تغذیه بعد از ارتودنسی

نکات مهم تغذیه بعد از ارتودنسی

تغذیه بعد از ارتودنسی یکی از موضوعات مهمی است که همیشه ذهن افراد را در آغاز درمان ارتودنسی به خود مشغول می‌کند. در طول دوره درمان ارتودنسی، باید به بیماران آموزش داده شود که چه مواد غذایی و نوشیدنی‌های خاصی بخورند تا سلامت دندان و دستگاه‌های ارتودنسی حفظ شود و از جدا شدن مکرر و چسبندگی، که طول درمان را طولانی می‌کند، جلوگیری شود. این مقاله را بخوانید تا از یک درمان مفید لذت ببرید.

تغذیه بعد از ارتودنسی

هنگامی که برای اولین بار دستگاه‌ ارتودنسی روی دندان‌های شما قرار می‌گیرند و تنظیم می‌شوند، غیرمعمول نیست که احساس ناراحتی خفیفی احساس کنید. این ناراحتی در عرض چند روز فروکش می‌کند؛ اما در ابتدا خوردن و جویدن را برای‌تان دشوار خواهد کرد. دستگاه ارتودنسی با اعمال فشار برای تراز کردن دندان‌ها عمل می‌کند که می‌تواند با درد موقت دهان همراه باشد. در این مقاله می‌خواهیم نکاتی درباره موادغذایی مناسب بعد از ارتودنسی بیان کنیم.

در حالی که برخی از بیماران این ناراحتی را حس نمی‌کنند، برخی دیگر ممکن است فقط هنگام گاز گرفتن و جویدن یک درد خفیف آن هم در اوایل نصب دستگاه‌های ارتودنسی حس کنند. با این حال، پس از ارتودنسی خوردن غذاهای نرم یا مایع و اجتناب از خوردن غذاهای سفت یا جویدنی باعث می‌شود که درد و حساسیت کمتری را در حین انجام درمان ارتودنسی تجربه کنید.

پیشنهادات برای تغذیه بعد از ارتودنسی

در اینجا چند گزینه برای رژیم غذایی در زمان ارتودنسی وجود دارد که در صورت احساس ناراحتی از دستگاه‌های ارتودنسی بهتر است آن‌ها را در نظر بگیرید:

ماست

به دلیل اینکه ماست نرم و سرد است مصرف آن آسان بوده و حتی به تسکین درد دهان کمک می‌کند. همچنین، ماست در سبک‌ها و طعم‌های مختلف موجود است. بنابراین، می‌توانید هر ماستی را مطابق ذائقه و دلخواه‌تان تهیه کنید. فقط در مورد ماست‌های شیرین باید مراقب باشید و بعد از مصرف، دهان و دستگاه‌های ارتودنسی را کامل تمیز کنید. اگر بهداشت دهان و دندان را به‌خوبی رعایت نکنید، قند می‌تواند منجر به ایجاد پلاک و پوسیدگی شود.

باید ها و نباید های ارتودنسی

اوتمیل

اگر بعد از بستن دستگاه ارتودنسی بیمار دچار درد و ناراحتی شدید، اوتمیل (جو دو سر پرک پخته‌شده) گزینه بسیار عالی دیگری است که مقوی بوده و حتی گرمای اوتمیل می‌تواند به کاهش تورم و التهاب کمک کند. تهیه اوتمیل نیز آسان است و می‌تواند در عرض چند دقیقه برای خوردن آماده شود.

موز

برای کاهش گرسنگی پس از نصب دستگاه ارتودنسی، موز رسیده یک انتخاب مناسب است. باید موزهایی را انتخاب کنید که کمی قهوه‌ای هستند؛ زیرا این نشانه به این معنا است که موزها نرم‌تر بوده و فشار کمتری به دندان‌های شما وارد می‌کنند. هر چه موز نرم‌تر باشد، جویدن آن آسان‌تر خواهد بود. حتی می‌توانید یک موز را به اوتمیل یا ماست اضافه کنید و از این ترکیب لذت بیشتری ببرید!

پوره سیب زمینی

یکی دیگر از مواد غذایی مناسب در دوران ارتودنسی تهیه پوره سیب زمینی بسیار آسان و مصرف آن بدون دردسر است؛ زیرا عملا نیازی به جویدن ندارد. اگر پوره سیب ‌زمینی معمولی و خانگی زمان‌بر است، سیب زمینی فوری انتخاب خوبی می‌تواند باشد. برای تهیه آن می‌توانید سیب زمینی را به همراه نمک در مایکروویو یا روی اجاق گاز درست کنید. همچنین، این گزینه معمولا در مقایسه با پوره سیب زمینی خانگی خوشمزه‌تر و مصرف آن راحت‌تر است.

انواع ژله

ژله یکی از مواد غذایی در دوران ارتودنسی برای شما که جراحی دهان یا درمان ارتودنسی انجام داده‌اید، یک گزینه تغذیه‌ای اصلی محسوب می‌شود. مصرف آن آسان است و می‌تواند یک میان‌وعده یا دسر باطراوت و سبک برای شما باشد. اگر کمی خامه فرم گرفته به بالای آن اضافه کنید، به یک خوراکی جذاب تبدیل خواهد شد که بر دستگاه‌های ارتودنسی شما تاثیری نخواهد گذاشت. باید به خاطر داشته باشید که بعضی از طعم‌های خاص ژله در مقایسه با بقیه غذاها رنگ‌های بیشتری دارند و اگر دقت نکنید، ممکن است دندان‌های‌تان را لکه‌دار کنند.

تخم مرغ

می‌توانید تخم مرغ را به روش‌های مختلفی تهیه کنید و در لیست تغذیه بعد از ارتودنسی قرار دهید. تخم مرغ‌ یک منبع عالی برای دریافت پروتئین در رژیم غذایی پس از بستن دستگاه ارتودنسی است؛ به‌ویژه اگر استیک یا مرغ باعث می‌شود ارتودنسی شما بیش از حد آزرده و دردناک شود. تخم مرغ‌های پخته یا سرخ‌شده انتخاب خوبی هستند؛ اما ممکن است تخم‌ مرغ‌های همزده را به دلیل نرم‌تر بودن، راحت‌تر بتوانید میل کنید.

اسموتی‌ها

اسموتی‌ها مملو از فیبر و ویتامین هستند و زمانی که بعد از نصب دستگاه ارتودنسی، از خوردن غذاهای جامد منع شده‌اید، اسموتی گزینه‌ای فوق‌العاده مغذی برای شما خواهد بود. با افزودن انواع میوه‌های یخ‌زده یا ذوب شده به اضافه شیر در مخلوط کن، می‌توانید از یک غذای سرد و خوشمزه لذت ببرید. در صورت تمایل می‌توانید مقداری اسفناج یا سبزی‌های مفید دیگر را به آن اضافه کنید تا بدن یک وعده سبزیجات نیز دریافت کند!

سوپ و آبگوشت

سوپ‌ها پس از نصب دستگاه ارتودنسی یک انتخاب معمول و طبیعی در تغذیه در دوران ارتودنسی هستند؛ زیرا خوردن آن‌ها آسان است و نیاز به جویدن کمی دارند. حتما سوپ‌هایی را انتخاب کنید که آبکی‌تر هستند. دستورالعمل‌های سوپ‌هایی با بافت کرمی نیز یک گزینه عالی برای باید های تغذیه بعد از ارتودنسی به شمار می‌آیند؛ مانند سوپ خامه‌ای یا تمام سوپ‌هایی که با مخلوط کن و گوشتکوب برقی کاملا له و یکدست می‌شوند. از آنجایی که سوپ گرم است، می‌تواند به تسکین درد و ناراحتی و همچنین کاهش التهاب کمک کند.

بعد از ارتودنسی چه بخوریم؟

سس میوه

وقتی با درد و ناراحتی ناشی از نصب و تنظیم دستگاه ارتودنسی مواجه هستید، سس میوه، به‌ویژه انواع سیب‌ها، یک انتخاب غذایی عالی در تغذیه بعد از ارتودنسی محسوب می‌شود. بسته به ذائقه‌تان می‌توانید آن را در دمای اتاق یا سرد میل کنید. همچنین، سس میوه می‌تواند یک میان‌وعده آسان برای بسته‌بندی در کیف برای روزهایی باشد که فرد در محل کار یا خارج از منزل است. همچنین، سس میوه منبع خوبی از فیبر است و چربی‌های اشباع‌شده کمی دارد.

بستنی

بستنی نه‌تنها خوشمزه است؛ بلکه دمای سرد آن می‌تواند به رفع ناراحتی و همچنین تسکین التهاب و تورم که ممکن است پس از بستن دستگاه ارتودنسی حس شود، کمک کند. از خوردن بستنی‌های سفت یا بستنی‌هایی با تکه‌های مواد مخلوط شده خودداری کنید. اضافه کردن مارشمالو نیز می‌تواند گزینه خوبی باشد.

غذاهای ممنوعه در تغذیه بعد از ارتودنسی

هم دستگاه‌های فلزی و هم دستگاه‌های سرامیکی، براکت و سیم‌کشی‌ دارند که تمیز کردن دندان‌ها را دشوار می‌کنند. حتی با بهترین مسواک و نخ دندان مورد تایید ارتودنسی، باز هم دسترسی به نقاط خاصی غیرممکن است. به همین دلیل، اجتناب از خوردن غذاهای خاصی که ممکن است در مناطق غیر قابل دسترس گرفتار شوند، بسیار مهم است.

به همین ترتیب، باید از خوردن غذاهایی که باعث ایجاد لکه و تغییر رنگ دندان‌های‌تان پس از برداشتن دستگاه ارتودنسی می‌شوند، خودداری کنید. بعضی از غذاهایی که در تغذیه بعد از ارتودنسی باید از آن‌ها اجتناب کنید عبارت‌اند از:

  • آجیل و دانه‌های سفت خوراکی
  • میوه‌ها و سبزیجات سفت
  • انواع شیرینی‌ها و نان سفید
  • آب‌نبات‌های جویدنی و سفت
  • آدامس
  • چوب شور و انواع تنقلات خشک و سفت
  • انواع استیک و گوشت گاو تند
  • انواع برگر
  • ذرت بوداده
  • یخ

نوشیدنی‌ها در تغذیه بعد از ارتودنسی

اسموتی‌ها و شیک‌های سالم یک جایگزین بسیار خوب برای افراد دارای دستگاه‌های ارتودنسی هستند. اگر ارتودنسی دارید، حتما مصرف نوشیدنی‌های شیرین مانند نوشابه، آبمیوه و نوشیدنی‌های انرژی‌زا را محدود کنید. هنگامی که شکر با بزاق مخلوط می‌شود، یک لایه چسبناک ایجاد می‌کند که روی دندان‌ها را می‌پوشاند (همچنین، به عنوان ایجادکننده پلاک شناخته نیز می‌شود.) مسواک زدن دندان‌ها می‌تواند پلاک‌ها را از بین ببرد؛ اما مسواک زدن با ارتودنسی سخت‌تر بوده و بیمار را در معرض خطر بیشتری برای پوسیدگی دندان قرار می‌دهد. آب لوله‌کشی، آب جوشیده و شیر همیشه بهترین نوشیدنی برای ارتودنسی هستند.

تغذیه بعد از ارتودنسی به صورت عادی

به‌طور کلی، بعد از نصب و تنظیم دستگاه ارتودنسی، حدود 1 هفته طول می‌کشد تا بتوانید بهتر غذا بخورید. با این حال، این موضوع به معنای بازگشت به عادات قبلی روزمره غذا خوردن شما قبل از ارتودنسی نیست. دستگاه‌های ارتودنسی هنوز نسبتا شکننده هستند و برای مدتی که ارتودنسی روی دندان‌تان قرار دارد باید از خوردن غذاهای سفت و چسبنده اجتناب کنید.

یکی از انواع دستگاه‌های ارتودنسی که بیشترین آزادی را در انتخاب غذا به شما می‌دهد، ارتودنسی متحرک به نام اینویزیلاین است. که شما می‌توانید به خوردن همه غذاهای مورد علاقه ادامه دهید و در عین حال دندان‌های‌تان اصلاح و صاف شوند.

همه چیز در مورد ارتودنسی متحرک

مراقبت‌های مناسب بعد از ارتودنسی

مهم‌ترین جنبه مراقبت‌های بعد از ارتودنسی، مسواک زدن منظم و نخ دندان کشیدن؛ یعنی رعایت بهداشت دهان و دندان خواهد بود. باید به یاد داشته باشید که هنگام مسواک زدن و نخ دندان کشیدن دقت کافی به کار ببرید تا مطمئن شوید که به سیم‌های اطراف براکت آسیب نمی‌رسد. علاوه بر رعایت بهداشت منظم دهان، باید مطمئن شوید که از دستگاه ارتودنسی نیز به‌درستی مراقبت می‌کنید و به طور منظم آن را ضدعفونی کنید. دندانپزشکی دیجیتال دکتر سید محمدرضا حسینی با داشتن بهترین و مجهزترین امکانات دندانپزشکی و با تکیه بر سابقه درخشان در ارائه خدمات ارتودنسی دیجیتال پیشگام است

البته، در کنار رعایت بهداشت منظم، مهم است که مراقب تغذیه بعد از ارتودنسی باشید. از خوردن غذاهایی که به دستگاه‌های ارتودنسی آسیب می‌زنند یا به آن می‌چسبند، خودداری کنید و پس از بستن ارتودنسی، غذاهای نرم را برای خوردن انتخاب کنید. مراقبت شبانه‌روزی از دستگاه‌های ارتودنسی، طول مدت این درمان را کمتر می‌کند.

با خوردن غذاهای نرم پس از قرار دادن دستگاه ارتودنسی، به‌ویژه در 1 یا 2 روز پس از تنظیم آن، متوجه خواهید شد که ناراحتی و درد کمتری را تجربه می‌کنید. با اجتناب از خوردن غذاهای سفت و چسبناک، می‌توانید از شکستن دستگاه ارتودنسی خود و نیاز به تعویض نیز آن جلوگیری کنید. پیروی از یک رژیم تغذیه بعد از ارتودنسی می‌تواند از لکه شدن و پوسیدگی دندان‌ها جلوگیری کند.

بهترین سن ارتودنسی دندان و نشانه های نیاز به ارتودنسی

سخن پایانی درباره تغذیه بعد از ارتودنسی

تغذیه بعد از ارتودنسی از نکات مهمی است که باید به آن اهمیت داد. در مدت درمان ارتودنسی یا “orthodontics“، لذت بردن از غذاهای نرم و همچنین غذاها و نوشیدنی‌های سرد می‌تواند مفید باشد. پوره سیب زمینی، اسموتی‌ها، شیک‌های پروتئینی، ماست، سس میوه‌های مختلف نظیر سیب، سوپ‌ها، بستنی و پودینگ همگی نمونه‌های عالی از غذاهایی هستند که می‌توان در هفته اول درمان یا هر زمانی که دندان‌های‌تان حساس هستند، مصرف کنید. بعد از طی دوره درمان ارتودنسی در نظر داشته باشید هرگز غذاها را مستقیما با دندان‌های جلویی خود گاز نگیرید. در عوض، غذا را به قطعات کوچک برش دهید و با دندان‌های عقبی خود آن را بجوید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *