اگر به دنبال پنهان کردن آسیب، لکه یا بدرنگی دندانهای خود هستید، ممکن است لازم باشد فرق کامپوزیت با روکش را بدانید؛ زیرا هر دوی آنها در دندانپزشکی زیبایی کاربرد دارند. بهطور خلاصه، روکش دندان تمام سطح دندان را میپوشاند؛ در حالی که کامپوزیت ونیر فقط سطح رویی دندان را پوشش میدهد. هر دو ظاهر کلی دندانها را بهبود میبخشند و اگر بهدرستی انجام شوند، میتوانند در زندگی فرد تغییری ژرف داشته باشند. پس، بیایید باهم در دنیای روکشها و کامپوزیتها کاوش کنیم تا فرق کامپوزیت با روکش را بهتر درک کنیم.
کامپوزیت و روکش دندان چیست؟
با توجه به اینکه هم کامپوزیت و هم روکش دندان هر دو تکنیکهای ترمیمی هستند که برای اصلاح مشکلات دندان استفاده میشوند، میتوان بهراحتی روکش و کامپوزیت را اشتباه گرفت. کامپوزیت جلوی دندان را میپوشاند؛ در حالی که روکش از کل دندان محافظت میکند. تفاوت عمده در مسائلی است که آنها برطرف میکنند.
ابتدا، برای درک بهتر فرق کامپوزیت با روکش، دانستن تعریف کامپوزیت دندان چیست و روکش دندان چیست میپردازیم ، مزایا و معایب کامپوزیتها و روکشها مهم است و برای تصمیمگیری بهتر نیز، دانستن شباهت کامپوزیت با روکش بیتاثیر نیست.
روکش دندانی چیست؟
روکشها برای آسیبهای عمده دندان استفاده میشوند. روکش دندان یک کلاه دندانی شکل است که روی کل دندان قرار میگیرد. این کار بهمنظور پوشاندن دندان و بازیابی شکل، اندازه، استحکام و بهبود ظاهر آن انجام میشود. هنگامی که روکش در جای خود سیمان میشود، تمام قسمت قابل مشاهده دندان را که در بالای خط لثه قرار دارد، میپوشاند.
بهطور معمول، روکش دندان دو میلیمتر ضخامت دارد و مانند یک کلاه روی تمام سطوح دندان عمل میکند. روکشهای دندانی را میتوان برای بازسازی استحکام دندانهای شکسته یا پوسیده، عصبکشی شده، درمان ریشه، بازیابی شکل یا اندازه طبیعی و بهطور کلی فقط برای بهبود ظاهر دندان میتوان استفاده کرد.


چرا روکش دندانی؟
روکشهای دندانی بادوام هستند. آنها یک پوشش طبیعی برای دندانها ایجاد میکنند و میتوانند به گونهای عمل کنند که با شکل و رنگ بقیه دندانهای طبیعی مطابقت داشته باشند و فرد لبخند طبیعی خود را حفظ کند. روکش دندان را میتوان برای بهبود ظاهر دندان در جایی که ساختار دندان یا پایه کافی برای حمایت از کامپوزیت ونیر وجود ندارد، به کار برد. همچنین، روکش لبخندی را ایجاد میکند که بیمار همیشه آرزویش را داشته!
در صورتی که دندان به دلیل سایش، پوسیدگی یا شکستگی ضعیف شده باشد، بیمار به روکش دندان نیاز خواهد داشت. همچنین، روکش برای پوشاندن و حمایت از دندان آسیبدیده که بیشتر دندان از بین رفته است، مناسب هستند. اگرچه معمولا در چنین مواردی از کامپوزیت نیز استفاده میشود.
جنس روکشهای دندانی
روکش دندان دائمی را میتوان از طیف وسیعی از مواد ساخت؛ اما معمولا از فولاد ضد زنگ، طلا، پلاتین، سرامیک یا ترکیبی از چینی و فلز ساخته میشوند. در برخی موارد میتوان روکشهای دندانی رزینی را انتخاب کرد که معمولا ارزانتر هستند؛ اما طول عمر کمتری نیز دارند.
جنس روکش دندان معمولا به این بستگی دارد که موقت یا دائمی باشد. اغلب روکش موقت با استفاده از مواد مبتنی بر اکریلیک یا فولاد ضدزنگ ساخته میشوند.
موارد استفاده از روکش
روکش دندان برای محافظت از دندان ضعیف در برابر شکستن و پوشاندن دندان ترمیمشده زمانی که از دندان چیز زیادی باقی نمانده است، استفاده میشود. روکشها همچنین میتوانند به منظور نگه داشتن بریج دندان، پوشاندن ایمپلنت دندان یا پوشاندن دندانهای بدشکل یا بدرنگ نیز به کار گرفته شوند.
بریج دندان چیست و معرفی انواع کاشت دندان
مزایای روکش دندان
روکشهای دندانی راه حلهایی را برای تعدادی از مشکلات دندانی ارائه میدهند، از جمله:
- حمایت از دندانی که بهطور قابل توجهی در اثر پوسیدگی آسیب دیده است.
- پوشاندن ایمپلنت دندان
- نگه داشتن دندان ترکخورده یا دارای شکستگی شدید در کنار هم
- بهبود ظاهر دندان با تغییر شکل یا رنگ آن
- روکشها ماندگاری بالایی دارند و بسته به نوع نگهداری میتوانند بین 5 تا 15 سال دوام بیاورند.
ونیر کامپوزیت چیست؟
کامپوزیتها برای ترمیم آسیبهای دندانی ملایمتر به کار میرود. از طرف دیگر، ونیر کامپوزیت به پوستههای نازک و ظریفی گفته میشود که از مواد همرنگ دندان هستند و برای پوشش سطح جلویی دندانها طراحی شدهاند. این کار برای بهبود ظاهر دندان انجام میشود. کامپوزیت به جلوی دندانها چسبانده میشود و رنگ، شکل، اندازه یا طول آنها را تغییر میدهند.


کامپوزیت برای بهبود ظاهر لبخند بیمار، اصلاح مسائلی مانند تغییر رنگ، لبپرشدگیها، ترکها یا ناهماهنگیهای جزئی استفاده میشود و برای اصلاح مشکلات اساسی مانند شکستگی دندان یا پوسیدگی شدید دندان استفاده نمیشود. از کامپوزیتها میتوان برای اصلاح دندانهایی استفاده کرد که از موارد زیر تغییر رنگ دادهاند:
- درمان کانال ریشه
- لکههای ناشی از تتراسایکلین یا سایر داروها
- فلوراید بیش از حد
روکشها همچنین میتوانند برای اصلاح دندان فرسوده، شکسته، نامرتب یا فاصلهدار مورد استفاده قرار گیرند.
مزایای ونیر کامپوزیتها
کامپوزیتها مزایای متعددی دارند؛ ازجمله:
- ظاهر بسیار طبیعی مشابه دندانها را ارائه میدهند.
- لثهها کامپوزیت را بهخوبی تحمل میکنند و با آن سازگاری دارند.
- دارای طیفهای مختلفی از رنگ طبیعی دندان هستند.
- در یک جلسه انجام میشود.
معایب ونیر کامپوزیت
در حالی که ونیر کامپوزیتها مزایای خود را دارند، بعضی از معایب را نیز برای آنها باید در نظر گرفت؛ ازجمله:
- کامپوزیتها ممکن است دقیقا با رنگ دندان بیمار مطابقت نداشته باشند.
- رنگ کامپوزیت پس از قرار دادن قابل تغییر نیست.
- اگر به دندان رسیدگی نشود و بهداشت آن رعایت نشود، امکان دارد بیمار حتی با کامپوزیت پوسیدگی را تجربه کند.
- کامپوزیت برای افرادی که مشکلات دندانی مانند بیماری لثه یا پوسیدگی عمیق دارند گزینه مناسبی نیستند.
- افرادی که دندانهای خود را به هم فشار میدهند یا به هم میسایند، کاندیدای مناسبی برای کامپوزیت نیستند؛ زیرا این امر میتواند باعث ترک خوردن یا شکستن کامپوزیتها شود.
فرق کامپوزیت با روکش چیست؟
1. گستردگی استفاده
بزرگترین فرق کامپوزیت با روکش نحوه تناسب آنها با دندان و دلیل نیاز به آنها است. کامپوزیت فقط به سطح جلوی دندان برای زیبایی یا بهتر شدن رنگ، فرم دندان و مرتب شدن دندانها چسبانده میشود؛ در حالی که روکش دندان کل دندان را میپوشاند. این موضوع باعث میشود کامپوزیتها از نظر زیبایی بیشتر از روکشها دلپذیرتر شوند؛ زیرا حاشیه لثه کمتری را نشان میدهند.
2. میزان ضخامت
روکشها ضخیمتر از کامپوزیتها بوده (دو میلیمتر در مقایسه با 0.05 تا 0.07 میلیمتر) و در عین حال دائمیتر هستند. کامپوزیتها ممکن است پس از چند سال نیاز به تعویض داشته باشند؛ اما روکشها ممکن است بتوانند بیشتر عمر انسان را دوام بیاورند. یکی دیگر از موارد فرق کامپوزیت با روکش، قیمت و هزینه آنها است. کامپوزیت از روکش ارزانتر است؛ اما روکش به دلیل دوام بالای خود مقرونبهصرفهتر است.
3. نوع تراش
از جمله فرقهای کامپوزیت با روکش، تراش دندان است. برای نصب روکش حتما دندان تراش میخورد و از آن قالبگیری شده و قالب به آزمایشگاه تخصصی فرستاده میشود. اما در کامپوزیت، دندان تراش نمیخورد، قالبگیری نشده و چیزی به آزمایشگاه فرستاده نمیشود. در واقع صفر تا صد درمان کامپوزیت در مطب دندانپزشکی و در یک جلسه انجام میشود.
دندان های عصب کشی شده
همانطور که گفته شد، روکشها نیز مزایا و کاربرد خود را دارند. برای دندانهایی که عصب کشی شدهاند روکش مناسبتر است؛ زیرا معمولا کامپوزیت نمیتواند از آنها محافظت کند. برتری دیگر روکش در فرق کامپوزیت با روکش این است که بعد از مدتی که دندانهایی عصبکشی یا درمان ریشه میشوند، تغییر رنگ پیدا میکنند و کامپوزیت نمیتواند آن را پوشش دهد. روکش برای دندانهایی که تغییر رنگ آنها از خاکستری به سیاه است و کامپوزیت برای تغییر رنگهای متمایل به زرد به کار میرود.
فرق کامپوزیت با روکش در روش کار
در ادامه، مراحل معمول هر یک از روشها آمده است:
روکش
ابتدا، فرد برای ترمیم دندان، هر گونه عمل لازم را انجام میدهد، مانند پر کردن دندان (بیشتر با کامپوزیت) یا درمان کانال ریشه. سپس، دندان برای دریافت روکش آماده میشود. این کار بیشتر برای آماده کردن سطح و گاهی اوقات کنارههای دندان بهمنظور اطمینان از تناسب آن برای روکش است.
بعد از آن، قالبی از دندان گرفته میشود که برای ساخت روکش دائمی استفاده خواهد شد. سپس، تا آمادهسازی روکش اصلی، به بیمار روکش موقت داده میشود. پس از آماده شدن روکش دائمی، بیمار مجددا برای نصب به مطب برمیگردد. روکش جدید از نظر تناسب با دندان بررسی شده و سپس در جای خود با سیمان مخصوص محکم میشود.
کامپوزیت
دندانپزشکی دیجیتال در تهران ابتدا تمام دهان را با اسکنر دیجیتال اسکن میکند تا بهطور کامل دهان و دندانهای بیمار بررسی شود. فایل اسکن و پرتره گرفتهشده از بیمار به رایانه داده میشود تا نتیجه نهایی با توجه به صورت و فرم دهان بیمار شبیهسازی شود. با اعمال نظر بیمار و صلاحدید دندانپزشک، توافق اقدام برای انجام درمان صورت میگیرد.
بعد، توسط متخصص مشاهده میشود که آیا دندان سالم است یا در اثر پوسیدگی، تغییر رنگ، ضربه و… دچار آسیب شده است. در صورت آسیبدیدگی نیاز است مختصری روی دندان تراشیده شود و اگر دندان سالم باشد، نیازی به تراشیدن دندان نیست. کامپوزیت که ماهیت خمیری دارد آماده شده و توسط دندانپزشک روی دندانهای بیمار شکل داده میشود.
در انتها، کامپوزیت با پرتو آبی بر دندان بیمار محکم میشود. به این ترتیب، در یک جلسه تمام فرآیند درمان انجام میپذیرد.
شباهت کامپوزیت با روکش
کامپوزیت و روکش هر دو درمانهای دندانی هستند که ظاهر و عملکرد دندانها را بهبود میبخشند. آنها معمولا برای ترمیم دندانهایی که به نوعی آسیب دیدهاند؛ خواه تغییر رنگ، کج شدن، پوسیدگی، ترکخوردگی یا شکستگی، استفاده میشوند. کامپوزیت و روکش هر دو به گونهای ساخته شدهاند که با رنگ بقیه دندانهای طبیعی مطابقت داشته باشند تا لبخندی یکپارچه و کامل به فرد هدیه دهند.
هنگامی که درمان کامپوزیت یا روکش انجام میشود، تشخیص تفاوت بین روکش و کامپوزیت دشوار است؛ زیرا هر کدام تاثیر مشابهی روی لبخند افراد خواهند داشت. روش مراقبت از کامپوزیت و روکش تقریبا یکسان است. باید آنها را 2 بار در روز مسواک زد، درست مانند بقیه دندانها نخ دندان کشید تا ذرات غذا از بین برود. ویزیت و مراجعه منظم به دندانپزشکی دیجیتال در تهران نیز برای تمیز کردن حرفهای و بررسی ترمیمها مورد نیاز است.
کامپوزیت و روکش، کدام بهتر است؟
از آنجا که به نظر میرسد کامپوزیتها و روکشها بهطور بنیادی عملکرد یکسانی دارند، میتوان آنها را به جای هم استفاده کرد، درست است؟ قطعا نه! دندانپزشک متخصص یک گزینه درمانی ویژه را بر اساس وضعیت بیمار در مقایسه با بیمار دیگر توصیه میکند. اگر دندان فرد بسیار آسیب دیده باشد و نیاز به پرشدگی زیادی داشته باشد یا از درمان کانال ریشه استفاده کرده باشد، معمولا بهترین گزینه روکش است؛ زیرا مینای دندان بیشتر آسیب دیده است و به محافظت بهتری نیاز دارد.
از طرف دیگر، کامپوزیتها برای اهداف صرفا ترمیمی و زیبایی بهترین هستند و مقاومت کمتری در دندان آسیبدیده در مقایسه با روکش ایجاد میکند. اگر دندان بیمار دستنخورده و کمتر آسیبدیده است و فقط به اصلاح جزئی شکل یا ظاهری بهتر نیاز دارد، دندانپزشک احتمالا کامپوزیت را توصیه میکند. در واقع، تشخیص اینکه کدام روش برای بیمار بهتر است بر عهده دندانپزشک متخصص است. بهترین دکتر برای اصلاح طرح لبخند با استفاده از فناوری دیجیتال بهترین روش را برای زیباتر شدن لبخند بیماران خود برمیگزیند. فناوری دیجیتال کمک میکند تا بیمار قبل از هر گونه تغییر، نتیجه نهایی را ببیند و بعد تصمیم بگیرد. شما میتوانید برای انجام خدمات دندانپزشکی، کامپوزیت و روکش دیجیتال به مطب دکتر محمدرضا حسینی مراجعه نمایید.
سخن پایانی درباره فرق کامپوزیت با روکش
هنگام انتخاب بین کامپوزیتها و روکشها، به خاطر داشته باشید که هدف بهبود لبخند و عملکرد دندانهایتان است. کامپوزیت معمولا میتوانند برای یک درمان زیبایی استفاده شوند و زمانی که دندان دچار پوسیدگی زیادی شده است، باید روکشها را در نظر گرفت. با بهترین دکتر برای اصلاح طرح لبخند مشورت کنید تا بهترین گزینههای خود را با در نظر گرفتن سلامت دهان و دندان، نتیجه نهایی مطلوب و بودجه خود ارزیابی کنید.