ارتودنسی ثابت چیست

ارتودنسی ثابت چیست؟معرفی و بررسی انواع ارتودنسی

شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که ارتودنسی ثابت چیست و چه انواعی دارد؟ در پاسخ به این سوال باید گفت این روش ارتودنسی، یکی از روش‌های رایج صاف و مرتب کردن دندان‌ها و زیبا‌تر کردن لبخند است. تقریبا بیشتر افرادی که با نامنظمی دندان روبرو هستند، به کمک این روش درمان می‌شوند و در واقع این روش یکی از قدیمی‌ترین و موفق‌ترین متد‌های درمان شلوغی و نامنظمی دندان‌هاست. در ادامه این مطلب همراه ما باشید تا به طور کامل به این روش ارتودنسی بپردازیم و مزایا و معایب آن را بررسی کنیم.

ارتودنسی ثابت چیست؟

در مقاله ارتودنسی ثابت چیست باید گفت این روش ارتودنسی بیمار قادر نیست که دستگاه ارتودنسی را از دهان خود خارج کند؛ زیرا براکت‌های ارتودنسی بر روی دندان‌های فرد به صورت ثابت قرار گرفته‌اند و با استفاده از کش‌های ارتودنسی به یکدیگر متصل شده‌اند. منظور از براکت، نگین‌هایی از جنس فلز یا سرامیک است که بر روی دندان‌ها چسبانده و ثابت شده‌اند تا نیروی لازم برای حرکت به دندان‌ها منتقل شود. این روش درمانی برخلاف درمان‌های متحرک وابسته به همکاری بیمار نیست.

براکت‌ یا نگین‌های ارتودنسی تا انتهای طول درمان ارتودنسی بر روی دندان بیمار باقی خواهند ماند و سیم‌ها نیز هر چند جلسه یک بار توسط متخصص ارتودنسی تعویض خواهند شد. این فرایند ممکن است به طور متوسط 2 سال طول بکشد که بسته به نوع ناهنجاری بیمار و شدت مشکل می‌تواند بیشتر هم شود. در این باره خواندن مقاله ارتودنسی چیست را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

ارتودنسی دندان چیست؟

فرق ارتودنسی متحرک و ارتودنسی ثابت چیست؟

متخصص ارتودنسی وابسته به شرایط بیمار تشخیص می‌دهد که ارتودنسی ثابت بهتر است یا متحرک. در واقع میزان مشکل و سن فرد مراجعه‌کننده یکی از موارد مهم در تعیین این است که روش ثابت بهتر است یا متحرک. در نظر داشته باشید که اثربخشی و نتیجه پایانی روش ثابت زودتر نمایان می‌شود؛ در حالی که طول درمان ارتودنسی متحرک بیشتر خواهد بود.

همچنین، ارتودنسی متحرک معمولا برای درمان ناهنجاری افراد کم‌سن‌وسال مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ چرا که قابلیت تغییرپذیری ویژگی فک در سنین پایین بیشتر است. در سنین بالا به دلیل تثبیت ساختمان‌های استخوان فک، درمان با ارتودنسی متحرک دشوار‌تر است. افرادی که در سنین بزرگسالی برای درمان ناهنجاری‌های دهان و دندان مراجعه می‌کنند، معمولا از روش ثابت برای درمان آن‌ها استفاده می‌شود.

اجزای ارتودنسی ثابت چیست؟

در ادامه ارتودنسی ثابت چیست به بررسی اجزای ارتودنسی می‌پردازیم. بریس مهم‌ترین دستگاه ثابت است که برای درمان نامنظمی‎های دندان و فکی استفاده می‌شود. بریس ارتودنسی متشکل از چند قطعه کوچک است که به مرور زمان باعث حرکت دندان‌ها و صاف شدن آن‌ها می‌شود. مهم‌ترین اجزای تشکیل‌دهنده بریس به شرح زیر است:

براکت (ساده و قلابدار)

متداول‌ترین بخش دستگاه ارتودنسی، نگین‌ها یا براکت‌های ارتودنسی (Brackets or Braces) هستند که اغلب فلزی‌اند و بر روی تک‌تک دندان‌ها چسبانده می‌شوند.

الاستیک و کش

الاستیک ارتودنسی یا حلقه کشی (Elastics) به طور کلی برای کمک به بهبود نحوه تماس دندان‌های دو فک مورد استفاده قرار می‌گیرد.

معرفی ابزار ارتودنسی در دندانپزشکی

باند

نیروی وارد بر دندان‌های عقبی برای رفع ناهنجاری‌های فک و دندان‌ها از طریق پوشاندن کامل دندان با باند ارتودنسی تامین می‌شود.

مینی اسکرو یا پیچ ارتودنسی

مینی اسکروها، پیچ یا میخ‌های کوچکی مشابه ایمپلنت‌های دندانی هستند و زمانی که در ارتودنسی نیاز به انکوریج قوی برای حرکت دندان‌ها داریم، به‌عنوان تکیه‌گاه‌هایی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

سیم

قسمت مهمی از دستگاه ارتودنسی ثابت است که وظیفه اعمال نیرو به دندان‌ها و جابجایی آن‌ها را بر عهده دارد.

انواع ارتودنسی ثابت چیست؟

در ارتودنسی ثابت چیست برندهای مختلف و متعددی برای ارتودنسی به روش ثابت موجود است که انتخاب آن‌ها می‌تواند برای بیماران بسیار گیج‌کننده باشد؛ اما همه‌ آن‌ها در اصل عملکرد یکسانی دارند. مهم‌ترین انواع ارتودنسی به صورت ثابت عبارت‌ند از:

بهترین متخصص ارتودنسی سعادت آباد

1.ارتودنسی لینگوال یا پشت دندانی

در این نوع از ارتودنسی، براکت‌ها به سطح داخلی دندان متصل می‌شوند. تفاوت بریس‌های لینگوال و معمولی در این است که بریس‌های معمولی به جلوی دندان‌های شما متصل می‌شود؛ یعنی بریس‌ها به‌راحتی توسط دیگران قابل مشاهده هستند. اما بریس‌های لینگوال این‌گونه نیستند و کسی نمی‌تواند آن‌ها را در دهان شما ببیند. از این لحاظ این دستگاه‌ها در دسته ارتودنسی نامرئی قرار می‌گیرند.

2.ارتودنسی با براکت‌های فلزی

یکی از رایج‌ترین انواع ارتودنسی ثابت مورد استفاده برای کودکان، ارتودنسی فلزی معمولی است که اغلب سیم‌کشی دندان‌ها نیز نامیده می‌شود. دندانپزشکان از اولین روزهایی که تصمیم گرفتند دندان‌های کج‌شده را صاف کنند، از این بریس‌ها استفاده کردند. به همین دلیل به این دستگاه‌ها اصطلاحا بریس فلزی مرسوم یا سنتی نیز می‌گویند.

براکت‌های فلزی اغلب از جنس استیل ساخته شده‌اند و با استفاده از مواد کامپوزیتی به دندان‌ها متصل و ثابت می‌شوند. بنابراین، هنگام خوردن غذاهای سفت باید مراقب باشید؛ چرا که چسب دندان به‌راحتی می‌تواند شکسته و منجر به اختلال در درمان شود.

3.ارتودنسی سرامیکی

به جای استفاده از استیل، براکت ممکن است از مواد سرامیکی سخت ساخته شود تا با رنگ دندان هماهنگ باشد. این براکت‌ها در دسته ارتودنسی نامرئی قرار می‌گیرند؛ چرا که درون دهان به‌سختی قابل تشخیص هستند. این نوع براکت‌ها به دلیل نامرئی بودن مورد استقبال بسیاری از متقاضیان ارتودنسی قرار گرفته است.

در ارتودنسی سرامیکی، خارج کردن براکت‌های سرامیکی کمی دشوارتر از براکت‌های معمولی است؛ اما در بسیاری از موارد، بعید است که آسیبی به دندان‌های سالم برسد. در صورت پیش آمدن هر گونه سؤال یا نگرانی باید این موضوع را با ارتودنتیست در میان بگذارید.

4.ارتودنسی دیمون

از جدیدترین و موثرترین بریس‌های ارتودنسی ثابت می‌توان به بریس‌های دیمون یا خودتنظیم اشاره کرد. اگرچه ظاهر این بریس‌ها مانند بریس‌های فلزی است؛ اما نوع براکت به‌کاررفته در ساخت آن‌ها متفاوت است. از آنجایی که سیم ارتودنسی در این روش می‌تواند آزادانه بین براکت‌ها حرکت کند، به آن ارتودنسی دیمون یا ارتودنسی خودکار گفته می‌شود.

مزایای ارتودنسی ثابت چیست؟

روش ارتودنسی به‌صورت ثابت به‌عنوان ابتدایی‌ترین روش درمان برای منظم نمودن دندان‌ها و از بین بردن ناهنجاری‌های فک مزایایی دارد که در ادامه به معرفی آن‌ها خواهیم پرداخت:

  • این نوع ارتودنسی علاوه بر صاف شدن دندان‌ها، ظاهر دندان‌ها را زیبا کرده و بهداشت دهان و دندان را تامین می‌کند.
  • برای افرادی که فراموش‌کار هستند، بریس ثابت بسیار کاربردی است. زیرا برخلاف ارتودنسی متحرک امکان فراموش شدن و عدم استفاده از آن‌ها وجود ندارد.
  • با اعمال نیرویی که از طریق ارتودنسی ثابت به دندان‌ها ایجاد می‌شود، دندان‌ها به‌طور همزمان در جهت جایگیری مناسب حرکت می‌کنند.
  • مانند ارتودنسی متحرک نیاز به مراجعه زیاد به کلینیک دندانپزشکی ندارد.
  • خطر ابتلا به بیماری‌های لثه در ارتودنسی ثابت کاهش می‌یابد.
  • بهترین روش برای درمان ارتودنسی کودکان و نوجوانان است.
  • مدت زمان منظم شدن دندان‌ها با این روش کوتاه است.
  • انواع مختلفی دارد و هزینه‌های آن نیز از کم به زیاد متغیر است.
  • با استفاده از روش ارتودنسی به‌صورت ثابت می‌توان به درمان اکثر ناهنجاری‌های حرکتی دندان اعم از چرخش، بیرون‌زدگی، فرورفتگی، زاویه نامناسب دندان و… پرداخت.
  • با ارتودنسی به روش ثابت دندان‌ها صد در صد در محل درست خود جای می‌‌گیرند و امکان بازگشت دندان‌ها به حالت اولیه کمتر است.

ارتودنسی دیجیتال چیست؟

معایب ارتودنسی ثابت چیست؟

در ادامه مقاله ارتودنسی ثابت چیست بلازم به ذکر است این روش نیز مانند بسیاری از روش‌های درمانی در کنار مزایای خود، معایبی نیز دارد که در ادامه به آن‌ها پرداخته شده است:

  • تمیز کردن دندان‌ها با دستگاه‌های ثابت زمانبر و سخت‌تر است و معمولا دندان‌ها پس از اتمام درمان نیاز به جرم‌گیری و بلیچینگ دندان دارند.
  • طول درمان آن زیاد است و می‌تواند تا 3 سال نیز ادامه داشته باشد.
  • امکان لکه‌دار شدن دندان‌ها و زرد شدن آن‌ها با وجود این روش زیاد است.
  • برای تنظیمات و جابجایی براکت‌ها تنها می‌بایست به پزشک مراجعه شود و خود بیمار قادر نخواهد بود براکت‌ها را جابجا کند.
  • ممکن است براکت‌ها بافت داخلی دهان را دچار جراحت کنند (البته این احتمال با کمک موم ارتودنسی قابل پیشگیری است).
  • سیم‌ها و براکت‌های ارتودنسی ثابت آسیب‌پذیرند و در هنگام خوردن مواد غذایی سفت ممکن است بشکنند.
  • ممکن است در تکلم افرادی که از ارتودنسی به صورت ثابت برای رفع مشکلات دندان‌ها استفاده می‌کنند، مشکلاتی دیده ‌شود.
  • براکت‌های فلزی در این روش قابل مشاهده هستند و ممکن است زیبایی لبخند را زیر سوال ببرند.

هزینه ارتودنسی ثابت چقدر است؟

تقریبا هیچ کلینیک، مطب یا حتی سایتی را پیدا نمی‌کنید که هزینه ارتودنسی دندان را به‌صورت دقیق عنوان کرده باشد یا وارد جزئیات آن شده باشد. این موضوع به خاطر این است که ارتودنسی یک درمان کاملا متفاوت است که نحوه درمان آن از شخصی به شخص دیگر متفاوت است. چرا که هر کسی میزان و نوع نامرتبی دندان‌ها یا فک‌هایش با دیگری فرق می‌کند. بنابراین، ذکر تعرفه دقیق ارتودنسی مخصوص شما بدون معاینه حضوری توسط ارتودنتیست ممکن نیست.

آخرین قیمت ارتودنسی

بهترین متخصص ارتودنسی سعادت آباد

همان‌طور که اشاره کردیم، در پاسخ به سوال ارتودنسی ثابت چیست باید گفت متداول‌ترین نوع ارتودنسی است که قادر به حرکت بسیار دقیق دندان‌ها به مکان صحیح و دستیابی به نتایج ایده‌آل است. اگر شما هم به ارتودنسی نیاز دارید، با مراجعه به دندانپزشکی دیجیتال دکتر حسینی می‌توانید خدمات ارتودنسی دیجیتال را با بهترین کیفیت و در اسرع وقت دریافت کنید. دکتر سید محمدرضا حسینی به عنوان بهترین متخصص ارتودنسی سعادت آباد با داشتن بهترین و مجهزترین امکانات دندانپزشکی و با تکیه بر سابقه درخشان در ارائه خدمات ارتودنسی دیجیتال پیشگام است.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *