ایمپلنت سوییسی، ایمپلنتیوم، ایمپلنت آمریکایی و… است. اگر شما هم برای انتخاب انواع این روش درمانی سردرگم هستید، باید بگوییم که تمامی این موارد بسیار عالی هستند. اما بهتر است ایمپلنت را پیش دندانپزشکی انجام دهید که مهارت بسیار بالایی داشته باشد؛ چرا که مهارت دندانپزشک میتواند بر روی نتیجه نهایی کار تاثیرگذار باشد.
از نظر علمی انواع ایمپلنت دندانی شامل موارد زیر است:
- ایمپلنت داخل استخوانی: این روش جزو یکی از معروفترین روشهای درمانی است. در این روش از یک پیچ استفاده میشود که داخل استخوان فک بیمار قرار میگیرد.
- ایمپلنتهای ساب پریوستئال: اگر استخوان فک پایین بیمار، تحلیل شدیدی پیدا کرده باشد، دندانپزشک از این روش استفاده میکند. برای این منظور دندانپزشک سازهای را بر روی فک پایین و زیر لثه بیمار قرار میدهد. سپس، بعد از ساخت پروتز، آن را بر روی پایه سوار میکند.
- ایمپلنتهای زایگوماتیک: زمانی که استخوانهای فک بالای بیمار تحلیل شدید پیدا کند، این روش درمانی برای ایمپلنت دندان جلو میتواند یک گزینه پیشنهادی مناسب باشد. در این روش، پایه دندان به استخوان گونه پیچ میشود.
البته توجه به این نکته ضروری است که در حال حاضر بهدلیل وجود تکنیکهای بهروز در زمینه پیوند استخوان فک، دیگر دو روش آخر در ایمپلنت مورد استفاده قرار نمیگیرد.
مراحل کاشت دندان با روش ایمپلنت دندانی
در مطلب ایمپلنت دندان چیست، کاشت دندان شامل مراحل زیر است:
- بررسی وضعیت دهان و دندان: ابتدا دندانپزشک وضعیت سلامت دهان و دندان شما را بررسی میکند و در صورت نیاز از دندانها و کیفیت و حجم استخوانهای فک شما عکس گرفته میشود. بعد از بررسیهای انجامشده مشخص میشود که آیا استخوان فک شما مناسب استفاده از این روش است یا خیر؟
- بی حسی یا بیهوشی: قبل از شروع به کار دندانپزشک یا از بیحسی موضعی یا از بیهوشی استفاده میکند.
- کشیدن دندان قبلی: اگر دندان آسیبدیده شما بهطور کامل از بین نرفته باشد، ابتدا دندانپزشک دندان را با دقت زیاد میکشد تا به بافتهای کناری آسیبی وارد نشود. سپس، مواد پیوند استخوان فک را در داخل حفره خالی دندان قرار میدهد.
- سوراخ کردن استخوان: مرحله بعدی ایمپلنت، سوراخ کردن استخوان فک است. دندانپزشک این کار را با یک دریل مخصوص انجام میدهد تا بتواند پیچ را داخل استخوان فک قرار دهد.
- جایگذاری ایمپلنت دندانی و بخیه کردن لثه: در این مرحله، دندانپزشک لثه را بخیه میزند. بنا به تصمیم دندانپزشک یا سر ایمپلنت دندانی بیرون است یا لثه را برای محافظت بیشتر بر روی آن میکشد. در صورت استفاده از روش دوم نیاز است تا برای نصب روکش دندان، جراحی لثه انجام گیرد تا روی پیچ باز شود.
- زمان انتظار برای پیوند استخوان و ایمپلنت دندانی: بعد از قرار دادن پیچ در لثه باید بین دو تا شش ماه با توجه به کیفیت و شرایط استخوانی منتظر بمانید تا پیچ با لثه شما پیوند بخورد و ثابت شود.
- قرار دادن اباتمنت: در این مرحله، نوبت میرسد به قرار دادن پایه بر روی پیچ تا روکش بر روی آن قرار بگیرد.
- وصل کردن روکش به پایه: بعد از آماده شدن روکش دندان، آن را بر روی ایمپلنت قرار میدهند.
مدت زمان لازم برای کاشت دندان
بهطور معمول، بعد از قرار دادن پیچ بر روی فک، باید مدت زمانی را برای جوش خوردن پیچ با استخوان فک در نظر بگیرید. به این دلیل که استخوان باید رشد کند و با ایمپلنت دندانی جوش بخورد. این موضوع باعث میشود تا این قطعه برای تحمل فشار فک از ثبات کافی برخوردار باشد. این مرحله از درمان بین سه تا شش ماه طول میکشد.
بعد از گذشت شش ماه، نوبت به اتصال اباتمنت و روکش دندان میرسد. در این مرحله، میتوان گفت که دیگر صاحب دندان شدهاید. البته توجه به این نکته ضروری است که ممکن است قبل از کاشت دندان نیاز به پیوند استخوان داشته باشید؛ در نتیجه، باید چند ماهی را برای این موضوع در نظر بگیرید که شرایط فک شما برای عمل جراحی مناسب شود.
البته ممکن است استخوان فک شما شرایط خوبی داشته باشد؛ در نتیجه میتوانید عمل پیوند استخوان و جایگذاری ایمپلنت را بهطور همزمان با هم انجام دهید. برخی از بیماران نیز بهدلیل داشتن شرایط مناسب میتوانند کاشت فوری دندان را انجام دهند و تمامی این مراحل در یک روز انجام میشود؛ یعنی همان روزی که پیچ در لثه شما جایگذاری میشود، دندانپزشک برای خالی نماندن دهان شما روکش دندان را نیز قرار میدهد.
البته توجه به این نکته ضروری است که این کار فقط جنبه زیبایی دارد و شما نمیتوانید از آن برای خوردن غذا استفاده کنید و انجام این کار بستگی به نظر متخصص ایمپلنت دارد؛ چرا که او با بررسی سلامت دهان و دندان و توانایی بدن شما تصمیم میگیرد که این کار امکانپذیر است یا خیر.
مراقبتهای بعد از جراحی ایمپلنت دندان
در ایمپلنت دندان چیست به مراقبتهای بعد از جراحی ایمپلنت میپردازیم. از آنجا که برای عمل کاشت دندان از بیحسی یا بیهوشی استفاده میشود، در نتیجه بعد از انجام این روش درمانی نیاز به استراحت کافی دارید تا اثر بیحسی بهطور کامل از بدن شما خارج شود و دهان به حالت اولیه خود برگردد. همچنین برخی از افراد نیاز دارند تا برای کاهش اثرات درد و بیحسی بعد از ایمپلنت از مسکن استفاده کنند.
اگر در این عمل از بیحسی موضعی استفاده کرده باشید، میتوانید سریعا به خانه برگردید. اما اگر پزشک، تشخیص بیهوشی داد، باید یک همراه داشته باشید تا بعد از به هوش آمدن شما را به خانه برساند. همچنین، بهتر است که اطرافیان 24 ساعت از شما مراقبت کنند.
استراحت بعد از این عمل جراحی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. پیشنهاد میکنیم که در این مدت فقط غذاهای نرم و آبکی میل کنید. همچنین، تا از بین رفتن کامل اثرات بیهوشی به هیچ عنوان غذا و نوشیدنیهای داغ مصرف نکنید؛ چرا که ممکن است بدون هیچگونه احساسی دهان شما بسوزد.
بعد از کاشت دندان، سعی کنید تا مانند روزهای عادی دندانهای خود را با مسواک و نخ دندان تمیز کنید. البته ممکن است بعد از کاشت دندان نیاز به یک مسواک مخصوص داشته باشید تا تمیز کردن آن برای شما راحتتر باشد.
خطرات و عوارض کاشت دندان
در بیان خطرات و عوارض ایمپلنت دندان چیست،باید بگوییم هیچ عمل جراحیای بدون عوارض نیست. کاشت دندان به روش ایمپلنت نیز عوارضی به دنبال دارد. اما نسبت به سایر جراحیها کمخطرتر و کم عوارضتر است. از جمله عوارض بعد از جراحی کاشت دندان میتوان به خونریزی، ورم، کبودی و عفونت اشاره کرد.
همچنین، برخی از بیماران ممکن است نسبت به بیهوشی یا بیحسی این عمل آلرژی داشته باشند. علاوه بر این، دندانپزشک باید قبل از انجام این عمل نسبت به بیماریهای زمینهای بیمار نیز اطلاع کافی داشته باشد تا در طی عمل مشکلی برای بیمار به وجود نیاید.
احتمال شکستن پروتز در کاشت دندان بسیار کم است؛ چرا که این پروتز از مقاومت بسیار خوبی در برابر ضربه و فشار برخوردار است. با این حال، برخی از شرایط مانند فشار بیش از حد به استخوان، آسیب به عصب یا رگهای خونی، زاویه نامناسب پروتز، نامناسب بودن شرایط استخوان فک و غیره باعث میشود تا عمل کاشت دندان موفقیتآمیز نباشد.
البته انتخاب جراح دندانپزشک باتجربه و مجرب کمک میکند تا عوارض و خطرات ایمپلنت به حداقل برسد. به این دلیل که متخصص کاشت دندان با یک انتخاب دقیق محل کاشت و برنامهریزی درست میتواند از بروز هرگونه مشکلی جلوگیری کند.


عوامل موثر در هزینه کاشت دندان
مهمترین بخش در ایمپلنت دندان چیست بررسی قیمت آن است. هزینه درمان کاشت دندان در افراد مختلف متفاوت است. به این دلیل که هزینه این عمل جراحی مجموعهای از هزینهها در مراحل مختلف درمان است. از جمله عوامل تاثیرگذار در قیمت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- جنس ایمپلنت دندان
- تعداد مراحل جراحی کاشت دندان
- هزینههای آزمایشات قبل از عمل و هزینههای عکسبرداری
- هزینههای پیوند استخوان و نوع مواد به کار رفته
- تکنولوژیها و تجهیزات مورد استفاده
- تعداد دندانهای ایمپلنتشده
- هزینه مربوط به داروها و امکانات کلینیک
یکی از روشهای جدید کاشت دندان، روش ایمپلنت دیجیتال است. اگرچه این روش هزینه بالاتری نسبت به روشهای معمول دارد؛ اما بهدلیل ویژگیهای مثبت خود از محبوبیت بسیاری در بین بیماران برخوردار است. بهترین دکتر ایمپلنت دیجیتال در تهران بهدلیل استفاده از تجهیزات پیشرفته، ایمپلنت را با درصد موفقیت بسیار بالایی انجام میدهد. در نتیجه، علاوه بر سرعت عمل بالاتر، عوارض بعد از عمل مانند عفونت، تورم و خونریزی بسیار کم است.
این روش کاشت بهدلیل عدم استفاده از روشهای سنتی، دقیقتر است و کیفیت کار را بالا میبرد. در نتیجه، بهدلیل مزایای بسیار و سهولت بیشتر، بسیاری از بیماران ترجیح میدهند که از این روش درمانی برای کاشت دندان خود استفاده کنند. ایمپلنت دیجیتال برای افراد سیگاری، دیابتی، افراد با شرایط خاص استخوانی فک و… یک گزینه مناسبی است.
سخن نهایی درباره ایمپلنت دیجیتال چیست
اگر بهدنبال یک راهکار دائمی برای جایگزینی دندان از دست رفته خود هستید، استفاده از ایمپلنت را به شما پیشنهاد میدهیم. اگر قصد کاشت ایمپلنت دندان را دارید، پیشنهاد میکنیم که این کار را در مراکز معتبر و کلینیکهای مجهز تهران انجام دهید. کیفیت و برند لوازم استفاده شده میتواند در نتیجه نهایی کار تاثیرگذار باشد.برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد تفاوت ایمپلنت دیجیتال و معمولی میتوانید مقاله زیر را مطالعه کنید.