ایمپلنتهای دندانی در حال تبدیل شدن به یک انتخاب محبوب هستند که نیاز جایگزینی دندانهای ازدسترفته را پاسخ میدهند. آیا میخواهید ایمپلنت دائمی داشته باشید؛ اما مطمئن نیستید که کدام نوع از انواع ایمپلنت دندان برای درمان شما بهترین است؟ پس در گام نخست باید بدانید که ایمپلنت چیست، درمان ایمپلنت یکی از موثرترین انواع کاشت دندان است. این مقاله یک نمای کلی از انواع ایمپلنت دندان را ارائه میکند. در ادامه درمییابید که بهترین دکتر ایمپلنت سعادت آباد بر چه اساسی بهترین نوع ایمپلنت را به شما پیشنهاد میدهد.
داشتن یک یا چند دندان ازدسترفته یک مشکل زیبایی و سلامتی است. این عارضه میتواند مانع از لبخند زدن، خندیدن و صحبت کردن با اعتماد به نفس شود. بدتر از آن، دندانهای باقی مانده تمایل دارند به شکافی که دندان ازدسترفته ایجاد کرده، بروند که این امر باعث ایجاد فضای نامناسب بین دندانها و بینظمی میشود.
ایمپلنت دندانی چیست؟
ایمپلنت دندان (ریشه مصنوعی دندان) یکی از گزینههای رایج جایگزینی دندان پس از کشیدن دندان یا از دست دادن است. ایمپلنتها با جراحی در استخوان فک کاشته میشوند. شکل یک پیچ را منعکس میکنند و با استخوان طبیعی پیوند میخورند. آنها پایهای برای حمایت از تاج دندان (روکش) ایجاد میکنند. یک اباتمنت (قطعه واسط) بین پیچ ایمپلنت و روکش قرار میگیرد تا همه قطعات را به هم متصل کند. همچنین، اباتمنت روکشها را به بریجهای دندانی، پروتزهای متحرک و دندان مصنوعی پارسیل متصل میکند.
ایمپلنتهای دندانی در دنیا بیش از 30 سال است که در ترمیم دندان موفق بودهاند. اما امروزه دندانپزشکی دیجیتال با بهکارگیری روشهای نوینتری مانند ایمپلنت دیجیتال موجب شده تا کاشت دندان، درمانی موفق بدون خطا و با دقت بالا شود. بنابراین، از انواع ایمپلنت دندان میتوان به اجرای روش درمانی آن نیز اشاره کرد؛ ایمپلنت سنتی و ایمپلنت دیجیتال.
تفاوت ایمپلنت سنتی و ایمپلنت دیجیتال
در مقاله معرفی انواع ایمپلنت دندان، سوالهایی مانند دندانپزشکی دیجیتال چیست؟ فرق ایمپلنت سنتی و ایمپلنت دیجیتال در چیست؟ بیان میشود. بهتر است در ابتدا به روش کار هر دو شیوه درمانی ایمپلنت پرداخت تا پاسخ این سوالات را دریافت.
1. روش ایمپلنت سنتی
در جراحی ایمپلنت دندانپزشک با توجه به وضعیت استخوان و پیچیدگی کار از رادیوگرافی تک دندان، “OPG” یا سیتی اسکن برای بررسی ناحیه جراحی استفاده میکند. اگر ضخامت قابل قبول باشد به روش بدون فلپ یا پانچ ایمپلنت انجام میدهد. در غیر این صورت، با شکافتن لثه، استخوان را بهصورت مستقیم مشاهده و ایمپلنت نصب میشود.
بعد از زمان استخوانسازی و سفت شدن ایمپلنت در محل خود، در صورتی که از پیچ کوتاه زیر لثه استفاده شده باشد، جراحی مجددی انجام میگیرد. با شکافتن لثه پیچ کوتاه روی پایه ایمپلنت برداشته میشود. پیچ بلند برای شکل گرفتن لثه بسته و ناحیه بخیه میخورد. بعد از گذشت 1 هفته، قالبگیری انجام میشود و با توجه به زاویه ایمپلنت قطعه زیر روکش (واسط اباتمنت) انتخاب شده و روکش بر طبق شرایط موجود در چند مرحله امتحان، ساخته و تحویل میشود.
ایمپلنت دیجیتال چیست و چه تفاوتی با ایمپلنت آنالوگ دارد؟
2. روش ایمپلنت دیجیتال
مراحل درمان ایمپلنت دیجیتال به شرح زیر است:
- سیتی اسکن تهیه میشود.
- اسکن سهبعدی دقیق از دندانهای بیمار تهیه میشود.
- قبل از جانمایی ایمپلنت، روکشها طراحی میشوند.
- بهترین جای ایمپلنت مطابق شرایط استخوان و زاویه آن با روکش آینده طراحی میشود.
- با پرینتر سهبعدی شابلون طراحی شده، یا با استفاده از ستهای مخصوص و شابلون پرینت شده، بدون شکافتن لثه، در عرض چند دقیقه ایمپلنت در استخوان جایگذاری میشود و به دلیل عدم شکافتن لثه، درد و خونریزی و تورم به حداقل خود میرسد. به دلیل انتخاب بهترین جا در استخوان و بهترین زاویه با روکش، طول ایمپلنت به حداکثر ممکن خواهد رسید و مشکلات روکشهای معمول ایمپلنت مانند مشکلات زیبایی و گیر کردن غذا به حداقل خواهد رسید.
- در مرحله بعد، به وسیله شابلون جراحی (گاید جراحی) بهراحتی با ایجاد یک سوراخ کوچک روی لثه، پیچ کوتاه با پیچ بلند (هیلینگ) تعویض میشود.
- مرحله ساخت روکش، به علت اینکه از اسکن سهبعدی استفاده میشود، قطعه واسط و روکش، همزمان توسط دستگاههای تراش کامپیوتری ساخته شده و روکشی بسیار دقیق، در کمترین زمان ممکن تحویل بیمار میشود.
وجه تمایز ایمپلنت دیجیتال با ایمپلنت سنتی
از مهمترین وجه تمایز ایمپلنت دیجیتال با ایمپلنت سنتی میتوان به این نکته اشاره داشت که در روش سنتی شکافتن لثه تا امتداد لثه یعنی تا قسمت ورودی ایمپلنت صورت میگیرد و به همین دلیل، بیشتر بیماران این روزها از جراحی ایمپلنت دیجیتال که فقط یک برش کوچک ایجاد میکند، استقبال ویژهای میکنند. از طرفی، در ایمپلنت دیجیتال برعکس روش سنتی دیگر نیاز به بخیه زدن لثه نیست.
این برتری موجب سرعت بخشیدن به روند بهبودی شده و امکان ایجاد التهاب، خونریزی و عفونت را به حداقل میرساند. دقت بالا همراه با سرعت بیشتر در دندانپزشکی دیجیتال در تهران حرف اول را میزند. بنابراین، ایمپلنت دیجیتال در دندانپزشکی یکی از موثرترین و کمخطرترین درمانهای دندانپزشکی تخصصی است.
انواع ایمپلنت دندان
تنها درمانی که مانع از تحلیل استخوان فک شده و به تحریک رشد استخوان میانجامد استفاده از ایمپلنت دندان است. ایمپلنتهای دندان از نظر سایز، ارتفاع و قطر با یکدیگر تفاوت دارند. انتخاب میان آنها بسته به تشخیص متخصص، موقعیت دندان ازدسترفته و میزان و کیفیت استخوان موجود در ناحیه بیدندانی دارد که نیازمند انجام معاینات کلینیکی و تهیه گرافیهای دقیق است. دندانپزشکی دیجیتال در تهران در این زمینه بهترین مشاوره را به شما ارائه خواهد داد. انواع ایمپلنت دندان براساس موارد مختلفی دستهبندی میشوند:
کشور سازنده
ایمپلنت کرهای، ایمپلنت سوئیسی، ایمپلنتهای اروپایی، ایمپلنت آمریکایی
کاربرد و هدف
جایگزین کردن یک دندان، جایگزین کردن چند دندان، ترکیبی از پل دندانی ثابت و متحرک، اوردنچر، تکیهگاه برای حرکت و هدایت دندان (ارتودنسی)
جایگیری در فک
ایمپلنت ساب پریواستیل ، ایمپلنت اندواستیل و ایمپلنت زایگوماتیک
داخل استخوانی
ایمپلنت پیچی (ایمپلنت دندان معمولی)، ایمپلنت تیغهای، ایمپلنت عرضی و…
مراحل درمان
ایمپلنت فوری، ایمپلنت یکمرحلهای، ایمپلنت دو مرحلهای
انواع ایمپلنت براساس جایگیری در فک
همانطور که در متن بالا با انواع ایمپلنت دندان آشنا شدید، انواع ایمپلنت را بر اساس جایگیری در فک بررسی میکنیم:
ایمپلنت اندواستیل
(ایمپلنت ریشهای) رایجترین نوع ایمپلنت است که امروزه استفاده میشود. آنها با آلیاژ تیتانیوم، پیچهای کوچک و مواد آلوپلاستیک ساخته میشوند. ایمپلنتهای اندوستیل با جراحی در استخوان فک قرار میگیرند و با گذشت زمان، ایمپلنتها با استخوان طبیعی فک پیوند مییابند.
ایمپلنت ساب پریو استیل
ایمپلنت ساب پریو استیل کمتر استفاده میشود. با این حال، ممکن است برای بیمارانی که استخوان فک طبیعی کافی برای حمایت از ایمپلنت اندوستیل ندارند و نمیخواهند پیوند استخوان انجام دهند، گزینه بهتری باشد. ایمپلنت ساب پریو استیل به جای فرو رفتن درون استخوان، روی استخوان یعنی در زیر لثه (یا بالای استخوان فک) قرار میگیرد. این ایمپلنت از طریق جراحی در استخوان فک قرار داده نمیشود.
ایمپلنت زایگوماتیک
این نوع از ایمپلنت دندان بسیار نادر بوده و جراحی آن نیز پیچیده است. تنها موارد استفاده از این نوع ایمپلنت زمانی است که استخوان فک برای کاشت ایمپلنت دندانی درون استخوان به حد کافی موجود نباشد. محل قرارگیری ایمپلنت زیگوماتیک در استخوان گونه است و درون استخوان فک قرار نمیگیرد.
ایمپلنت بر اساس مراحل درمان
در ادامه مقاله معرفی انواع ایمپلنت دندان، انواع آن را بر اساس مراحل درمان بررسی میکنیم:
ایمپلنت فوری
در شیوه درمانی ایمپلنت فوری در طی 1 جلسه، دندان صدمهدیده کشیده شده و در همان جلسه ایمپلنت داخل استخوان جای میگیرد و پس از آن، روکش موقت روی ایمپلنت قرار داده میشود. این روکش بهصورت موقت بوده و قرار نیست بیمار با آن غذا بجود؛ زیرا نباید هیچگونه فشاری به ایمپلنت وارد آید. پس از گذشت مدت معینی، طبق نظر متخصص ایمپلنت، روکش اصلی با چسب مخصوص دائمی به ایمپلنت دندان چسبیده خواهد شد.
ایمپلنت یکمرحلهای
در این شیوه درمانی بعد از جراحی و قرار دادن پیچ ایمپلنت «فیکسچر»، روی آن با درپوش گرفته شده و لثه دور ایمپلنت بخیه زده میشود. گذاشتن درپوش بدین منظور است که زمان اتصال روکش به ایمپلنت دیگر نیاز به جراحی دوباره برای باز کردن روی ایمپلنت نباشد. در این روش، جای دندانی که قرار است ایمپلنت شود چند ماه خالی میماند؛ یعنی تا زمانی که استخوان با ایمپلنت به اصطلاح جوش بخورد.
مراحل انجام ایمپلنت دندان در دندانپزشکی
ایمپلنت دومرحلهای
2 عمل جراحی در این شیوه نیاز است. یک بار برای قرار دادن ایمپلنت درون استخوان و فک و بار دوم برای کنار زدن لثه از روی ایمپلنت کاشتهشده برای متصل کردن اباتمنت (قطعه واسط) و روکش. با این وجود، جراحی دوم بسیار کوچک و راحت است و دوره نقاهت کوتاهی خواهد داشت. در این روش، از ایمپلنت در زیر لثه بهتر محافظت میشود و ریسک آلودگی یا فشار آمدن به ایمپلنت کمتر است.
بهترین نوع ایمپلنت دندان کدام است؟
بهترین نکته در مورد ایمپلنت این است که ایمپلنتها راهی ایمن، قابل اعتماد و دائمی برای جایگزینی دندانهای ازدسترفته هستند. بنابراین، آنها میتوانند به افراد کمک کنند ظاهر بهتر و احساس بهتری داشته باشند؛ زیرا وجود دندانهای طبیعی سالم و پایدار برای جویدن موثر و لبخند زدن حیاتی است.
نوع درمان ایمپلنتی که انتخاب میشود به سلامت بدن و دهان، سبک زندگی و بودجه بیمار بستگی دارد. بهترین دکتر ایمپلنت دیجیتال در تهران میتواند به مراجعان خود کمک کند تا بر اساس این عوامل بهترین تصمیم را برای ایمپلنتهای دندانی خود بگیرند. بهترین دکتر برای اصلاح طرح لبخند با تسلط به انواع ایمپلنت دندان، بهترین نوع کاشت دندان را برای مراجعان خود پیشنهاد میدهد تا افزون بر به دست آمدن سلامتی، از لبخندی زیبا و گیرا برخوردار شوند.
عوارض خالی بودن جای دندان ازدسترفته
در مقاله معرفی انواع ایمپلنت دندان، دندانپزشکان متخصص معمولا بنا به دلایل زیر پیشنهاد میکنند که جای دندان کشیدهشده خالی نماند و از جایگزینی نظیر ایمپلنت استفاده شود:


گیر کردن غذا در فضای خالی دندانها
یکی از مشکلات داشتن دندان خالی، گیر کردن غذا در فضای خالی دندانها است که همین امر میتواند منجر به بوی بد دهان و تسریع پوسیدگی دندانهای مجاور آن شود.
درست جویده نشدن غذا
اگر از پروتز مصنوعی برای جایگزینی دندان خالی استفاده نشود، طبیعتا جویدن غذا را نمیتوان به شکل صحیح انجام داد. پس، باعث بروز مشکلات گوارشی مثل رفلاکس اسید یا نفخ و دلدرد میشود.
بروز اشکال در تلفظ کلمات
از دیگر مشکلات داشتن دندان خالی، بروز اشکال در تلفظ و ادای صحیح کلمات است.
کج شدن تدریجی دندان مجاور
هنگامی که دندانی کشیده شود، از آنجایی که دندان مجاور آن در کنار خود مانعی نمیبیند، بهتدریج حرکت کرده و به آن سمت کج میشود. این اتفاق برای فک مقابل دندان کشیدهشده هم رخ میدهد و شروع به رشد میکند. همین امر باعث بههمریختگی، تناسب و هماهنگی بین دندانها میشود.
مراقبتهای بعد از کاشت ایمپلنت
ایمپلنت دندان یک روش تضمینی و باکیفیت جهت جایگزین کردن دندانهای ازدسترفته است. زمانی که این جراحی را انجام دادید، نیاز است حتما برخی موارد مهم را رعایت کنید تا مشکلی پیش نیاید. ازجمله این موارد:
- بعد از جدا کردن بخیه، پس از گذشت حداقل 3 روز تمامی نواحی اطراف ایمپلنت را باید مسواک بزنید.
- پس از مصرف غذا و آشامیدنی حتما از دهانشویه استفاده کنید.
- تا پایان بهبودی از مصرف دخانیات خودداری کنید.
- تمامی داروها را مطابق تجویز پزشک مصرف کنید و سرخود دارو را قطع نکنید.
- بعد از انجام جراحی به مدت 1 روز از غذاهای سرد و نرم استفاده کنید.
- بعد از انجام عمل جراحی بهتر است از کمپرس آب یخ جهت جلوگیری از التهاب و تورم استفاده کنید.
بعد از عمل جراحی ایمپلنت حتما تمامی موارد را مطابق دستور متخصص ایمپلنت باید رعایت کنید و درصورت بروز مشکل با مطب دندانپزشک خود تماس بگیرید.
بهترین دکتر ایمپلنت سعادت آباد
برای برخی از افراد، درمان ایمپلنتهای دندانی ممکن است در ابتدا ترسناک به نظر برسد؛ اما انواع ایمپلنت دندان راهی عالی برای اصلاح لبخند و بهبود سلامت دهان و دندان شما هستند. ایمپلنت دندان یکی از بهترین روشهای درمانی برای پر کردن جای خالی دندان کشیدهشده و جایگذاری دندان ازدسترفته است که یک روش کاملا تضمینی و باکیفیت محسوب میشود و اخیرا طرفداران زیادی هم پیدا کرده است؛ زیرا در زیبایی چهره و لبخند افراد تاثیر بسزایی دارد.
مهم نیست که کدام نوع ایمپلنت را انتخاب میکنید، ضروری است که قبل از عمل جراحی با یک دندانپزشک واجد شرایط مشورت کنید. بهترین دکتر ایمپلنت سعادت آباد تمام اطلاعات مورد نیاز شما را ارائه خواهد داد تا بتوانید تصمیمی آگاهانه در مورد ادامه یا عدم ادامه این گزینه درمانی بگیرید. با مراجعه به بهترین دندانپزشک در غرب تهران میتوانید از بهترین درمان نیز برخوردار شوید.