جوش خوردن استخوان فک یکی از مهمترین و موثرترین عوامل در درمان دندانپزشکی بهویژه درمان ایمپلنت محسوب میشود. فک انسان ممکن است به دلیل حوادث یا برخی از درمانها مانند ایمپلنت دچار شکستگی و شکاف شود. از این رو، مهم است بدانید که فرایند جوش خوردن آن به چه صورت خواهد بود و چقدر زمانبر است. در این مقاله به این موضوع مهم خواهیم پرداخت.
استخوان فک چیست؟
استخوان فک دندانها را در جای خود محکم نگه میدارد و به صحبت کردن، جویدن و بلعیدن کمک میکند. فک از یک استخوان فک بالا و یک استخوان فک پایین تشکیل شده است.
استخوان فک بخشی از سیستم اسکلتی بدن است. میتوان استخوان فک پایین را به جلو، عقب و به پهلو حرکت داد؛ اما استخوان فک بالا حرکت نمیکند. به همین دلیل، شکستگی در فک بالا بهندرت اتفاق میافتد؛ مگر اینکه آسیبدیدگی جدی باشد.
جوش خوردن استخوان فک
هنگامی که فک شما دچار سانحه شده یا اینکه به علت انجام یک درمان دندانپزشکی مانند ایمپلنت و… شکافته یا سوراخ شده باشد تا بهعنوان ریشه دندان جایگزین شود، بعد از طی روند درمانی، استخوان فک نیاز به بازسازی دارد تا به شکل طبیعی خود بازگردد. به این فرایند بازسازی اصطلاحا جوش خوردن استخوان میگویند.
جوش خوردن استخوان فک در ایمپلنت دندانی چیست و چرا اهمیت دارد؟
استئو اینتگراسیون “Osseo integration” یا جوش خوردن ایمپلنت فرایندی است که طی آن پایه ایمپلنت دندانی شما با استخوان فک او پیوند مییابد و یکپارچه میشود. این بخش، قسمتی کاملا ضروری از فرایند کاشت ایمپلنت دندانی است.
جوش خوردن استخوان فک به این ترتیب است: ایمپلنت دندانی از تیتانیوم ساخته شدهاند و توانایی منحصربهفردی را برای اتصال محکم به استخوان طبیعی دارند. با گذشت زمان، نزدیکترین استخوان در اطراف ایمپلنت شروع به رشد به دور آن میکند، در نهایت محکم شده و برای همیشه در جای خود قفل میشود.
به همین دلیل است که ایمپلنتهای دندانی بسیار بیشتر از سایر انواع دندانها یا پروتزهای جایگزین دوام میآورند. برای همه مقاصد، ایمپلنت تیتانیوم بخشی از بدن شما خواهد شد و اگر بهدرستی از آن مراقبت کنید، ایمپلنت تا پایان عمر در جای خود باقی میماند.
مدت زمان جوش خوردن چقدر است؟
بهصورت طبیعی و همچنین بهطور متوسط مدت زمان جوش خوردن استخوان در جراحیهایی نظیر ایمپلنت، در فک بالا پنج یا شش ماه و برای فک پایین سه ماه است. با در نظر گرفتن شرایط مختلف بیماران این مدت زمان متفاوت است. در حالات دیگری نیز امکان دارد این مدت بیشتر طول بکشد؛ مانند انواع مختلف پیوند استخوان یا در صورت تحلیل استخوان فک.
همینطور در مواقعی که استخوان از تراکم کمتری برخوردار است، باید زمان بیشتری در نظر گرفت تا تراکم استخوان به میزان مناسب و مطلوب برسد. در بهترین شرایط تراکم استخوانی مدت زمان متوسط گفتهشده، میتواند کمتر باشد و این در صورتی است که مثلا ایمپلنت کاشته شده متناسب با فضای طبیعی ازدسترفته دندان شما باشد.
دلیل درد ایمپلنت دندان چیست و چقدر طول میکشد؟
روند جوش خوردن ایمپلنت
روند جوش خوردن استخوان در درمان ایمپلنت یکی از آهستهترین فرایندهای بهبودی در درمان دندانپزشکی محسوب میشود و باید به بدن زمان بدهید تا روند طبیعی خود را بگذراند. این روند از زمان قرار دادن فیکسچر تیتانیومی (پیچ ایمپلنت) آغاز شده و به طور متوسط بین سه تا شش ماه به طول میانجامد تا پیچ به استخوان فک جوش بخورد.
زود جوش خوردن ایمپلنت به موارد مختلفی وابسته است که یکی از آنها همین جنس تیتانیومی فیکسچر ایمپلنت است؛ زیرا این فلز با بدن، سازگاری فوقالعادهای دارد، سبک و بادوام است و خیلی راحت با استخوان طبیعی بدن انسان پیوند میخورد.
لحظهای که ایمپلنت در استخوان فک شما کاشته میشود، به دلیل جراحی یک شکاف جزئی در لثه ایجاد خواهد شد و در اثر این شکاف، لثه خونریزی خواهد کرد. در این هنگام، فلز تیتانیوم در خون شما جاری شده، یون آزاد میکند و در رگ جریان مییابد. این فرایند آغاز جوش خوردن در درمان ایمپلنت است و نهایتا فیکسچر قسمتی از استخوان طبیعی فک شما خواهد شد.


جزئیات با مدت زمان جوش خوردن استخوان فک در ایمپلنت دندان
همانطور که گفته شد، جوش خوردن در تمام درمانهای مورد نیاز دندانپزشکی بسیار مهم است. در ادامه، به مراحل زمانی جوش خوردن استخوان فک اشاره خواهیم کرد.
بهبودی اولیه
چند روز پس از جراحی ایمپلنت، بدن شما شروع به وفق یافتن با ایمپلنت جدید میکند. استخوان فکتان که در طول کاشت ایمپلنت آسیب دیده است، شروع به بازسازی و ترمیم خود میکند. این همان چیزی است که به ایمپلنت تیتانیومی اجازه میدهد تا با استخوان فک پیوند بخورد.
رشد استخوان نابالغ
با بهبود و ترمیم استخوان فک در هفتهها و ماههای بعد، بافت استخوانی نابالغ در اطراف ایمپلنت دندانتان شروع به شکلگیری کرده و آن را در جای خود قفل میکند. این بافت قوی و سالم است؛ اما به اندازه بافت استخوان بالغ در برابر تروما و استرس مقاوم نیست.
تروما چیست؟ هر آنچه که باید از تروما بدانید.
رشد استخوان بالغ
بسته به شرایط بیماران، ممکن است سه تا شش ماه طول بکشد تا بافت استخوانی جدید و نابالغ تحت فرایند قرار گیرد که در آن بافت استخوانی بادوام، قوی و بالغ جایگزین میشود. این امر پایداری لازم را برای ایمپلنت فراهم میکند تا بهدرستی در برابر استرسهای بیومکانیکی جویدن، گاز گرفتن و خوردن مقاومت کند.
بهطور کلی، فرایند استئو اینتگراسیون سه تا شش ماه یا در موارد ویژه بیشتر طول خواهد کشید. در طی این فرایند، بهطور منظم برای معاینه به مطب دندانپزشکی مراجعه کنید تا دندانپزشک متخصص بتواند از جوش خوردن استخوان فک و بهبود کاملتان اطمینان حاصل کند.
عوامل موثر در جوش خوردن استخوان
جوش خوردن یک فرایند کند و آهسته است و برای داشتن یک ایمپلنت موفق باید صبور باشید تا پیوند موفقیتآمیزی را تجربه کنید. از این رو، مهمترین فاکتور موثر در جوش خوردن استخوان فک، صبر است. با وجود این، موارد موثر بیشتری در این فرایند تاثیر دارند؛ از جمله:
ابزار مناسب، اجزای مناسب
تمام اجزای ایمپلنت برای بدن انسان یک جسم خارجی محسوب میشود و حتما باید با تمام شرایط و انواع بافتهای سفت و نرم دهان ارتباطی سازگار و هماهنگ برقرار کند. از این رو، دندانپزشک باید در انتخاب ابزار و اجزای ایمپلنت نهایت دقت را داشته باشد و از بهترین برند معتبر، جنس مرغوب با اندازه مناسب با شرایط دندانی هر فرد استفاده کند.
تبحر جراح متخصص ایمپلنت
انتخاب دندانپزشک متخصص و ماهر یکی از اقدامات موثر در جوش خوردن استخوان فک و موفقیتآمیز بودن ایمپلنت است؛ زیرا با تکیه بر مهارت و تجربه بالای دندانپزشک متخصص میتوان هم از کاشت اصولی ایمپلنت آسودهخاطر بود و هم از مرغوب و متناسب بودن برند مورد استفاده مطمئن شد. بنابراین، هر چه این درمان دقیقتر و اصولیتر انجام پذیرد، امکان دارد استخوان نیز زودتر جوش بخورد. دکتر سید محمدرضا حسینی با داشتن سالها سابقه درخشان در ایمپلنتولوژی و جراح دندان به عنوان بهترین دکتر ایمپلنت دیجیتال در تهران، پزشکی بسیار نوآور و حرفهای هستند. شما میتوانید از طریق همین وبسایت برای گرفتن وقت ویزیت آنلاین اقدام کنید.
البته باید خاطرنشان کرد که در کاشت ایمپلنت به روش دیجیتال توسط دندانپزشک متبحر، شکاف ایجادشده کمتر بوده و فیکسچر در جای دقیق خود قرار خواهد گرفت. پس، امکان هر گونه عفونت و خونریزی زیاد نیز کاهش مییابد و جوش خوردن استخوان فک از موفقیت بالاتری برخوردار خواهد بود.


نشانههای جوش خوردن استخوان فک
برای مطمئن شدن از جوش خوردن استخوان فک ابتدا باید دوره زمانی گفتهشده، یعنی سه الی شش ماه، طی شده باشد. بعد از آن، دندانپزشک میتواند به سفت شدن و همترازی نقطه مدنظر با سایر دندانهای طبیعی مجاور توجه کند. همینطور عدم بروز التهاب و عفونت در پایان مدت زمان جوش خوردن نیز میتواند از نشانههای دیگر موفق بودن این درمان به شمار آید.
عوامل موثر در عدم جوش خوردن استخوان فک
بهترین راه برای زودتر متوجه شدن عدم جوش خوردن استخوان فک در ایمپلنت، مراجعه مرتب و معاینه نزد دندانپزشک متخصص است تا روند بهبودی را بهصورت کامل بررسی کند. اگر پیچ ایمپلنت درست و در جای دقیق خود قرار داده نشود یا اینکه پایه ایمپلنت ارتفاع مدنظر برای ثابت و محکم ماندن را دارا نباشد، امکان دارد ایمپلنت شل شود. بنابراین، همانطور که اشاره شد، انتخاب دندانپزشک مجرب بسیار مهم است.
سخن پایانی
“Osseo integration” یا جوش خوردن ایمپلنت فرایندی است کاملا ضروری از فرایند کاشت ایمپلنت دندانی است. از طرفی، باید تمام توصیههای دندانپزشک متخصص خود را رعایت کنید و تمام موارد مراقبتی و بهداشت اصولی را در نظر بگیرید. از ورزشهای سنگین و تماسی اجتناب کنید و نباید به نقطه مدنظر فشار بیاورید. همچنین، بهتر است مواد پرکالری مصرف کنید؛ زیرا بدن شما به انرژی زیادی برای جوش خوردن استخوان فک نیاز دارد و در صورت دیدن هر نشانه غیرطبیعیای مانند تورم، خونریزی، عفونت، تب و .. باید آن را با دندانپزشک خود در میان بگذارید. به این ترتیب، یک روند بهبودی ایدهآل خواهید داشت.
مدت زمان جوش خوردن بهطور طبیعی آهسته اتفاق میافتد. یک دندانپزشک ماهر و معتبر همیشه بهترین شیوه درمانی و مواد را برای بیماران خود انتخاب میکند. همچنین، شما نیز باید به تمام توصیههای دندانپزشک خود توجه داشته باشید تا بتواند بهترین روند درمان و فرایند بهبودی را پشت سر بگذارید.