دکتر حسینی » پیوند استخوان فک برای ایمپلنت دندان چگونه است؟
عوارض پیوند استخوان فک

پیوند استخوان فک برای ایمپلنت دندان چگونه است؟

هر بار که به پزشک مراجعه می‌کنید، خطر یک عارضه درمانی وجود دارد. بعد از پیوند استخوان، امکان دارد دچار قرمزی، التهاب و درد شوید؛ زیرا این علائم، عوارض طبیعی پیوند استخوان فک هستند. در این مقاله به بررسی کامل عوارض پیوند استخوان فک می‌پردازیم. پس با ما همراه باشید.
در برخی از بیماران برای قرار دادن ایمپلنت، ممکن است عرض و ارتفاع استخوانی مورد نیاز فک وجود نداشته باشد. از این رو، با توجه به میزان تخریب یا تحلیل استخوانی که بیمار دارد از درمان پیوند استخوان فک استفاده می‌شود. روش‌ های پیوند استخوان نوعی جراحی کوچک هستند که توسط متخصصان دندانپزشکی برای تحریک رشد سلول‌های جدید استخوانی در فک مورد استفاده قرار می‌گیرند.

عوارض پیوند استخوان فک برای کاشت ایمپلنت

پیوند استخوان فک یک جراحی جزئی است و مانند همه جراحی‌ها، دارای عوارض بعد از جراحی است. این جراحی به‌طور کلی بی‌خطر است. با این حال، این روش خطراتی هم ممکن است داشته باشد؛ از جمله:
انتظار می‌رود سطحی از درد و ناراحتی را پس از عمل پیوند استخوان تجربه کنید. درد بعد از جراحی باید پس از سه تا چهار روز کاهش یابد. با این حال، گاهی اوقات، درد ممکن است ادامه یابد. در این صورت، باید حتما به دندانپزشک خود مراجعه کنید. درد پس از جراحی پیوند استخوان فک اغلب به‌صورت ضربان دار است و می‌تواند پس از پیوند استخوان یا کشیدن دندان ظاهر شود و از بین برود. گاهی اوقات ممکن است هنگام بلع نیز درد را تجربه کنید؛ زیرا در این جراحی عضلات گلوی شما متورم شده است. درد بلع نیز باید چند روز پس از جراحی کاهش یافته و به حالت عادی بازگردد.
التهاب لثه یکی از شایع‌ترین عوارض پیوند استخوان فک ناموفق است. به‌طور طبیعی، در چند روز اول بعد از پیوند، مقداری تورم جزئی در نواحی لثه و اطراف آن قابل مشاهده است. اما هر تورمی که بهبود نیابد و ادامه‌دار باشد، ممکن است به معنای عفونت تلقی شود.
اگر پیوند در مجاورت ریشه دندان قرار داده شده باشد، ممکن است برای دندان ایجاد حساسیت کند. اگر این عارضه همراه با عفونت باشد، می‌تواند با درد همراه شود.

پیوند استخوان فک و حساسیت دندان

 

گاهی اوقات ممکن است عفونت در اطراف ناحیه پیوند استخوان دندان ایجاد شود و معمولا نوعی بیماری لثه به نام پری ایمپلنتیت محسوب می‌شود. در صورت عدم درمان این عفونت، پیوند استخوان بی‌نتیجه می‌ماند و این احتمال وجود دارد که عفونت ایجادشده به داخل بافت‌های دیگر دهان گسترش یابد و در نهایت سایر قسمت‌های بدن را نیز درگیر کند.
اگر عفونت رخ دهد، بسته به سطح عفونت، چندین گزینه درمانی از جراحی تا مصرف آنتی بیوتیک در دسترس است. علائم رایجی که باید به آن‌ها توجه کنید و ممکن است نشان‌دهنده عفونت پیوند استخوان باشند عبارت‌اند از:

  • مزه بد مداوم دهان
  • بوی بد دهان
  • تب یا افزایش دمای بدن
  • درد ضربان‌دار مداوم در ناحیه پیوند استخوان که بیش از چند روز طول بکشد.
  • چرک و عفونت به مقدار زیاد از ناحیه عفونی ترشح شود.
  • هنگام مسواک زدن اطراف ایمپلنت خونریزی رخ ‌دهد.

اگر هر یک از این علائم را بعد از پیوند استخوان مشاهده کردید، باید به دندانپزشک مراجعه کنید.

اگر التهاب مزمن وجود داشته باشد، ممکن است به بروز چرک یا عفونت منجر شود. معمولا در صورت وجود ترشح، نوعی مزه ترش یا شور حس خواهید کرد. رنگ ترشح ممکن است شفاف به نظر برسد یا رنگی سفید و شیری‌مانند داشته باشد. در بعضی موارد، ممکن است خونریزی را تجربه کنید یا یک رنگ سیاه یا قرمز در ترشحات‌تان وجود داشته باشد.
یکی دیگر از عوارض پیوند استخوان فک، پس زدن پیوند است. به این ترتیب که پودر استخوان یا آن ماده معدنی از ترکیب شدن با استخوان طبیعی موجود خودداری می‌کند. حتی ممکن است یک واکنش خودایمنی را نیز از خود بروز دهد.

عمل پیوند استخوان

 

در این مورد از عوارض پیوند استخوان فک، شما حس خود را در اطراف محل جراحی از دست می‌دهید؛ یعنی موضع و اطراف آن بی‌حس می‌شود و اگر حس‌تان برنگردد، احتمالا به عصب آسیب رسیده است.
علاوه بر موارد بالا، عوارض دیگری چون خونریزی و همچنین عوارض ناشی از مواد بی‌حسی می‌تواند از دیگر عوارض پیوند استخوان فک باشد. در پیوند استخوان فک بالا نیز اگر مواد به درون حفره سینوسی وارد شود، ممکن است مشکلات سینوسی ایجاد کند.

مراحل انجام پیوند استخوان فک

پیوند استخوان به این صورت است که برشی در لثه شما ایجاد می‌شود تا استخوان زیر آن قابل مشاهده باشد. سپس، دندانپزشک مواد پیوند را به وسیله ابزار مخصوص یا از طریق سرنگ وارد استخوان می‌کند. مواد پیوند استخوان را می‌توان از مواد معدنی استخوان فرآوری‌شده تهیه کرد. این مواد معدنی ممکن است از استخوان خودتان، استخوان انسان‌های دیگر، حیوانات یا مواد مصنوعی ساخته شده باشند.
در نهایت، مواد معدنی به دست آمده معمولا با کلاژن مخلوط می‌شوند تا رشد استخوان را تقویت کنند. این مواد به‌عنوان یک پایه عمل می‌کنند که بدن‌تان بتواند به‌طور طبیعی سلول‌های استخوانی جدید را بر روی آن بسازد. این جراحی قبل از کاشت ایمپلنت در فک یا همزمان با آن صورت می‌پذیرد.

بی‌توجهی به عوارض پیوند استخوان فک چه پیامدی دارد؟

عدم درمان عوارض پیوند استخوان فک می‌تواند عواقب جدی داشته باشد. در برخی موارد، پیوند استخوان می‌تواند بافت اسکار ایجاد کند و ممکن است نیاز باشد که دوباره عمل پیوند استخوان روی شما انجام شود تا دندانپزشک از رشد استخوان در نقطه مدنظر اطمینان حاصل کند. گاهی اوقات بدن شما ممکن است مواد خارجی را پس بزند یا امکان دارد به بافت‌های اطراف پیوند مانند دندان‌های مجاور، اعصاب یا رگ‌های خونی آسیب جدی برساند.
از طرف دیگر، اگر پیوند استخوان از کار بیفتد و حجم استخوان به اندازه کافی افزایش نیابد یا با استخوان فک جوش نخورد، ممکن است نیاز به پیوند دوباره باشد. برای شروع مجدد پیوند استخوان به برداشتن ایمپلنت، تمیز کردن استخوان برای اطمینان از عدم وجود باکتری و سپس امتحان دوباره روش پیوند استخوان نیاز است.

چگونه می‌توان احتمال عوارض پیوند استخوان فک را به حداقل رساند؟

برای موفقیت‌آمیز بودن پیوند استخوان فک بهتر است موارد زیر را رعایت کنید:

دقت در انتخاب دندانپزشک متخصص

یک دندانپزشک متخصص و مجرب اصلی‌ترین و مهم‌ترین فاکتور در موفقیت‌آمیز بودن پیوند شماست؛ زیرا نحوه قرار دادن پیوند نیاز به تجربه و مهارت بالایی دارد و تبحر دندانپزشک می‌تواند احتمال عوارض پیوند استخوان فک را تا حدالامکان کاهش دهد.  دکتر سید محمدرضا حسینی با داشتن سال‌ها سابقه درخشان در ایمپلنتولوژی و جراح دندان به عنوان بهترین دکتر ایمپلنت دیجیتال در تهران، پزشکی بسیار نوآور و حرفه‌ای هستند. شما می‌توانید از طریق همین وبسایت برای گرفتن وقت ویزیت آنلاین اقدام کنید.

 پیروی از دستورات پزشکی

مهم و ضروری است که پس از جراحی به تمام نکات و توصیه‌های تجویزی دندانپزشک خود توجه کرده و به آن‌ها عمل کنید تا روند درمانی و بهبودی مناسبی را پشت سر بگذارید.

 ورزش

از ورزش‌های سنگین و سخت بعد از جراحی پیوند استخوان بپرهیزید. همچنین، باید از انجام ورزش‌های تماسی نظیر بوکس، ووشو و… نیز خودداری کنید.

مراقبت غذایی

غذاها باید به‌صورت نرم و ولرم یا هم‌دمای اتاق باشند. همچنین، از خوردن غذاهای سفت، ترد، قندی، نشاسته‌ای و خمیری چسبناک که می‌تواند باعث افزایش احتمال بروز عوارض پیوند استخوان فک ‌شود، اجتناب کنید.

رعایت بهداشت دهان و دندان

توجه به رعایت اصولی بهداشت دهان و دندان مطابق دستور دندانپزشک، یکی دیگر از عوامل کاهش‌دهنده عوارض پیوند استخوان فک است.

درمان پیوند استخوان فک

ممکن است ظرف یک یا دو هفته احساس ‌کنید که به حالت عادی بازگشته‌اید،؛ اما بهبودی کامل پیوند استخوان می‌تواند بین سه تا 9 ماه (گاهی اوقات بیشتر) طول بکشد. زمان بهبودی به عوامل مختلفی از جمله نوع پیوند، ناحیه‌ای که پیوند در آن قرار داده شده و شرایط بدن شما بستگی دارد.
زمان بهبودی می‌تواند به طور قابل توجهی برای هر فرد متفاوت باشد. هنگامی که پیوند استخوان انجام دادید، دندانپزشک متخصص بر روند بهبودی شما نظارت خواهد داشت تا از بروز هر گونه عوارض پیوند استخوان فک پیشگیری کند. اتمام بهبودی یعنی زمانی که استخوان جدید به اندازه کافی قوی باشد که از ایمپلنت پشتیبانی کند.
اگر قصد انجام عمل پیوند استخوان را دارید، باید از تمام علائم احتمالی که ممکن است نشان‌دهنده عوارض پیوند استخوان فک است، آگاه باشید. توجه به دستورالعمل‌های مراقبتی و اصول بهداشتی بعد از جراحی پیوند استخوان و پیروی از آن‌ها می‌تواند خطر پس زدن پیوند استخوان را کاهش دهد و درمان موفقی را برای شما به ارمغان بیاورد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *