علم دندانپزشکی نیز مانند سایر علوم در دهههای اخیر پیشرفتهای زیادی کرده که بخش زیادی از آن را مدیون تکنولوژی دیجیتالی است. در طی ده سال اخیر، استفاده از پرینتر سه بعدی در دندانپزشکی تحول بسیار بزرگی در این حوزه ایجاد کرده و توانسته فرایند ترمیم و بازسازی دندانها را سرعت ببخشد. با توجه به مزایای بسیار این پرینتر، بسیاری از دندانپزشکان در تلاشاند تا کارهای پزشکی مرتبط با این پرینترها را افزایش دهند. در ادامه همراه ما باشید تا به طور کامل پرینتر سه بعدی در دندانپزشکی را به شما معرفی کنیم و به معرفی نحوه کارکرد و کاربردهای آن بپردازیم.
پرینتر سهبعدی در دندانپزشکی چیست؟
پرینتر سه بعدی فناوری جدیدی است که میتواند هر نوع جسم سهبعدی را با انواع پیچیدگی تولید کند. برای این کار باید شکل مورد نظر از جسم را در یکی از نرمافزارهای سهبعدیساز مانند CAD یا اسکنرهای سهبعدی طراحی کنیم و سپس آن را با متریالهای مختلف در پرینتر سه بعدی چاپ کنیم.
اگر بپرسیم که برتری دندانپزشکی دیجیتال چیست؟ باید پاسخ داد در مقایسه با روش سنتی استفاده از پرینترها برتری به شمار میرود. تمامی کلینیکهای مدرن دندانپزشکی و لابراتوارهای دندانسازی مجهز به این دستگاه هستند و چاپ هم در کلینیک دندانپزشکی و هم در لابراتوارها انجام میپذیرد.
نحوه کارکرد پرینتر سهبعدی در دندانپزشکی
دندانپزشکان با استفاده از اسکنر سهبعدی پزشکی مخصوص دهان و دندان میتوانند مدل سهبعدی دندان را تهیه کرده و با پرینتر سه بعدی آن را چاپ کنند. پرینتر سه بعدی به جای استفاده از جوهر که هرگز حجم زیادی را ایجاد نمیکند، لایههایی از پلاستیک مذاب یا پودر را ذخیره میکند و آنها را با نور چسب یا ماوراء بنفش در کنار هم و بهصورت لایهای میچسباند.
از این فناوری در دندانپزشکی بهعنوان جایگزینی بهتر و مناسبتر برای قالبهای دندان استفاده میشود که اثرات منفیای را که ساخت قالبهای صنعتی در بافتهای سخت و نرم در دهان به وجود میآورد، به همراه ندارد. همچنین، به کمک این پرینتر، دندانپزشک میتواند قالب ساختهشده را قبل از استفاده نهایی تست کرده و نواقص آن را برطرف کند.
کاربرد پرینتر سهبعدی در دندانپزشکی
میتوان از پرینترهای سهبعدی در دندانپزشکی برای ایجاد ابزار، پروتز، کاشت دندان، ایمپلنت، جراحی دندان، ارتودنسی، ساخت بریج دندانی و دندانهای مصنوعی و… استفاده کرد. دندانپزشکان قالبهای دندانی و ایمپلنتهای دندان را بهراحتی و در کوتاهترین زمان ممکن و با صرف هزینهای کم و با استفاده از پرینتر 3سهبعدی پرینت میگیرند. در ادامه همراه ما باشید تا مهمترین کاربردهای این پرینتر را به شما معرفی کنیم:
1. جراحی ایمپلنت
پرینت سهبعدی نقش مهمی در جراحی ایمپلنت دندان دارد. در پروسههای طرح درمان ایمپلنت، پرینترهای سهبعدی میتوانند گایدهای جراحی را برای ما ایجاد کنند که به کمک آن میتوان پرینت استخوان فک بیمار را برای بررسی دقیق جزییات به دست آورد.
علاوه بر این، پرینتر سه بعدی در دندانپزشکی اجازه میدهد جایگزینی سریعتر و با دقت بیشتر نسبت به روشهای سنتی برای دندان ایجاد شود. همچنین، پرینتر سهبعدی میتواند در ترمیم دندانهای شکسته و خرابی که در کنار یکدیگر قرار دارند، نقش موثری داشته باشد.
2. جراحی دندان
یکی دیگر از کاربردهای پرینتر سه بعدی در دندانپزشکی، بالا بردن دقت لازم برای انجام جراحیهای دهان و دندان است. یک راهنمای چاپی سهبعدی که به شکلی کاملاً متناسب با دهان بیمار طراحی شده باشد، میتواند کمک بزرگی برای دندانپزشک در پروسه جراحی دندان باشد. دندانپزشکان برای آن که بتوانند الگویی شبیه به براکت بسازند، دهان بیمار را اسکن میکنند. در این حالت، نقاطی که باید جراحی روی آنها صورت بگیرد، دقیقا روی نمونه سهبعدی وجود دارد.
3. درست کردن تاج دندان
پرینتر سه بعدی در دندانپزشکی درست کردن تاجهای را بسیار ساده کرده است. برای این منظور، دندانپزشک دندان شکسته را اسکن کرده و سپس از نرمافزارهایی برای ایجاد و طراحی مدل تاج استفاده میکند.
همه چیز در مورد طرح لبخند دیجیتال در دندانپزشکی
4. ارتودنسی
به کمک پرینتر سه بعدی در دندانپزشکی میتوان الاینرهای شفاف ارتودنسی را ساخت. Aligner یک نوع از براکت برای اصلاح همردیفی و همترازی دندان است. درست کردن این براکتها با اسکن دندانهای بیمار توسط دندانپزشک یا ارتودنتیست شروع میشود و بعد از آن، با استفاده از نرمافزار طراحی برای تولید یک مدل سهبعدی از دندانهای بیمار استفاده میکنند.
در نظر داشته باشید که فناوری پرینتر سه بعدی در دندانپزشکی، براکتهای دندان را دقیقتر و با ظرافت بیشتری میسازد؛ چرا که از اسکن دقیق دندانهای بیمار درست شده است. همچنین، تولید یک دسته کامل براکت با استفاده از پرینتر سهبعدی تنها چند ساعت طول میکشد که این کار را نسبت به مدلهای سنتی، بسیار مقرونبهصرفهتر میکند.


5. ساخت بریج دندانی و دندانهای مصنوعی
به کمک پرینتر سه بعدی در دندانپزشکی میتوان بهراحتی دندان و دهان بیمار را اسکن کرده و با ایجاد یک الگو در زمان کوتاهتری نسبت به پرینت بریج یا دندان مصنوعی اقدام کرد. ساخت یک دست دندان مصنوعی یا یک بریج به روش سنتی، چند هفته زمان لازم دارد؛ در حالی که در پرینت سهبعدی این زمان به کمتر از یک روز رسیده است.
6. ساختن قالبهای دندان
برای ساختن قالبهای دندان از اسکنهای دیجیتالی در چاپ سهبعدی استفاده میشود که در مقایسه با روشهای قالبگیری قدیمی که با استفاده از مواد قالبگیری آلژیانت انجام میشد، بسیار راحتتر است. در واقع این روش دیگر سختی و مشکلات قالبگیری سنتی را نداشته و یک قالب دقیق به شما تحویل میدهد. همچنین، مدت زمانی که برای ساخت یک قالب با پرینتر سهبعدی صرف میشود در مقایسه با روش سنتی قالبگیری سنتی بسیار کمتر است؛ معمولا در حد چند دقیقه کوتاه.
بهترین دکتر ایمپلنت سعادت آباد
آنچه باید در مورد استفاده از پرینتر سه بعدی در دندانپزشکی دیجیتال بدانید این است که این دستگاهها هم هزینههای بیمار را برای اصلاحات کمتر میکنند و هم معایبی را که در روشهای سنتی وجود دارد، حذف میکنند. دندانپزشکی دیجیتال شرایطی را فراهم میکند تا فرایندهای پیشین درمانی آسانتر، سریعتر و با دقت بیشتری انجام شوند. در این راستا، استفاده از ابزارهای نوین و بهکارگیری دانش روز میتواند موجب بهبود شرایط و دستیابی به نتایج دلخواه شما شود.
بنابراین، پیشنهاد میکنیم اگر به دنبال خدمات دندانپزشکی دیجیتال در تهران مانند ایمپلنت دیجیتال هستید، به مطب دکتر سید محمدرضا حسینی مراجعه کنید. دکتر حسینی با داشتن بهترین و مجهزترین امکانات دندانپزشکی و با تکیه بر سابقه درخشان در ارائه خدمات دندانپزشکی دیجیتال پیشگام است.