درمان تحلیل لثه

آنچه باید از درمان تحلیل لثه دانست

درمان تحلیل لثه چیست؟ در سال‌های اخیر، ما عادت کرده‌ایم که بیشتر مسائل دندانی قابل اصلاح باشند. از فلورایدتراپی گرفته تا ایمپلنت، به نظر می‌رسد که راه‌حلی برای تمام مشکلات دندانی ما وجود دارد. درمان تحلیل لثه یکی از درمان‌های مهم و پیشگیرانه دندانپزشکی محسوب می‌شود که با اقدام به‌موقع می‌توان از بروز مشکلات جدی بعدی جلوگیری کرد. در این مقاله از پیشگیری تا درمان را برای شما شرح می‌دهیم.

تحلیل لثه چیست؟

عقب‌رفتگی لثه‌ زمانی رخ می‌دهد که لثه اطراف دندان‌ها به پایین‌تر از حاشیه‌های خود به سمت عقب می‌آید یا از بین می‌رود. به این عارضه تحلیل لثه گفته می‌شود و می‌تواند بیشتر دندان‌ها و ریشه‌ را در معرض باکتری‌ها و آسیب قرار دهد.

تحلیل لثه فاصله‌هایی را بین دندان‌ها و لثه‌ها ایجاد می‌کند که باکتری‌ها می‌توانند به‌راحتی در آن زندگی و تجمع کرده و باعث بیماری پریودنتال و فرسودگی دندان‌ ها شوند. در موارد پیشرفته، عفونت می‌تواند شروع به شکستن استخوان زیرین کند و باعث از دست دادن دندان شود.

امکان دارد تشخیص اینکه آیا فرد در حال تجربه تحلیل لثه است یا خیر مشکل باشد؛ زیرا این بیماری به‌تدریج اتفاق می‌افتد. با این حال، حساسیت دندان یکی از اولین نشانه‌های تحلیل لثه است. بنابراین، باید مراقب این علامت بود تا به‌موقع به درمان تحلیل لثه پرداخت.

علائم تحلیل لثه چیست؟

تحلیل لثه یک مشکل رایج دندانی است. در واقع، تقریبا 88 درصد از افراد بالای 65 سال دچار تحلیل لثه در یک یا چند دندان هستند. تحلیل رفتن لثه یک فرایند تدریجی است و بسیاری از مردم تا زمانی که این اتفاق رخ نداده است متوجه عقب‌رفتگی لثه خود نمی‌شوند. علائم تحلیل لثه شامل قرمزی و تورم لثه‌ها، بوی بد دهان، زخم‌های دهان، درد یا خونریزی هنگام مسواک یا نخ دندان کشیدن است.

یکی دیگر نشانه‌های بارز تحلیل لثه، در معرض دید قرار گرفتن ریشه دندان است. سایر علائم هشداردهنده تحلیل لثه عبارت‌اند از:

  • درد یا ناراحتی در نزدیکی خط لثه
  • حساسیت به گرما، سرما و شیرینی‌جات
  • حساسیت هنگام مسواک زدن و نخ دندان کشیدن
  • حساسیت در هنگام تمیز کردن دندان

در صورت عدم درمان تحلیل لثه، این عارضه منجر به سایر مشکلات سلامت دهان و دندان، مانند تحلیل استخوان، لق شدن یا حتی از دست دادن دندان شود. اگر متوجه هر یک از علائم ذکرشده در بالا شدید، باید فورا به دندانپزشک خود مراجعه کنید.

علل بروز تحلیل لثه چیست؟

ممکن است به دلایل مختلفی لثه‌ها تحلیل بروند. علل عقب رفتن لثه عبارت‌اند از:

  • محکم مسواک زدن دندان‌ها
  • ایجاد پلاک یا جرم دندان
  • بیماری پریودنتال
  • وارد شدن ضربه یا آسیب به بافت لثه
  • موقعیت غیرطبیعی دندان (ناهم‌ترازی)
  • استعمال دخانیات یا جویدن تنباکو
  • سوراخ کردن لب و زبان (پیرسینگ)

اغلب اوقات، عدم رعایت بهداشت مناسب دهان و دندان یکی از عوامل موثر در تحلیل لثه است؛ اما همیشه اینطور نیست. بسیاری از افراد به‌سادگی و حتی ژنتیکی بافت لثه نازکی دارند. مهم نیست که علت عقب رفتن لثه چیست، تشخیص به‌موقع و درمان تحلیل لثه می‌تواند به جلوگیری از مشکلات طولانی‌مدت سلامت دهان کمک کند.

پیشگیری از تحلیل لثه

صرف‌نظر از علت‌های تحلیل لثه، همچنان باید اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از پیشرفت آن انجام داد.

نکات مهم درباره کاهش تحلیل لثه و افزایش سلامت دهان شامل موارد زیر است:

ترک سیگار

  • استفاده از تنباکو می‌تواند باکتری‌های مضر در دهان را افزایش دهد. ترک سیگار از پوسیدگی دندان، تحلیل لثه و سایر عوارض جانبی مضر سیگار جلوگیری می‌کند. مصرف تنباکو فقط محدود به سیگار نیست؛ بلکه دایره وسیعی از قبیل قلیان، پیپ و… را شامل می‌شود.
درمان تحلیل لثه

مراقبت مناسب از دهان

  • مراقبت مناسب از دندان‌ها برای سلامت کلی دهان ضروری است. استفاده از مسواک 2 بار در روز، نخ دندان به‌طور منظم، تعویض منظم مسواک و استفاده از دهانشویه‌های ضدباکتری می‌تواند سلامت دندان‌ها و لثه‌ها را بهبود بخشد، درمان تحلیل لثه را تسریع بخشد و از تحلیل رفتن بیشتر لثه جلوگیری کند.

انتخاب غذاهای سالم

  • نه‌تنها میوه‌ها و سبزیجات ترد به کاهش پلاک کمک می‌کنند؛ بلکه ویتامین‌ها و مواد مغذی موجود در غذای سالم نیز می‌توانند به جلوگیری از رشد باکتری‌ها در دهان کمک کنند. از آنجا که باکتری‌ها بر اساس قندها رشد می‌کنند، اجتناب از غذاهای شیرین راه خوبی برای جلوگیری از تحریک لثه است.

مراجعه مرتب به دندانپزشک

  • ویزیت منظم دندانپزشکی (یعنی حداقل هر 6 ماه یک بار) بهترین راه برای حفظ سلامت دهان و دندان برای تمام افراد امری حیاتی است. پاکسازی‌های حرفه‌ای، پلاک و تارتار را، که می‌تواند باعث بیماری لثه شود، از بین می‌برد. معاینه مرتب به دندانپزشک این امکان را می‌دهد تا سلامت لثه را از حیث تمام مشکلات احتمالی معاینه، بررسی و کنترل کند.شما می‌توانید با مراجعه به بهترین دندانپزشک در غرب تهران و دریافت خدمات تخصصی تجربه‌ای جدید و متفاوت را برای خود ثبت کنید.

رفع مشکلات موجود

  • دندان‌های کج، ناهماهنگی بایت، یا دندان‌قروچه می‌تواند خطر ابتلا به بیماری لثه و عقب‌نشینی لثه را افزایش دهد. درمان این مشکلات ساییدگی و پارگی لثه و دندان و خطر تحلیل لثه را کاهش می‌دهد.

چگونه لثه‌های عقب‌رفته را درمان می‌کنند؟

درمان تحلیل لثه تا حد زیادی به علت ایجاد این بیماری بستگی دارد. موارد خفیف تحلیل لثه ممکن است با درمان‌های خانگی و غیرجراحی مانند مصرف آنتی بیوتیک‌های موضعی، باندینگ دندان یا ارتودنسی بهبود یابد. با این حال، در بیشتر موارد، برای اصلاح کامل این مشکل، جراحی به منظور درمان تحلیل لثه مورد نیاز است.

درمان تحلیل لثه به روش خانگی

تحلیل لثه روندی کند و تدریجی دارد. با این حال، یک بیماری خطرناک تلقی می‌شود و باعث از دست دادن دندان و بیماری پریودنتال می‌شود.

می‌توان لثه‌های در حال تحلیل را با موادی که در خانه موجود است بازسازی کرد. در واقع  با این کار از تحلیل بیشتر آن جلوگیری خواهد شد. این درمان‌های خانگی و طبیعی جایگزین درمان تحلیل لثه به دست دندانپزشک متخصص نیستند؛ اما می‌توانند در متوقف کردن علائم و جلوگیری از بدتر شدن تحلیل کمک کنند.

در اینجا 11 درمان طبیعی وجود دارد که به درمان تحلیل لثه کمک می‌کند:

روغن کشی ( روغن کنجد یا نارگیل و … در دهان گرداندن) –روغن نعنا فلفلی – آب نمک – روغن اوکالیپتوس – صحیح مسواک زدن– چای سبز – به‌طور منظم نخ دندان کشیدن- آب اکسیژنه – الوئورا – ژل زردچوبه – لیمو – روغن درخت چای

درمان تحلیل لثه به روش‌های غیرجراحی

درمان‌های غیرجراحی برای تحلیل لثه می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

آنتی بیوتیک‌های موضعی

اگر تحلیل لثه ناشی از بیماری پریودنتال باشد، دندانپزشک یا متخصص بهداشت بیمار را راهنمایی می‌کند تا چگونه دندان‌هایش را بهتر و مؤثرتر تمیز کند. جرم‌گیری و روت پلنینگ (تمیز کردن عمیق دندان) را می‌توان تحت بی‌حسی موضعی انجام داد تا از شر باکتری‌های بد و مضری که باعث بیماری لثه می‌شود و در عمق زیر خط لثه قرار دارند، خلاص شد. گاهی اوقات، پریودنتیست (متخصص بیماری لثه) ممکن است برای کمک به درمان تحلیل لثه، آنتی بیوتیک را مستقیما در زیر لثه قرار دهد.

باندینگ دندان

  • گاهی اوقات دندانپزشک می‌تواند ناحیه تحلیل‌رفته را با رزین کامپوزیت همرنگ دندان استتار کند. این کار ریشه دندان را از معرض دید می‌پوشاند.
 درمان تحلیل لثه

ارتودنسی

دندان کج، باعث تحلیل لثه شود. در این موارد، دستگاه‌های ارتودنسی می‌توانند یک گزینه مناسب برای درمان تحلیل لثه باشند. هنگامی که دندان در ردیف مناسب قرار گرفت، ممکن است حاشیه لثه به مرور زمان خود را اصلاح کند.

آشنایی با مراحل ارتودنسی دندان

درمان تحلیل لثه به روش جراحی

جراحی پیوند لثه موثرترین، قابل پیش‌بینی‌ترین و طولانی‌ترین گزینه درمانی برای تحلیل لثه است. به‌طور معمول، پریودنتیست این روش را انجام می‌دهد. در طی این جراحی، از پیوند لثه برای جایگزینی بافت لثه ازدست‌رفته استفاده می‌شود. پیوند معمولا از سقف دهان گرفته می‌شود؛ اما گاهی اوقات از بافت اهداکننده انسانی دیگر به‌طور استریل‌شده می‌توان استفاده کرد. اگر به دنبال دندانپزشک دیجیتال در تهران هستید، پیشنهاد می‌کنیم به دندانپزشکی دیجیتال دکتر حسینی، جراح دندانپزشک و ایمپلنتولوژیست، مراجعه کنید.

هنگامی که پیوند لثه در موقعیت مناسب قرار گرفت، جراح دندانپزشک آن را در جای خود بخیه می‌زند. انواع مختلفی از روش‌های پیوند لثه وجود دارد. جراح می‌تواند در تعیین اینکه کدام‌یک برای شرایط بیمار مناسب است کمک کند. روش‌های امروزی پیوند لثه کمتر تهاجمی‌ هستند. شیوه‌های دیگر جراحی به جز پیوند بافت لثه برای درمان تحلیل لثه به شرح ریر است:

جراحی فلپ

جراحی فلپ یک پاکسازی عمیق بافت لثه است. در طی این روش، دندانپزشک لثه‌های بیمار را بالا می‌کشد و باکتری‌های ایجادکننده تحلیل لثه را از زیر آن‌ها پاک می‌کند. سپس، دوباره آن را روی دندان‌ها قرار می‌دهد. پس از جراحی فلپ، خط لثه ممکن است حتی کوتاه‌تر از قبل به نظر برسد؛ زیرا به دندان‌ها نزدیک‌تر ‌شده است.

بازسازی استخوان

اگر بخش قابل توجهی از لثه تحلیل برود و استخوان فک و دندان را تحت تأثیر قرار دهد، ممکن است به بازسازی استخوان نیاز باشد. در طول این فرایند، در درمان تحلیل لثه به این روش دندانپزشک به‌سادگی پروتئینی را استفاده می‌کند که بدن را برای رشد مجدد بافت‌های ازدست‌رفته تحریک می‌کند.

سخن پایانی درباره درمان تحلیل لثه

این بیماری یک مسئله جدی است و درمان تحلیل لثه از دسته درمان‌هایی است که نیاز به اقدام به‌موقع دارد. در غیر این صورت، باعث التهاب دندان می‌شود و یا دندان از بین می‌رود. در صورت مشاهده هر گونه نشانه‌ای از تحلیل رفتن لثه، باید فورا به دندانپزشک متخصص مراجعه کنید تا درمان و پیشگیری از آسیب بیشتر به لثه‌ها برای‌تان انجام شود. علاوه بر این، ادرصورت بروز علائم و یا سوال، می‌توانید با مراجعه به دندانپزشکی دکتر حسینی آن را برطرف سازید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *