دکتر حسینی » پیوند استخوان برای ایمپلنت چیست و چه انواعی دارد؟
پیوند استخوان فک برای ایمپلنت

پیوند استخوان برای ایمپلنت چیست و چه انواعی دارد؟

از دست دادن دندان اتفاقی است که احتمالا در طول عمر، برای همه ما اتفاق می‌افتد. خالی بودن جای دندان در زیبایی افراد، بخصوص در هنگام صحبت کردن، تاثیر می‌گذارد و باعث کاهش اعتماد به نفس در آن‌ها می‌شود. از این رو، دندانپزشکان به بیماران توصیه می‌کنند تا در هنگام کشیدن دندان‌ها، بلافاصله اقدام به کاشت ایمپلنت کنند. پیوند استخوان فک برای ایمپلنت، پروسه‌ای است که طی آن ضخامت و گاهی ارتفاع استخوان فک، جهت قرار دادن ساپورت ایمپلنت افزایش می‌یابد. دندانپزشکان به کمک استخوان سالم خود فرد از ناحیه‌ای دیگر از دهان و در بیشتر موارد با کمک انواع پودر استخوان، به بازسازی یا ترمیم اختلالات کوچک استخوانی می‌پردازند. در ادامه همراه ما باشید تا درباره این فرایند و مزایا و معایب آن صحبت کنیم.

منظور از پیوند استخوان فک برای ایمپلنت چیست؟

آنچه استخوان دندان ما را حفظ می‌کند، حضور خود دندان است. بنابراین، با از دست دادن دندان، به مرور زمان استخوان ناحیه دندانی ما در جهات افقی (ضخامت استخوان فک) و عمودی (ارتفاع استخوان فک) شروع به کاهش می‌کند که در اصطلاح به این عمل تحلیل لثه گفته می‌شود. در چنین شرایطی، بهترین کار این است که با خالی شدن جای دندان، سریعا به فکر جایگزین کردن آن بود. در این باره خواندن مقاله ایمپلنت چیست را از دست ندهید.

پیوند استخوان دندان تکنیکی است که در طی آن به استخوان افزوده می‌شود تا استخوان تقویت شود. این کار به ما این امکان را می‌دهد تا پی مستحکمی برای پشتیبانی ایمپلنت داشته باشیم. بدون این پیوند، استخوان استحکام یا حجم کافی برای نگه داشتن ایمپلنت را ندارد. برای انجام عمل پیوند، دندانپزشک از استخوان‌های فک بیمار یا قسمت‌های دیگر ذراتی از استخوان را برمی‌دارد و به محل مورد نظر پیوند می‌زند.

چه کسانی داوطلب مناسبی برای پیوند استخوان دندان هستند؟

در اینجا برخی از رایج‌ترین دلایل نیاز به پیوند استخوان دندان وجود دارد:

1. از داوطلبان پیوند استخوان فک برای ایمپلنت می‌توان به کسانی اشاره کرد که ظاهر آن‌ها تحت تأثیر ریزش استخوان قرار گرفته است. از دست دادن توده‌ استخوان در فک باعث می‌شود صورت کوتاه‌تر از گذشته به نظر برسد. در مجموع، فرد در هر سنی که از ناحیه‌ فک آسیب دیده باشد یا مشکلات مربوط به بهداشت نادرست دندان یا سایر مشکلات بهداشتی مانند عفونت‌های اساسی را تجربه کرده باشد، ممکن است به پیوند استخوان دندان نیز نیاز پیدا کند.

2. حتی اگر ایمپلنت دریافت نمی‌کنید، پیوند استخوان دندان می‌تواند برای پشتیبانی از بخشی از فک که استخوان خود را به دلیل افتادن دندان یا بیماری لثه از دست داده، لازم باشد. توجه داشته باشید که اگر بیماری لثه به‌طور موثر کنترل نشود، می‌تواند منجر به از دست دادن تعداد بیشتری دندان و حتی بیماری قلبی شود. همچنین، از دست دادن استخوان می‌تواند روی دندان‌های اطراف و بافت لثه تأثیر بگذارد.

مراحل انجام پیوند استخوان

نحوه‌ انجام پیوند استخوان فک برای ایمپلنت به شرح زیر است:

1. چنانچه نیاز به بیهوشی داشته باشید، قبل از عمل بیهوشی دریافت خواهید کرد. در غیر این صورت، آمپول بی‌حسی برای شما تزریق شده و بر علائم حیاتی شما در تمام طول عمل نظارت می‌شود.

2. تکنسین دندانپزشکی ناحیه‌ آسیب‌دیده را تمیز می‌کند و جراح برشی در لثه ایجاد می‌کند تا آن را از استخوان محل قرار دادن پیوند جدا کند.

3. سپس مواد استخوانی (پودر استخوان) را بین دو قسمت استخوان که باید در کنار هم رشد کنند، قرار می‌دهد.

4. پیوند استخوان با یک ماده‌ ادهزیو (چسبنده) قابل‌حل یا غشا یا با پیچ‌های مخصوص محکم می‌شود.

5. محل برش بخیه می‌شود تا جوش بخورد.

مراحل انجام ایمپلنت دندان در دندانپزشکی

انواع پیوند استخوان فک برای ایمپلنت

انواع پیوند استخوان در ایمپلنت دندان به منبعی که استخوان برای پیوند از آن گرفته شده و محلی که با آسیب‌دیدگی استخوان برای کاشت دندان مواجه است، بستگی دارد و به دسته‌های زیر تقسیم می‌شود:

1. اتوگراف

در پیوند استخوان اتوگراف، بخشی از استخوان بدن خود بیمار برداشته می‌شود و برای پیوند استخوان مورد استفاده قرار می‌گیرد. این پیوند استخوانی، که با نام اتوژن نیز شناخته می‌شود، در بیشتر مواقع اولین انتخاب متخصصان دندانپزشک است. چرا که پیوند‌های گرفته‌ شده از بدن بیمار بهترین نتیجه را از بین دیگر گزینه‌ها برای انجام پیوند استخوان در ایمپلنت دندان به دست می‌دهد.

از مزایای پیوند اتوگراف می‌توان به سازگاری بالای آن با بدن بیمار اشاره کرد. همچنین، در این روش استخوان به‌خوبی جوش می‌خورد و ریسک شکست درمان به صفر نزدیک می‌شود. از معایب پیوند استخوان اتوگراف می‌توان به این مورد اشاره کرد که برای برداشتن استخوان نیاز به عمل جراحی دیگری وجود دارد و ممکن است برخی بیماران این مورد برای‌شان خوشایند نباشد.

2. آلوگرافت

در این نوع عمل پیوند استخوان فک برای ایمپلنت، که به آلوگرافت معروف است، استخوان مورد نیاز برای افراد از بدن فرد دیگری تامین می‌شود که در بیشتر مواقع از بانک پیوند استخوان تامین می‌شود. معمولا این‌گونه مواد از بدن افراد متوفی برداشته می‌شود که باید سلامت آن از لحاظ هرگونه بیماری به کمک انجام آزمایش‌های متفاوت تایید شود.

از مزایای این عمل پیوند استخوان در ایمپلنت دندان می‌توان به عدم نیاز به جراحی دوم و موجود بودن پیوند‌های استخوانی به اندازه نامحدود اشاره کرد. از جمله معایب این روش هم عملکرد ضعیف آن در بازسازی استخوان و نیاز به زمان بیشتر برای ترمیم استخوان قبل از ایمپلنت است.  

3. زنوگرافت

این نوع پیوند استخوان فک برای ایمپلنت با استفاده از استخوان دیگر موجودات زنده مثل گاو صورت می‌گیرد. شباهت بافت‌های استخوانی تمامی موجودات باعث شده امکان استفاده از پیوند‌های استخوانی آن‌ها برای انسان وجود داشته باشد. زنوگرافت‌ها دارای سازگاری خوبی با بدن هستند و سیستم‌های ایمنی معمولا واکنشی به این گونه مواد نشان نمی‌دهند. به همین علت معمولا از موفقیت قابل قبولی برخوردارند.

پیوند استخوان دندان

4. آلوپلاست

آلوپلاست یک روش متفاوت با سایر روش‌های پیوند استخوان است. زیرا در این روش مواد مورد استفاده برای پیوند استخوان به‌طور طبیعی و از استخوان تهیه نمی‌شود. به عبارت دیگر، آلوپلاستیک‌ها موادی هستند که در پیوند استخوانی استفاده می‌شوند که توسط آزمایشگاه‌ها ساخته می‌شود و روند ساخت آن‌ها پیچیدگی خاص دارد.

 در میان تمام روش‌های پیوند استخوان، آلوپلاست کم تهاجم‌ترین عمل جراحی است. در واقع آلوپلاست به گونه‌ای تهیه و انجام می‌شود که امکان انتقال بیماری در آن بسیار پایین است.

ایمپلنت دیجیتال چیست و چه تفاوتی با ایمپلنت آنالوگ دارد؟

آیا پیوند استخوان فک برای ایمپلنت دردناک است؟

در پیوند استخوان فک تا زمانی که استخوان مورد نیاز از بدن بیمار دریافت نشود، یک عمل جزئی به شمار می‌آید. شما در حین انجام این عمل آرام‌بخش دریافت خواهید کرد. بنابراین، تا قبل از این که اثر بیهوشی از بین برود، دردی احساس نخواهید کرد. همچنین، دردی که در روز‌های آینده به سراغ‌تان می‌آید، شدید نیست و معمولاً با مسکن‌های بدون نسخه قابل‌ تحمل است.

اما اگر مواد استخوانی از بدن خود شما به دست بیاید، روند بهبودی کمی بیشتر طول می‌کشد؛ چرا که جراحی در دو مکان صورت گرفته است. در این نوع پیوند استخوان فک برای ایمپلنت، مقدار استخوانی که برداشته و سپس پیوند می‌شود، معمولاً بسیار کم است. بنابراین، دوره‌ ناراحتی کوتاه است و جایی برای نگرانی وجود ندارد.

مزایای پیوند استخوان دندان

شما با پیوند می‌توانید به میزان قابل توجهی مقاومت فک را افزایش دهید و آن را در برابر ترمیم و کاشت ایمپلنت دندان مقاوم کنید. در واقع بهترین مزیت پیوند استخوان فک برای ایمپلنت، افزایش ضخامت یا ارتفاع و کیفیت استخوان محل ایمپلنت دندان است که منجربه داشتن یک ایمپلنت پایدار و بافت سالم‌تر و زیباتر لثه اطراف ایمپلنت است.

همچنین، وقتی استخوان فک شما قوی باشد و این عمل از طریق پیوند استخوان انجام شود، به این ترتیب مراحل ایمپلنت و بهبودی بعد از آن با سرعت بیشتری صورت می‌گیرد و بیمار بعد از پیوند استخوان و کاشت دندان می‌تواند می‌تواند به‌صورت مادام‌العمر از دندانی دائمی برخوردار شود.

عوارض پیوند استخوان دندان

شایع‌ترین عوارض پیوند استخوان دندان درد و تورم است که با کیسه‌های یخ و استفاده از مسکن می‌توان این موارد را به حداقل رساند. علاوه بر این موارد، می‌توانیم به عدم رشد استخوان پیوندشده و عفونت نیز اشاره کنیم که درصد احتمال وقوع آن کم است.

شایع ترین عوارض ایمپلنت دندان چیست؟

مراقبت‌های بعد از پیوند استخوان در ایمپلنت

همیشه مراقبت‌های بعد از هر عملی بسیار حساس و مهم است. بنابراین، توصیه می‌کنیم بیمار بعد از جراحی پیوند استخوان فک برای ایمپلنت، موارد زیر را به خوبی رعایت کند:

  • در 24 ساعت اول عمل، از نوشیدنی‌های سرد، طبیعی، بدون افزودنی و غذاهای لطیف و سرد استفاده کنید.
  • اگر پس از جراحی با خونریزی در محل مورد نظر مواجه شدید، بهتر است از گاز استریل استفاده کنید.
  • از لمس محل زخم پس از انجام عمل پیوند استخوان در ایمپلنت خودداری کنید.
  • حتما دارو‌های تجویزشده توسط دندانپزشک را مصرف کنید.
  • می‌توانید برای کاهش تورم در محل پیوند، از کمپرس‌های یخ استفاده کنید.
  • از شستن مداوم و بیش از حد دهان در این هنگام خودداری کنید.
  • از بیرون ریختن آب دهان به مدت یک شبانه‌روز و خونریزی مجدد در محل زخم بپرهیزید.
  • از دهانشویه‌هایی که خاصیت ضدمیکروبی دارند، استفاده کنید.
  • حدود 4 تا 9 ماه زمان نیاز است تا استخوان پیوند زده شد قوی شود و بتواند ایمپلنت را تحمل کند.

هزینه پیوند استخوان برای ایمپلنت

بسته به شیوه جراحی و نوع پیوند مورد نیاز، هزینه‌های جراحی پیوند استخوان فک برای ایمپلنت متفاوت خواهد بود. پیچیدگی عملیات و مواد مورد استفاده دو عامل اصلی تأثیرگذار بر هزینه هستند. سایر عوامل مهمی که در قیمت این عمل تأثیر می‌گذارند، به شرح زیر هستند:

  • بیماری‌های دهان و دندان
  • عکسبرداری
  • دستمزد جراح دندانپزشک
  • پس زدن پیوند استخوان
  • داشتن بیماری‌های خاص

سخن پایانی

درصورتی که ارتفاع استخوان فک بیمار در اثر تحلیل لثه کوتاه شده باشد، برای انجام جراحی کاشت ایمپلنت، نیاز به پیوند استخوان فک برای ایمپلنت داریم. در همین راستا برای کاشت ایمپلنت دیجیتال و داشتن طرح لبخندی بسیار زیبا می‌توانید به دندانپزشکی دیجیتال دکتر حسینی، جراح دندانپزشک و ایمپلنتولوژیست، مراجعه کنید. دکتر سید محمدرضا حسینی با داشتن سال‌ها سابقه درخشان در ایمپلنتولوژی و جراح دندان به عنوان بهترین دکتر ایمپلنت دیجیتال در تهران، پزشکی بسیار نوآور و حرفه‌ای هستند. شما می‌توانید از طریق همین وبسایت برای گرفتن وقت ویزیت آنلاین اقدام کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *