ارتودنسی دندان چیست

ارتودنسی دندان چیست؟

در جواب سوال ارتودنسی دندان چیست باید بگوییم ارتودنسی شاخه‌ای از دندانپزشکی است که با درمان مشکلات ظاهری و قرارگیری نامناسب دندان‌ها سروکار دارد. افرادی که ازدحام بیش از حد دندان‌ها، کجی دندان یا ناهماهنگی فک داشته باشند در هنگام غذا خوردن یا صحبت کردن نیز دچار مشکل می‌شوند. نامرتب بودن دندان‌ها و عدم قرارگیری فک در محل درست آن می‌تواند باعث بروز مشکلات بسیاری از جمله پوسیدگی دندان، بیماری پریودنتال، سردرد، اختلال TMJ، درد عضلات فک و… شود.

 برای درمان چنین مشکلاتی استفاده از متدهای درمانی ارتودنسی توصیه می‌شود. بدین ترتیب، موقعیت دندان‌ها به‌آرامی و به مرور زمان تغییر می‌کند و در یک خط و هم‌تراز با همدیگر قرار می‌گیرند.

البته از این روش درمان برای برخی امور مربوط به زیبایی مانند اصلاح طرح لبخند نیز استفاده می‌شود. با ما در ادامه این مطلب همراه باشید تا با دلایل مختلف درمان ارتودنسی بیشتر آشنا شوید و دریابید که چگونه استفاده از این روش می‌تواند به رفع مشکلات دندان‌های شما کمک کند.

تاریخچه استفاده از ارتودنسی

یکی دیگر از مواردی که در جواب ارتودنسی دندان چیست به آن می‌پردازیم، تاریخچه ارتودنسی است. استفاده از ارتودنسی به 400 سال قبل از میلاد مسیح بازمی‌گردد. در آن زمان، بقراط و ارسطو کشف کردند که می‌توان از اتصال سیم‌های بسیار نازک برای اصلاح و صاف کردن دندان‌ها استفاده کرد. امروزه نیز دندانپزشکان از یک سری ترازکننده‌های شفاف و متحرک دندان استفاده می‌کنند تا به اصلاح مشکلات دندانی بیماران بپردازند و لبخند زیبایی برای آن‌ها به ارمغان بیاورند.

چه کسانی به ارتودنسی نیاز دارند؟

در مقاله ارتودنسی دندان چیست به بررسی افرادی که نیاز به ارتودنسی دارند می‌پردازیم. باید گفت افرادی که با مشکلات زیر مواجه باشند، می‌توانند از درمان با روش ارتودنسی برای دندان‌های خود بهره ببرند و به‌تدریج سلامت آن‌ها را بهبود ببخشند:

دندان‌های نامرتب

برخی افراد به دلیل داشتن تعداد بیش از حد دندان نسبت به اندازه دهان‌شان با مشکلاتی از قبیل روی هم قرار نگرفتن دندان‌ها، لبخند نازیبا، نامرتب بودن دندان‌ها و عدم توانایی در تمیز کردن درست و اصولی دندان‌ها دست و پنجه نرم می‌کنند. زیرا اگر دندان‌ها در موقعیت مناسبی قرار نگیرند، مسواک زدن نواحی که دسترسی به آن‌ها سخت است دشوارتر است. همین امر می‌تواند منجر به پوسیدگی زودرس دندان‌ها شود.

عدم قرارگیری درست دندان‌ها

اگر فردی در زمان روی هم قرار دادن دندان‌های خود با مشکلات زیر مواجه شود، باید از متدهای ارتودنسی استفاده کند:

  • اوربایت: زمانی که با بستن دندان و قرارگیری دندان‌ها روی هم، دندان‌های پایینی ناپدید می‌شوند.
  • آندربایت: زمانی که با بستن دندان و قرارگیری دندان‌ها روی هم، دندان‌های پایینی شما روی دندان‌های بالایی قرار می‌گیرند و به نوعی همپوشانی دارند.
  • اوپن بایت: زمانی که با بستن دندان و قرارگیری دندان‌ها روی هم، بین دندان‌های بالا و پایین فاصله وجود داشته باشد.
  • کراس بایت:زمانی که با بستن دندان و قرارگیری دندان‌ها روی هم، حداقل یکی از دندان‌های بالایی جلوی دندان پایینی قرار نگیرد.

ناهنجاری‌های مربوط به مکیدن انگشت

مکیدن انگشت شست یکی از اتفاقات رایج در زمان کودکی افراد است. اگر این پدیده بعد از مرحله کودکی نیز همچنان ادامه داشته باشد، می‌تواند باعث ایجاد مشکلات ناهماهنگی در دندان‌ها شود و از قرارگیری دندان‌ها در موقعیت مناسب خود جلوگیری کند.

داشتن شکاف در میان دندان‌

این مشکل، برخلاف زمانی است که فرد دچار ازدحام بیش از حد دندان‌ها باشد. در این حالت، وجود شکاف در دندان‌ها رخ می‌دهد که اصلاح آن، چیزی بیش از یک درمان زیبایی است. زیرا این فضاهای خالی می‌توانند باعث گیرکردن غذا بین دندان‌ها شوند.

مشکلات استخوان فک

برخی افراد، احساس درد شدیدی در ناحیه فک خود دارند که اغلب منجر به سردرد نیز می‌شود. این قبیل افراد باید از درمان ارتودنسی برای این مشکل استفاده کنند تا در آینده با مشکلات بعدی مانند اسپاسم عضلانی، سردرد، قفل شدن فک، خستگی و حتی درد سینوسی روبرو نشوند.

بهترین متخصص ارتودنسی سعادت آباد

بهترین روش ارتودنسی کدام است؟

در ادامه‌ی مقاله ارتودنسی دندان چیست افرادی که مستعد ارتودنسی هستند را معرفی می‌کنیم. برای تشخیص نیاز به ارتودنسی، باید از دندانپزشکان مجرب و کارآزموده کمک بگیرید و در صورت لزوم، روند درمان خود را زیر نظر پزشک متخصص آغاز کنید. دندانپزشکان می‌توانند با بررسی تاریخچه اعمال دندانپزشکی شما و همچنین اموری مانند قالب‌گیری یا عکسبرداری با اشعه ایکس متوجه شوند که آیا بیمار به درمان ارتودنسی نیاز دارد یا خیر. اگر بیمار به این درمان نیاز داشته باشد، دندانپزشک او را به متخصص ارتودنسی معرفی خواهد کرد.

برنامه‌های ‌درمان ارتودنسی معمولاً از یک ابزار ارتودنسی بهره می‌برند که می‌تواند به‌آرامی دندان‌های شما را در جای درست خود قرار دهد. برخی از این ابزارها عبارت‌اند از: بریس‌ها، ترازکننده‌ها، نگهدارنده‌ها، هدگیرها و…

توجه کنید که خود این ابزارها نیز به مراقبت و نگهداری نیاز دارند تا استفاده از آن‌ها با حصول نتایج مناسب همراه باشد.

ارتودنسی تا چه سنی جواب می‌دهد؟

به‌طور کلی، بهترین زمان برای این درمان، دوران کودکی است. اما بزرگسالان نیز می‌توانند درمان ارتودنسی را انجام دهند. البته برخی از کودکان ممکن است مجبور باشند تا برای رشد کافی دندان‌های خود صبر کنند و پس از آن، به درمان مشکلات دندانی خود بپردازند.

آیا برای ایجاد فضا در دهان، بیمار باید دندان‌های خود را بکشد؟

اگر شخص فضای کافی برای تمام دندان‎های دائمی خود نداشته باشد، ممکن است لازم باشد تعدادی از دندان‌های دائمی خود را برای ایجاد فضای بیشتر بکشد یا با جراحی خارج کند. اما در برخی شرایط نیز می‌توان فضا را با روش‌های دیگر ایجاد کرد.

ابزارهای ارتودنسی دندان چیست؟

در ادامه مقاله ارتودنسی دندان چیست به بررسی انواع ابزارها و دستگاه‌ها که در فرایند درمان ارتودنسی به کار می‌روند معرفی می‌کنیم:

ابزارهای ثابت

ابزارهای ثابت جزو رایج‌ترین ابزارها در این روش درمانی هستند که بیمار با استفاده از آن‌ها قادر خواهد بود تا به‌طور معمول به خوردن و آشامیدن انواع خوراکی‌ها (به غیر از نوشیدنی‌های شیرین، آبنبات‌های سفت، ذرت بوداده، آدامس و هر چیز چسبنده) بپردازد. برخی از این ابزارها عبارت‌اند از: بریس‌ها و اسپیسرها.

این ابزارها متشکل از براکت‌ها و نوارهایی هستند که به‌طور موقت به دندان می‌چسبند. یک سیم انعطاف‌پذیر همه براکت‌ها را به هم متصل و امکان جابجایی دندان‌ها را فراهم می‌کند. از آنجایی که بیمار به‌تنهایی نمی‌تواند این ابزارها را از دهان خود بیرون بیاورد، آن‌ها را ابزارهای ثابت می‌نامند.

ابزارهای متحرک

معمولاً برای درمان مشکلات جزئی‌تر از ابزارهای متحرک استفاده می‌شود. این ابزارها متشکل از سیم‌ها و فنرهای ظریفی هستند که با فشار ملایم، دندان‌ها را حرکت می‌دهند و برخی از آن‌ها عبارت‌اند از:

  • هد گیرها
  • نگهدارنده‌ها
  • ترازکننده‌ها
  • ابزار مخصوص فضای کام

جالب است بدانید که برخی از ابزارهای ارتودنسی، نامرئی هستند. این نوع از ابزارها، قالب‌های پلاستیکی سخت و شفافی هستند که برای صاف کردن دندان‌ها به کار می‌روند. برای هر بیمار، مجموعه‌های مختلفی از الاینرها با قالب‌گیری خاص و کمی متفاوت ساخته می‌شود.

 همچنین از آنجا که جنس این ابزارها از پلاستیک شفاف است، تقریباً نامرئی هستند. برای کسب بهترین نتیجه، باید الاینرها را به مدت 22 تا 23 ساعت در روز استفاده کرد. طبیعی است که می‌توان آن‌ها را برای خوردن، آشامیدن، مسواک زدن و تمیز کردن بین دندان‌ها، از دهان خارج کرد. اما برای استفاده از این روش درمانی، باید از وجود و رشد کامل تمام دندان‌های دائمی خود اطمینان داشته باشید.

مزایای ارتودنسی چیست؟

درمان ارتودنسی مهم است؛ زیرا نامرتبی دندان‌ها یا قرارگیری نامناسب آن می‌تواند منجر به افزایش خطر پوسیدگی دندان و التهاب لثه شود. بایت نامناسب، نگهداری از دندان‌ها را دشوار می‌کند. زیرا در این شرایط مسواک زدن و کشیدن نخ دندان دردناک‌  می‌شود و ممکن است باعث تنبلی و عدم تمایل فرد به تمیز کردن دندان و در نهایت بهداشت نامناسب دهان و دندان شود.

مدت زمان ارتودنسی چقدر است؟

در ادامه‌ی بحث ارتودنسی دندان چیست باید گفت طول درمان به‌ شدت مشکل دندان‌های بیمار بستگی دارد. این زمان از چند ماه تا دو و نیم سال متغیر است. اما اکثر افراد در عرض یک تا دو سال، دوره درمان خود را تکمیل می‌کنند. پس از پایان درمان، دندان‌ها باید برای مدتی به‌صورت محکم در موقعیت خود قرار گیرند. به این زمان دوره نگهداری گفته می‌شود که در طول آن از نگهدارنده‌ها برای نگه داشتن دندان‌ها در جای خود استفاده می‌شود.

توجه کنید که در طول دوره درمان، بریس‌های ارتودنسی باید هر 4 تا 6 هفته دوباره تنظیم شوند. اما این زمان تقریبی است و ممکن است در افراد مختلف با یکدیگر تفاوت داشته باشد.

درمان ارتودنسی تا چه میزان موفقیت‌آمیز است؟

موفقیت این متد علاوه بر مهارت‌های ارتودنتیست، به اشتیاق و کمک بیمار بستگی دارد. پیروی از دستورالعمل‌های ارائه‌شده توسط متخصص ارتودنسی و رفتن به هر جلسه ویزیت در طول دوره درمان، یکی از مهم‌ترین اصولی است که در زمان ارتودنسی کردن دندان‌ها باید به آن توجه شود. از طرفی، موفقیت درمان به تعهد بیمار بستگی دارد. برای درمان ارتودنسی کودکان، کودک نیز باید به اندازه والدین برای درمان مشکلات خود مشتاق باشد و به توصیه‌های پزشک عمل کند.

آیا ارتودنسی به دندان‌ها آسیب می‌رساند؟

اگر در طول درمان به‌درستی از دندان‌ها مراقبت نشود، امکان آسیب دیدن آن‌ها وجود دارد. بریس‌ها به خودی خود آسیبی به دندان وارد نمی‌کنند؛ اما خوب تمیز نکردن و مصرف زیاد غذاها و نوشیدنی‌های شیرین می‌تواند باعث آسیب دائمی به دندان‌های بیمار شود. براکت‌ها، سیم‌ها و بریس‌ها می‌توانند مواد غذایی را درون خود به دام بیندازند و باعث ایجاد پلاک بیش از حد معمول شوند. بنابراین، باید دندان‌ها و ابزارهای خود را به‌طور مرتب کاملاً تمیز کنید.

آیا نتیجه کار ارتودنسی دائمی است؟

توجه کنید که حتی پس از پایان دوره درمان و نگهداری، همچنان امکان حرکت‌های جزئی دندان وجود داشته و در طول زندگی طبیعی است. بنابراین، نمی‌توان تضمینی برای دائمی بودن این کار ارائه کرد. با این حال، تغییر وضعیت دندان‌ها تا زمانی که به درمان مجدد نیاز داشته باشد، عادی است.

چگونه از بریس و دندان‌هایم مراقبت کنم؟

در طول درمان ارتودنسی، باید وضعیت سلامت دندان‌های خود را به‌صورت مرتب بررسی کنید و نکات زیر را مدنظر قرار دهید:

  • دندان‌های خود را هر روز بادقت تمیز کنید. از فاصله میان دندان‌ها غافل نشوید. بریس‌ها ظریف هستند و باید مطمئن شوید که آن‌ها را بادقت و به گونه‌ای تمیز کنید که نشکنند.
  • دفعات مصرف غذاها و نوشیدنی‌های شیرین را کاهش دهید. از خوردن تنقلات و نوشیدنی‌های حاوی قند و نوشابه‌های گازدار خودداری کنید. در نظر داشته باشید که غذاهای چسبنده و سفت ممکن است به بریس شما آسیب بزنند.
  • دندان‌های خود را حداقل یک بار دیگر در طول روز و هر شب مسواک بزنید. در صورت نیاز، از دهانشویه استفاده کنید. تیم دندانپزشکی شما ممکن است یک خمیر دندان حاوی فلوراید قوی یا دهانشویه فلوراید را برای استفاده روزانه به شما معرفی کنند.

بهترین متخصص ارتودنسی سعادت آباد تهران

در مقاله ارتودنسی دندان چیست ما بهترین متخصص ارتودنسی سعادت آباد را معرفی می‌کنیم. اگر شما نیز در فکر انجام ارتودنسی برای سلامت و زیبایی دندان‌های خود هستید، می‌توانید برای دریافت مشاوره و نوبت انجام امور آماده‌سازی اولیه و شروع دوره درمانی خود با تیم ما در تماس باشید و از خدمات کلینیک دکتر سید محمدرضا حسینی استفاده کنید.

بهترین روش ارتودنسی

کلام نهایی در مورد ارتودنسی چیست

در این مطلب به معرفی درمان ارتودنسی، پرداختیم و دیدیم که این نوع درمان روشی برای صاف کردن یا حرکت دادن دندان‌هاست که هدف از آن بهبود شرایط ظاهری و نحوه عملکرد آن‌هاست. این نوع درمان، علاوه بر تضمین سلامت دندان‌ها، به سلامتی لثه‌ها و مفاصل فک کمک می‌کند و فشار ورودی ناشی از غذا خوردن، صحبت کردن یا تلاش برای بستن دهان و روی هم قرار دادن دندان‌ها را روی تمام دندان‌ها پخش می‌کند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *