زیبایی دندان ها میتواند تأثیر زیادی بر زیبایی ظاهری فرد و طرح لبخند داشته باشد. بعضی از افراد ممکن است دندان هایی داشته باشند که ظاهرشان کمی به هم ریخته است. این به هم ریختگی میتواند به شکل های مختلفی مانند فاصله زیاد دندان ها از یکدیگر، کج بودن آنها، عدم قرینه بودن و جلو بودن بیش از حد دندان ها، خود را نشان دهد. در چنین حالتی دندانپزشک با انجام ارتودنسی میتواند فرم دندان ها را کاملاً اصلاح کرده و لبخندی زیبا را برای فرد رقم بزند. تأثیر ارتودنسی محدود به شکل دندان ها نیست، بلکه احتمالاً، فرم لب بعد از ارتودنسی نیز تغییر خواهد کرد.
________________________________________________________________
برای مطالعه بیشتر: ارتودنسی تکه ای
________________________________________________________________
تاثیر ارتودنسی بر لب های فرو رفته فک بالا
لب های فرو رفته در فک بالا یکی از ناهنجاری هایی است که میتواند برای افرادی که دارای آن هستند، معضل بزرگی باشد. ارتودنسی با ایجاد فشاری دائمی بر روی دندان ها و فک بالا، میتواند به مرور باعث جابهجایی آنها شده و در نتیجه لب های فرو رفته فک بالا را در وضعیت مناسب و متقارنی قرار دهد.
اثر ارتودنسی روی لب ها در صورت عقب بودن فک بالا
در صورتی که فک بالا عقب تر از حالت طبیعی قرار داشته باشد، لب ها حالت متقارن نداشته و کاملاً روی هم قرار نمیگیرند. این موضوع میتواند اثرات بدی را نیز روی چهره و فرم صورت فرد داشته باشد. در زمان ارتودنسی ثابت به جلو کشیده شده و فک پایین به عقب کشیده میشود.
این کار در نهایت باعث میشود که بعد از طی کردن طول درمان، لب ها کاملاً روی یکدیگر قرار گرفته و فرم صورت بیمار به شکلی عالی و با کیفیت، اصلاح شود. این ناهنجاری در نهایت جای خود را به یک حالت متوازن خواهد داد و تاثیر فرم لب بعد از ارتودنسی را بر چهره به وضوح میتوان حس کرد. بنابراین توصیه میشود قبل از انجام هرگونه عمل زیبایی یا تزریق ژل در لب ها ابتدا اقدام به متوازن کردن فک ها نمایید.
عوامل تغییرات شکل لب پس از درمان ارتودنسی
به طور کلی میتوان علت تغییر فرم لب بعد از ارتودنسی را در چند مورد اصلی دانست. یکی از این موارد، تراز کردن قوس دندانی است. با حرکت کردن دندان ها به سمت قوس میانی، موقعیت لب ها تغییر میکند که این موضوع نیز باعث تغییر شکل لب ها خواهد شد.
مورد بعدی مربوط به نقشی است که دندان ها در پشتیبانی از لب ها دارند. دندان ها نقش یک تکیه گاه را برای عضلات لب ها دارند. دندان هایی که متمایل به جلو هستند و دندان های رتروکلین (متمایل به عقب) نمیتوانند به خوبی چنین وظیفهای را انجام دهند. ارتودنسی با اصلاح ناهماهنگی های اسکلتی و دندانی، میتواند به طور کلی فرم لب ها را تغییر داده و اصلاح نماید.
از دیگر عوامل تغییرات فرم لب بعد از ارتودنسی میتوان به مواردی مانند تغییرات عضلانی، سازگاری بافت نرم با حالت موجود و تغییرات کلی نمایه صورت اشاره کرد.
علل تغییر فرم لب بعد از ارتودنسی
دندان ها و لب ها از طریق شیاری به نام فرنوم یا شیار ماگزیلاری لبی به یکدیگر متصل هستند. بنابراین هرگونه تغییر در فرم دندان ها یا جابهجایی آنها میتواند از طریق این شیار بر روی فرم لب ها نیز تأثیرگذار باشد. در واقع علت تاثیر ارتودنسی بر لب، شیار ماگزیلاری لبی است.
در طول ارتودنسی، بریس های موجود روی دندان ها بر آنها فشار وارد میکنند و به مرور باعث جابهجایی آنها خواهند شد. این جابهجایی از تغییر شیار ماگزیلاری لبی بر روی لب ها نیز تأثیر گذاشته و باعث تغییراتی در شکل و فرم لب ها میشود.
پیش بینی اثر ارتودنسی روی لب ها با توجه به سن بیمار
در حالت نیم رخ باید لب ها کاملاً روی یکدیگر قرار گرفته باشند و عقب و جلو نباشند. دندانپزشک در جلسه اول مشاوره با ترسیم خطهایی روی صورت فرد میتواند نحوه حرکت فک ها را با توجه به شکل قرارگیری فعلی آنها پیش بینی کند. اگر بیمار کودک باشد، فقط با انجام ارتودنسی توسط دندانپزشک میتوان به راحتی تغییرات لازم را در فک ها، دندان ها و صورت ایجاد کرد.
از طرف دیگر برای بیمارانی که سن بیشتری دارند یا بزرگسال هستند جهت جابهجایی فک ها و ایجاد تغییرات لازم علاوه بر ارتودنسی، ممکن است به جراحی نیز نیاز باشد. بدین ترتیب هم در رابطه با کودکان و هم در رابطه با بزرگسالان، امکان پیش بینی اثرات مختلف ارتودنسی روی لب ها وجود دارد.
تغییر فرم لب بعد از ارتودنسی خوب است یا بد؟
در حالت کلی باید به این موضوع توجه کنید که ارتودنسی یک درمان زیبایی است که باعث زیبایی بیشتر در فرم دندان ها، لب ها و دهان و فک خواهد شد. ارتدونسی در بلند مدت حالت لب ها را بهتر کرده و شکل استانداردتری به آنها خواهد داد.
ممکن است در چند ماه اول بعد از ارتودنسی، افراد چنین تصور کنند که تغییر فرم لب هایشان، شکلی نامناسب به خود گرفته است. در بلند مدت و بعد از طی کردن مرحله درمان (بعد از دو سال) متوجه خواهید شد که فرم کلی لب ها بهتر شده است.
آیا ارتودنسی باعث کج شدن لب و فرم صورت بیمار میشود؟
اصولاً ارتودنسی یک درمان با کیفیت است که نتیجه آن زیبایی بیشتر است. در طول درمان ارتودنسی کمکم دندان ها، فک، دهان و صورت و لب های بیمار حالت تقارن طبیعی خود را به دست میآورند. درواقع ارتودنسی روشی برای اصلاح عدم تقارن و تناسب موجود است.بنابراین تغییر شکل صورت و فک ها و بهتر شدن آنها قطعی است. اما نباید چنین تصور کنید که این تغییر، موضوعی منفی است، بلکه چنین تغییری به اصلاح فرم کلی صورت شخص منجر خواهد شد.
پیشگیری از تغییر فرم لب ها بعد از ارتودنسی
با همه موارد گفته شده باز هم ممکن است تعدادی از افراد نسبت به این موضوع نگرانی زیادی داشته باشند. از طرف دیگر بعضی از افراد از فرم فعلی لب های خود راضی هستند و به همین دلیل نیازی به تغییر فرم لب ها نمی بینند. برای جلوگیری از تغییر فرم لب بعد از ارتودنسی میتوانید با دندانپزشک خود صحبت کنید.
از جمله چنین راهکارهایی میتوان به نوارهای کشنده روی بریس و استفاده از آنها برای عدم تغییر فرم لب بعد از ارتودنسی اشاره نمود. کلینیک دکتر حسینی با بهره گیری از علم روز دنیا، تجهیزاتی پیشرفته و تجربهای طولانی مدت، این اطمینان را به شما سروران گرامی میدهد که فرم لب هایتان بعد از انجام ارتودنسی به صورت تخصصی، همان چیزی خواهد بود که دوست دارید.