کامپوزیت دندان بهعنوان یک روش درمان زیبایی و ترمیمی دارای عوارض و مشکلاتی است. عوارض کامپوزیت دندان باعث شده است تا برخی از افراد نسبت به انجام این روش درمانی دچار تردید شوند. با این حال بسیاری از دندانپزشکان برای سفید کردن دندانها، اصلاح عیوب ظاهری دندان و برطرف کردن پوسیدگی این درمان را پیشنهاد میدهند.
اگر شما هم میخواهید با کامپوزیت دندان و عوارض و مشکلات آن آشنا شوید، خواندن این مقاله را به شما پیشنهاد میدهیم. ما در این مقاله قصد داریم تا شما را با کامپوزیت دندان بیشتر آشنا کنیم. ما را در ادامه همراهی کنید.
عوارض کامپوزیت دندان چیست؟
برای داشتن یک لبخند زیبا، تنها تمیز کردن یا سفید کردن دندانها کافی نیست. در صورتی که دندانهای شما دارای لکههای زیادی باشند یا در اثر مصرف برخی مواد غذایی دچار تغییر رنگ شده باشند یا ظاهر ناخوشایندی داشته باشند، در چنین شرایطی دندانپزشک استفاده از روکش کامپوزیت دندان یا لمینت را به شما پیشنهاد میدهد. البته در برخی از شرایط ممکن است عوارض کامپوزیت دندان شما را از انجام این درمان منصرف کند.
از نظر شکل ظاهری دندانهای کامپوزیت و لمینت تفاوتی با یکدیگر ندارند. بعد از پایان کار، نتیجه نهایی دندانها شباهت بسیار زیادی به دندانهای طبیعی شما دارد و به بهبود لبخند شما کمک بسیار زیادی میکند. بعد از انجام این درمان، دندانهای شما سفید و طبیعی به نظر میرسند.
در صورتی که دندانهای شما دارای عیب ظاهری باشند، استفاده از کامپوزیت دندان یک گزینه پیشنهاد مناسبی است؛ چرا که در کامپوزیت دندان، ساختار دندانهای شما تغییر نخواهند کرد یا کمترین تغییر را در ظاهر دندانهای شما ایجاد میکنند. این در حالی است که در بقیه درمانها باید برای ایجاد زیبایی ظاهری ساختار دندانها تغییر کنند.
در صورتی که کامپوزیت توسط یک متخصص دندانپزشک ماهر و باتجربه انجام شود، برای شما عمر بیشتری خواهد داشت. در نتیجه عوارض کامپوزیت دندان کمتر خواهد شد و میتوانید سالها بدون هیچگونه آسیبی از زیبایی دندانهای خود نهایت لذت را ببرید.
اما اگر کامپوزیت دندان خود را به یک دندانپزشک بیتجربه بسپارید، نتیجه نهایی کار ضعیف خواهد بود. بنابراین، مهارت دندانپزشک در درمانهای دندانپزشکی مانند ایمپلنت، ارتودنسی و لمینت دندان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. از این رو، پیشنهاد میکنیم که قبل از انجام هر نوع درمان دندانپزشکی زیبایی، در مورد دندانپزشک خود تحقیق کنید.
کامپوزیت دندان چیست؟
کامپوزیت دندان چیستیکی از روشهای لمینت دندان، کامپوزیت است که معمولا بهعنوان روشی برای اصلاح طرح لبخند شناخته میشود. همین ویژگی باعث شده است تا این روش در بین جوانان طرفداران بسیار زیادی داشته باشد. کامپوزیت از مادهای چسبناک به نام رزین ساخته میشود. از این ماده معمولا برای پر کردن دندانها استفاده میشود. اما در این روش، متخصص دندانپزشکی آن را بهطور مستقیم بر روی دندانهای شما میگذارد.
بنابراین، دندانپزشک زیبایی بدون نیاز به ساخت مواد اولیه در آزمایشگاه، لایههای مختلف کامپوزیت را بر روی دندان بیمار قرار میدهند. در نتیجه، عوارض کامپوزیت دندان نسبت به سایر روشها بسیار کمتر است. در این روش، دندانپزشک مانند یک مجسمهساز، کامپوزیت را به کمک یک قلم مخصوص بر روی دندان بیمار شکل و فرم میدهد.
برای محکم کردن مواد بر روی دندان از نور استفاده میشود. مواد باید به صورتی بر روی دندان قرار بگیرند که هرگونه درز یا منفذی بین دندانها و لایه کامپوزیت از بین برود.
بنابراین، این درمان ترمیمی و زیبایی به ظرافت و دقت بالای دست دندانپزشک نیاز دارد. همین موضوع باعث تفاوت هزینه در مراکز دندانپزشکی شده است.
دندانپزشکی دیجیتال دکتر حسینی بهعنوان بهترین دندانپزشکی دیجیتال در تهران کامپوزیت دندان را بدون تراش یا با حداقل تراش برای بیماران خود انجام میدهد. بنابراین، اگر برای درمان زیبایی دندان و رفع عیب و نقص دندانهای خود به دنبال یک دندانپزشک باتجربه و ماهر میگردید، میتوانید از خدمات کلینیک دکتر حسینی استفاده کنید.
مشکلاتی مانند تغییر رنگ دندانها، شکستگی یا لبپریدگی، فاصله بین دندانها، زیباتر کردن طرح لبخند، پوشاندن عیوب دندان با کمترین عوارض کامپوزیت دندان در مطب دکتر حسینی بهخوبی رفع خواهند شد.
انواع کامپوزیت دندان چیست؟
کامپوزیت دندان چیست؟ تنوع کامپوزیت دندان بسیار بالا است. متخصص دندانپزشکی زیبایی با توجه به نیاز شما میتواند یکی از انواع کامپوزیت دندان را برای شما انتخاب کند. از جمله انواع کامپوزیت دندان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کامپوزیت درشتدانه یا ماکروفیل: این نوع کامپوزیت بهعنوان اولین نوع کامپوزیت دندان در بازار شناخته شده است.
- کامپوزیت ریزدانه یا میکروفیل: برخلاف کامپوزیت ماکروفیل، این نوع کامپوزیت دندان از ذرات ریزی تشکیل شده است. اما دوام کمتری نسبت به نوع ذرات درشت کامپوزیت دارند.
- نانو کامپوزیت: نانو کامپوزیتها بهعنوان نسل جدید کامپوزیتها شناخته میشوند. به طوری که ذرات این نوع کامپوزیت دندان به 20 نانومتر میرسد. هر کدام از ذرات این کامپوزیتها با اتصال به یکدیگر یک نانوکلاستر یا نانو خوشه را تشکیل میدهند. همین ویژگی باعث دوام این نوع کامپوزیت شده است و باعث میشود تا عوارض کامپوزیت دندان کمتر شود.
به این دلیل که با تجمع ذرات ریز، برخی از ویژگیها مانند استحکام، قدرت، مقاومت، قابلیت پولیش و… افزایش پیدا میکند. در نتیجه پیشنهاد میکنیم که برای انتخاب نوع مواد حتما از نوع نانوکامپوزیت استفاده کنید.
- هیبرید، میکروهیبرید و نانو هیبرید: از نظر اندازه ذرات، این نوع کامپوزیت بین دو نوع کامپوزیت میکروفیل و کامپوزیت ماکروفیل قرار دارد. یعنی اندازه ذرات آن بین 10 تا 50 میکرومتر است. کامپوزیت میکروهیبرید و نانو هیبرید بهعنوان کامپوزیتهای هیبریدی شناخته میشوند. اما اندازه آنها نسبت به نوع هیبرید بسیار کوچکتر است. به طوری که ذرات آن کمتر از 100 نانومتر است.
یکی از ویژگیهای خوب این نوع از کامپوزیتها، مقاومت بسیار بالای آنها در برابر هرگونه ساییدگی است. در نتیجه استحکام بالایی به دندانهای شما میبخشند. البته میزان زیبایی این نوع مواد نسبت به سایر موادها بسیار کمتر است. چرا که مواد بهصورت یکدست بر روی دندانها قرار نمیگیرد.


مراحل کامپوزیت دندان
اگرچه عوارض کامپوزیت دندان کم نیست؛ اما مزایای آن باعث شده است تا بیشتر افراد تمایل به انجام این نوع روش درمانی برای دندانهای خود داشته باشند. برخلاف لمینت دندان، این عمل زیبایی تنها در یک مرحله توسط متخصص زیبایی دندان انجام میگیرد. همچنین، متخصص کامپوزیت برای ساخت مواد، نیاز به آزمایشگاه ندارد. این در حالی است که برای لمینت نیاز است تا دندانپزشک در آزمایشگاه مواد را بسازد.
اما در این روش تنها به هنر و مهارت دندانپزشک نیاز است تا بتواند مواد کامپوزیت را بهدرستی بر روی دندانها قرار دهد. مراحل کامپوزیت شامل موارد زیر است:
انتخاب رنگ
تنوع رنگ در کامپوزیت بسیار زیاد است. شما میتوانید با توجه به نیاز و رنگ پوست خود، رنگ مورد نظر خود را انتخاب کنید. بهتر است رنگ انتخاب شده، نزدیکی بسیار زیادی با رنگ دندانهای شما داشته باشد تا چهره شما را طبیعی نشان دهد.
تمیز کردن دندان
قبل از شروع درمان، برای کاهش عوارض کامپوزیت دندان باید سطح دندانهای شما تمیز و بدون جرم باشد. در نتیجه دندانپزشک ابتدا سطح دندانهای شما را پولیش میکند تا لایههای زیرین دندان بهخوبی مشخص شود.
آمادهسازی دندان
در این مرحله در صورت نیاز برخی اقدامات مانند پر کردن شکاف دندان، ترمیم پوسیدگی، روکش کردن جلوی دندانها و… انجام میگیرد تا دندانهای شما برای کامپوزیت آماده باشند.
متخلخل کردن با اسید
ماده اسیدی بهصورت ژل بر روی سطح دندان قرار میگیرد تا سطح مینای دندان تمیز شود.
قرار دادن ماده کامپوزیت
یک لایه نازک از ماده کامپوزیت بر روی سطح دندان قرار میگیرد.
پولیش کامپوزیت
دندانپزشک به کمک پرتو نور، ماده کامپوزیتی را پولیش میکند تا به صورت محکم بر روی سطح دندان قرار بگیرد. همچنین، بعد از اضافه کردن لایهلایه ماده کامپوزیتی به کمک تابش پرتو نور، کامپوزیت را بر روی دندان فرم میدهد.
معایب و مشکلات کامپوزیت دندان
از جمله عوارض کامپوزیت دندان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
تغییر رنگ
یکی از مشکلات کامپوزیت دندان، مقاومت پایین آن در برابر تغییر رنگ است.برخی از مواد غذایی مانند چای، نوشابه، قهوه، آبمیوههای رنگی باعث تغییر رنگ و ایجاد لکه در کامپوزیت میشود.برای این منظور پیشنهاد میکنیم که بعد از خوردن این مواد غذایی دهان خود را با آب بشویید.
مقاومت پایین در برابر ضربه
مقاومت و استحکام کامپوزیت دندان در برابر ضربه بسیار پایین است. به طوری که اگر فشار یا ضربه شدیدی به آن وارد شود، ممکن است دچار لبپر شدگی یا ترکخوردگی شود. اما لمینت سرامیکی مقاومت بسیار بالایی دارد و دیرتر شکسته میشود. البته در صورتی که کامپوزیت دندان شما دچار شکستگی شد، بهراحتی میتوانید آن را ترمیم کنید.
این در حالی است که اگر همین شرایط برای لمینت اتفاق بیفتد، باید آن را تعویض کنید. در نتیجه پیشنهاد میکنیم که بعد از کامپوزیت حتما مراقب دندانهای خود باشید و از فشار آوردن بیش از اندازه به آن خودداری کنید تا عوارض کامپوزیت دندان کمتر شود. بهعنوان مثال، غذاهای سفت مانند تهدیگ، آبنبات، آجیلهای سفت و… میتوانند به کامپوزیت آسیب وارد کنند.
طول عمر کوتاه
طول عمر کامپوزیت دندان در مقایسه با لمینت بسیار کوتاهتر است. این عمل درمانی بین 5 تا 7 سال دوام دارد. البته جای هیچ نگرانی وجود ندارد؛ چرا که شما میتوانید بعد از این مدت آن را دوباره ترمیم کنید. هزینه انجام کامپوزیت نسبت به سایر درمانها بسیار پایینتر است.
تغییرات جزئی
کامپوزیت دندان برای تغییرات جزئی مناسب است؛ بنابراین، اگر دندانهای شما اشکالات بزرگی داشته باشند، کامپوزیت نمیتواند مشکل شما را برطرف سازد. در چنین شرایطی بهتر است به جای کامپوزیت سراغ لمینت سرامیکی بروید تا بتواند مشکلات بزرگتر شما را بهخوبی پوشش دهد.
کامپوزیت برای دندانهای پوسیده
اگر برای شما هم تاثیر کامپوزیت بر پوسیدگی دندان سوال شده است، باید بگوییم که برخی از دندانپزشکان از این ماده بهعنوان روشی برای پر کردن دندانهای پوسیده استفاده میکنند. اما از آنجایی که مقاومت این ماده در برابر فشار بسیار پایین است، بهتر است برای دندانهای عقب از موادی مانند آمالگام، اینلی یا آنلی استفاده شود تا دچار عوارض کامپوزیت دندان نشوید.
مواد کامپوزیت به دلیل سفید رنگ بودن آن برای پوسیدگی دندانهای جلو توصیه میشود؛ چون بعد از استفاده، به دلیل نزدیک بودن رنگ مواد به رنگ دندانها، کسی متوجه خرابی دندانهای شما نخواهد شد. در صورتی که میزان پوسیدگی دندانهای شما زیاد باشد، بهتر است برای پر کردن آن از روکش استفاده کنید؛ چرا که دندانهای شما نمیتواند کامپوزیت را نگه دارد.
پس، تاثیر کامپوزیت بر پوسیدگی دندان مشهود است.
هر آنچه که باید درباره قیمت کامپوزیت دندان بدانید
چه کسانی بهتر است از کامپوزیت استفاده نکنند؟
همه افراد بالای 18 سال میتوانند از این درمان ترمیمی و زیبایی برای برطرف کردن نواقص دندانهای خود استفاده کنند. با این حال، در برخی از شرایط استفاده از این روش درمانی توصیه نمیشود. چرا که ممکن است بعد از انجام کامپوزیت، طول عمر آن کاهش پیدا کند. در صورتی که شما هم یکی از شرایط زیر را دارید، انجام کامپوزیت دندان را به شما توصیه نمیکنیم:
- در صورتی که بهداشت دهان و دندان خود را رعایت نکنید، این درمان طول عمر بسیار پایینی خواهد داشت.
- اگر دچار بیماری لثه هستید یا تعداد بسیار زیادی از دندانهای شما دچار پوسیدگی شده است.
- عوارض کامپوزیت دندان برای افرادی که سیگار یا دخانیات مصرف میکنند، بسیار زیاد است.
- در صورتی که عادتهای رفتاری مانند ناخن جویدن یا دندانقروچه داشته باشید.
- در صورتی که بینظمی دندانهای شما بسیار زیاد باشد.
- در صورتی که ناهنجاری فک داشته باشید یا فاصله بین دندانهای شما زیادتر از حد معمول باشد.
اگر شما هم جزو کسانی هستید که یکی از شرایط بالا را دارید، ابتدا باید نسبت به رفع این مشکلات اقدام کنید. سپس، میتوانید از مزایای کامپوزیت دندان بهرهمند شوید. در صورت عدم توجه دندانپزشک به موارد بالا ممکن است کامپوزیت دندان شما با موفقیت انجام نشود.


جمعبندی
کامپوزیت دندان یک روش مناسب و کمهزینه برای اصلاح طرح لبخند و برطرف کردن عیبهای ظاهری دندانها به شمار میرود. در این روش درمانی، بدون تراشیدن دندان، دندانهای آسیبدیده شما ترمیم خواهد شد. در صورتی که بعد از کامپوزیت دندان دچار یکی از عوارض شکستگی، بوی بد، پوسیدگی دندان، تورم و کبودی لثه، واکنشهای آلرژیک شدید، توصیه میکنیم که سریع به دندانپزشک متخصص خود مراجعه کنید.اگر شما هم تجربه درمان کامپوزیت دندان را دارید، میتوانید زیر همین پست نظر خودتان را با ما به اشتراک بگذارید.