بیماری های لثه در واقع به دلیل عفونتی است که بافتهای حمایتکننده و احاطهکننده دندانها یعنی لثهها را درگیر میکند. در صورتی که شما هم به بیماری های لثه مبتلا هستید، باید به شما بگوییم حدود 75 درصد از افراد در طی زندگی خود حداقل یک بار دچار بیماری و مشکلات لثه میشوند. بیماری های لثه انواع مختلفی دارند و در دراز مدت سلامت دهان و دندان را به خطر میاندازند.
در ادامه این مطلب قصد داریم چند مورد از شایعترین بیماریهای مربوط لثه را مطرح کنیم و روشهای درمان بیماری های لثه را برای شما توضیح دهیم. پس، تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
انواع بیماری های لثه
1. سیاه شدن لثه
لثه بافت نرم احاطهکننده دندان است که در حالت معمول به رنگ صورتی است و به همین دلیل سیاه شدن آن میتواند افراد را نگران کند. در واقع سیاه شدن لثه یکی از بیماری های لثه است که در برخی موارد چندان خطرناک نیست و در برخی موارد وضعیت جدی و خطرناک را نشان میدهد. برخی از شایعترین دلایل سیاه شدن لثه به شرح زیر است:
- سیاه شدن لثه در اثر ضربه خوردن: نظیر سقوط از ارتفاع، برخورد با یک جسم تیز، مسواک زدن و نخ دندان کشیدن شدید و…
- هماتوم ناشی از دندان درآوردن: به کیست پر از مایعی که به هنگام شروع رشد اولین دندانهای شیری کودک ایجاد میشود، هماتوم ناشی از دندان در آوردن یا هماتوم رشد دندان گفته میشود.
- ضایعات ملانوتیک: “Melanotic macule” لکههای بیضرری هستند که میتوانند در قسمتهای مختلف بدن از جمله لثه ظاهر شوند و بین 1 تا 3 میلیمتر اندازه دارند.
- سیگار کشیدن: استعمال دخانیات و به طور کلی، کشیدن سیگار یکی دیگر از عواملی است که باعث ایجاد بیماریهای لثه نظیر سیاه شدن لثه میشود.
- مصرف برخی از داروها: مصرف برخی از داروها مانند مینوسیکلسن (Minocycline) باعث تغییر رنگ لثهها میشود.
- آمالگام (ماده پرکنندهی دندان): آمالگام ترکیبی از چند فلز است که برای پر کردن و درمان دندان پوسیده به کار میرود.
- بیماری نکروز و التهاب لثه: این بیماری باعث میشود بافتهای زنده نگهدارنده دندان و لثه و لایه نازک استخوانی فک از بین برود و لثه در اثر عفونت سیاه شود.
- سرطان دهان: سرطان دهان هم میتواند باعث ایجاد لثههای سیاه رنگ شود.
2. فلوئوروزیس دندانی
فلوئوروزیس یکی دیگر از بیماری های لثه و دندان است که طی آن رنگ دندانها به خاطر مصرف بالای فلوراید عوض میشود. فلوراید از عناصر مهم برای ساختار دندان است و به تقویت دندان ها کمک میکند. از آنجایی که کمبود این عنصر در آب آشامیدنی برخی از مناطق دیده میشود، اضافه کردن آن به آب موجب تقویت دندانها میشود و از آنها در برابر پوسیدگی محافظت میکند. این فرایند را فلوراسیون آب مینامند.
سطح طبیعی فلوراید بالاتر از حد توصیهشده برای نوشیدن آب، ممکن است خطر ابتلا به فلوئوروزیس شدید را افزایش دهد. در جوامعی که سطح طبیعی فلوراید در آب آشامیدنی آنها بیش از 2 قسمت در میلیون است، توصیه شده که آب آشامیدنی خود را از منابع دیگری تامین کنند.
در بسیاری از موارد فلوئوروزیس دندانی خفیف است.ردر بیشتر مواقع نیز لکهها روی دندانهای عقبی تشکیل میشوند.همین امر به قابل مشاهده نبودن آن کمک میکند. ولی فلوئوروزیس شدیدتر بهویژه زمانی که دندانهای جلویی را درگیر میکند، باید سریع تحت درمان قرار بگیرد.
3. برفک دهان
بیماری کاندیدیازیس دهان یا برفک دهان و سفید شدن زبان یکی دیگر از بیماری های لثه و دهان است که بر اثر عوامل متفاوتی به وجود میآید. برفک دهانی در بزرگسالان یا برفک زبان در بزرگسالان در اثر عواملی نظیر استفاده از سیگار و دخانیات، استفاه از دندان مصنوعی، بیماریهای خاصی مانند برفک دهانی و دیابت یا ایدز و استفاده از برخی داروها ایجاد میشود.
برفک دهانی در نوزادان و کودکان نیز بهخاطر عواملی نظیر استفاده از داروهای آنتیبیوتیک، سرایت برفک دهانی از مادر و سیستم ایمنی ضعیف به وجود میآید.
درمان برفک دهانی بیشتر توسط مصرف دارو صورت میگیرد و پزشک با توجه به دلایل ایجاد آن و وضعیت بدنی فرد داروهایی نظیر فلوکونازول، قرص کلوتریمازول، ایتراکونازول، دهانشویه ضدقارچ نایساتین و آمفوتریسین را برای بیمار تجویز میکند.


4. بیماری آفت دهانی
آفت دهانی “Canker Sores” یکی دیگر از بیماری های لثه و دهان است. آفت برای فرد مبتلا شده آزاردهنده است. آفتهای دهانی در واقع زخمهای کوچک و دردناکی هستند که در داخل دهان ایجاد میشوند. این بیماری از شایعترین بیماریهای دهان و دندان است که افراد بسیاری را مبتلا میکند.
حساسیت به باکتریهای خاصی در دهان، داشتن سابقه خانوادگی، نوسانات هورمونی، کمبود برخی از ویتامینها یا مواد معدنی، وارد شدن آسیب یا ضربه به دهان، برخی از عفونتهای ویروسی و… از جمله دلایل ایجاد بیماری آفت دهانی است.
دندانپزشک شما ممکن است برای درمان این مورد از بیماری های لثه پیشنهاد کند که از دهانشویه مناسب برای آفت دهانی نظیر سوسپانسیون دیفن هیدرامین و آنتیبیوتیک تتراسایکلین استفاده کنید. همچنین، شما میتوانید از درمانهای خانگی زیر برای درمان آفت دهان استفاده کنید:
- تکهای یخ روی آفت دهان قرار دهید
- از دهانشویه و خمیردندانی استفاده کنید که فاقد سدیم لوریل سولفات باشد
- سالادهایی بخورید که حاوی پیاز خام است
- از ویتامین C، ویتامین B و لیزین بهصورت خوراکی مصرف کنید و…


5. نوما
نوما “Noma” یکی از بیماری های لثه و دهان و دندان است. این بیماری نوعی ضایعه قانقاریایی است و در کودکان کمسن دیده میشود. این بیماری در نواحی بسیار فقیر در آفریقا و آسیا زندگی میکنند.
این ضایعه دهانی بیماری شدید لثه است که به دنبال نکروز (مرگ زودرس سلولهای بافت زنده) لبها و چانه اتفاق میافتد. متاسفانه 90% از کودکان مبتلا به نوما در صورت عدم درمان میمیرند .
این بیماری وحشتناک به دلیل عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، سوءتغذیه و ضعف ایمنی در سیستم ایمنی ایجاد میشود و بیشتر مبتلایان به این بیماری فقرا هستند. اگر بیمار در اوایل ابتلا به Nomaبه پزشک مراجعه کند، ممکن است بتوان با تجویز آنتیبیوتیک بیماری را کنترل و درمان کرد.
سخن نهایی درباره بیماری های لثه
در این مطلب تلاش کردیم تا به معرفی 5 مورد از شایعترین بیماری های لثه بپردازیم و آنها را بهطور کامل برای شما توضیح دهیم. نکته قابل توجه درباره درمان بیماری های لثه این است که تشخیص بهموقع آنها میتواند روند درمان بیماری را تسریع بخشد.
پس، در صورتی که به هر یک از بیماری های لثه مبتلا شدید، در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه کنید. اگر به دنبال بهترین دندانپزشک در غرب تهران برای درمان بیماری های لثه هستید، حتما به کلینیک دندانپزشکی دکتر سید محمدرضا حسینی مراجعه کنید.