مهمترین علت دندان درد به دلیل وجود آسیب در بافت و عصب اطراف دندانها است که نشان از وجود مشکلات جدی در دهان و دندان است. به همین منظور درمان به موقع آن از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا مانع از تخریب بیشتر دندان و کشیدن آن میشود. در این مقاله درباره علل دندان درد بیشتر خواهید خواند.
شایع ترین دلایل دندان درد که منجر به دردهای شدید میشود و نیاز به درمان دارند عبارتند از:
- پوسیدگی دندان
- آبسه دندان
- آسیبهای دندان
- گرفتگی در سینوسها
- درمانهای دندانپزشکی
- شکستگی دندان
- رشد دندان عقل
- درد بعد از کشیدن دندان
- دندان قروچه در شب و یا شرایط استرس زا
- تحلیل لثهها
- وجود اختلال و مشکلات در فک
- بیماریها و التهاب لثه
- کمبود فضا برای رشد دندان عقل
باکتریهایی که در دهان ما وجود دارند از نشاسته و قند موجود در مواد غذایی تغذیه میشوند؛ به همین دلیل تجمع پلاکها روی دندان باعث میشود تا باکتریها قند و نشاسته موجود در مواد غذایی را به اسید تبدیل کنند. این اسید قادر به تخریب مینای دندن و پالپ یا داخلیترین لایه دندان است که باعث بروز حفره بر روی دندان میشود. از آنجایی که پالپ از عروق خونی و اعصاب حساس تشکیل شده است این تخریب و سوراخ شدن دندان درد شدید و ناخوشایندی را موجب میشود.
______________________________________________________________________________
برای مطالعه: ایمپلنت برای بیماران دیابتی
______________________________________________________________________________
انواع دندان درد
دندان درد نوعی واکنش بدن به وجود هرگونه آسیب و یا حساسیت در دهان است که این هشدار را به ما میدهد که مشکل جدی به وجود آمده و میبایست جهت تشخیص و درمان سریع دندان درد به دندانپزشک در کلینیک دکتر حسینی مراجعه کرد. شدت نوع و درجات دندان درد بستگی به میزان تخریب و پوسیدگی به وجود آمده در دندان دارد که عبارتند از:
- درد تیز هنگام خوردن غذا و یا نوشیدنی سرد و گرم
- درد به صورت سوزش در دندان و لثه
- درد ضرباندار
- درد تیز موقع غذا خوردن
- درد شدید و تورم در لثه
- درد گنگ در دهان و فک در افراد مبتلا به التهاب سینوسها
عوامل ایجاد دندان درد
در پاسخ به این سوال که چرا دندان ها درد میگیرند باید بگوییم که مهمترین دلیل آن در نتیجه رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان است که منجر به خرابی، پوسیدگی و حتی کشیدن دندان میشود. دیگر عامل موثر در این خصوص انجام عادتهای غلط و اشتباهی است که سلامت دندانها را به خطر میاندازد. تغذیه ناسالم، مصرف مواد غذایی اسیدی و گازدار، پرخوری، کم آبی، مصرف بیرویه قهوه و کافئین، بازکردن درب نوشابه با دندان از جمله این عادتهای اشتباه هستند. در کنار این عوامل میتوان از مصرف برخی داروها، بعضی درمانهای شیمایی و پرتودرمانی و همچنین برخی بیماریها در بروز و تشدید درد دندان نقش بسزایی دارند.
علائم دندان درد
دندان درد از جمله رایجترین علائم وجود مشکل در دهان و دندان است که نشان از بروز آسیب جدی در بافتها و اعصاب دندان است، به همین جهت اطلاع از نشانه های دندان درد در تشخیص و درمان به موقع آن بسیار موثر است.
علائم دندان درد:
- بوی بد در دهان و دندان
- حساسیت به سرما و گرما
- تورم و التهاب در فک و لثه
- متورم شدن غدد گردن
- وجود احساس طعم تلخ در دهان
- حساس بودن دندانها به فشار
- احساس درد هنگام خوردن غذا و یا نوشیدنی
- وجود درد مداوم و یا ضربان دار دندان
- خونریزی و یا ترشح از اطراف دندان و لثه
تشخیص دندان درد
از گذشته تا به امروز شایعترین علت مراجعه به دندانپزشک درمان دندان است که در نتیجه عدم مراقبت و رسیدگی به سلامت دندانها به وجود میآید. به همین جهت تشخیص به موقع نیازمند آگهی از علائم و علل آن است که از پوسیدگی، خرابی دندانها پیشگیری میکند. لزوما خرابی دندان تمام سطوح و کل دندان را شامل نمیشود، در بیشتر موارد سطح بالایی دندان که حاوی ماده سختی به نام مینا است دچار پوسیدگی میشود. زیرا ساختار سطح جونده دندان که دارای شیارهای باریکی است محل مناسبی برای رشد میکروبها را فراهم میکند. از این رو در صورت بروز هرگونه درد، حساسیت و یا بوی نامطبوع در دهان میبایست به دندانپزشک مراجعه کرده و نسبت به درمان مناسب اقدام کنید.
درمان دندان درد
به طور کلی درد دندان ناشی از عدم رعایت بهداشت دهان و دندان است که نیازمند مراجعه به دندانپزشک بوده و بهترین پاسخ برای این سوال است که چاره درمان دندان درد چیست؟ در صورتی که درد دندان بیشتر از چند روز طول کشید و یا در صورت بروز هرگونه تورم التهاب دیگر درمانهای دارویی و خانگی موثر نخواهند بود. انواع درمان دندان درد که میتوان از آنها برای کاهش درد دندان استفاده کرد عبارتند از:
- درمان پوسیدگی: در صورتی که مینای دندان از بین رفته باشد پزشک اقدام به برداشتن محل تخریب شده کرده و با پرکردن موادی به نام آمالگام و یا کامپوزیت فرم و شکل دندان را اصلاح میکند.
- عصب کشی: زمانی که پوسیدگی عمیق بوده و به پالپ یا همان بخش نرم وداخلی دندان نفوذ کرده باشد جهت پیشگیری از گسترش پوسیدگی و عفونت اقدام به تخلیه ریشه آسیب دیده کرده و سپس آن قسمت را با مواد مخصوص پر میکند.
- کشیدن دندان: در مواردی که عفونت والتهاب ناشی از پوسیدگی و بیماریهای لثه به حدی باشد که امکان درمان وجود نداشته و یا دندان لق شده باشد، تنها راه چاره کشیدن دندان است.
مراحل پس از درمان دندان درد
یکی از نکات مهم که باید پس از درمان دندان درد مورد توجه قرار گیرد رعایت دستورات پزشک جهت انجام مراقبتهای لازم است که در کاهش مدت زمان درد و بهبود هرچه سریعتر دندان شما نقش بسزایی دارد. دستور پزشک مبنی بر اینکه شما نیازمند درمان دارویی و یا مراقبتهای خانگی هستید براساس نوع درمان انجام شده بر روی دندان شما متفاوت است.
پیشگیری از دندان درد
پیشگیری از دندان در تنها با حفظ بهداشت دهان و دندان صورت میگیرد که استفاده از مسواک، کشیدن نخ دندان، رعایت رژیم غذایی سالم، پرهیز از مصرف مواد غذایی صنعتی و اسیدی در این خصوص بسیار حائز اهمیت است. در مواردی ابتلا به بعضی بیماریها و مصرف برخی داروها سلامت دندانها را به خاطر میاندازند که با مراجعه منظم به دندانپزشک میتوان تا حد زیادی از خراب شدن دندانها جلوگیری کرد.
برای دندان درد چه زمانی به دکتر مراجعه کنیم؟
شاید این سوال هم برای شما پیش آمده باشد که چه زمانی برای درمان دندان درد به پزشک مراجعه کنیم؟ به طور کلی دندانها هم مانند سایر اعضای بدن نیازمند مراقبتهای دورهای و چکاب هستند. مراجعه به موقع و منظم به دندانپزشک نقش موثری در پیشگیری از مشکلات دهان و دندان دارد، اما به طور کلی در صورت بروز هرگونه درد، حساسیت در دندان به ویژه در هنگام غذا خوردن باید به دکتر مراجعه کنید.
همانطور که خواندید با شناخت علل شروع دندان درد میتوانید بهترین راه درمانی برای رفع درد دندان را پیدا کنید. مراجعه به پزشک متخصص بهترین روش برای حل این مشکل است.