دکتر حسینی » بیماری‌ های دهان و دندان چیست؟
بیماری‌ های دهان و دندان چیست

بیماری‌ های دهان و دندان چیست؟

در جواب بیماری های دهان و دندان چیست مانند پوسیدگی، انواع عفونت‌ها و ویروس‌ها به دلیل عدم رعایت بهداشت دهان و دندان اتفاق می‌افتند. در چنین شرایطی، برای حفظ سلامت و بهداشت دهان و دندان، پیشنهاد می‌کنیم که هر شش ماه یک بار به دندانپزشک مراجعه کنید تا در صورت نیاز به درمان و ترمیم، مشکل شما برطرف شود.

ما در این مقاله قصد داریم شما را با سوال شایع‌ترین بیماری‌های دهان و دندان چیست؟ آشنا کنیم تا با آگاهی بیشتری پیشگیری‌ها و مراقبت‌های لازم را برای حفظ سلامت دهان و دندان خود انجام دهید.

انواع بیماری های دهان و دندان

حتما برای شما نیز پیش آمده است که برای درمان مشکلات دهان و دندان خود به دندانپزشک مراجعه کرده باشید. اگرچه درمان سریع به شما کمک می‌کند تا جلوی پیشرفت بیماری گرفته شود؛ اما تشخیص درست بیماری نیز از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. بیماری‌های مرتبط با دهان و دندان به دلیل نوع عفونی بودن آن ممکن است سلامت بدن شما را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار دهند.

در مقاله بیماری های دهان و دندان چیست عوامل بسیار زیادی باعث بروز بیماری های دهان و دندان می‌شوند؛ از جمله آن‌ها می‌توان به نکشیدن نخ دندان، عدم استفاده درست و اصولی از مسواک، خوردن تنقلات و شیرینی‌جات، مصرف دخانیات و… اشاره کرد. از جمله شایع‌ترین این بیماری‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

پوسیدگی دندان

یکی از شایع‌ترین مشکلات مربوط به دندان‌ها پوسیدگی دندان است. این مشکل زمانی اتفاق می‌افتد که پلاک به مدت بسیار زیادی بر روی دندان‌های شما باقی مانده باشد. این پلاک‌ها در اثر خوردن مواد غذایی قندی یا نشاسته‌ای مانند نوشابه، شیرینی، آبمیوه و… به وجود می‌آیند. پلاک‌ها به‌دلیل حالت چسبناکی که دارند، به دندان‌ها می‌چسبند و بعد از مدتی، باعث پوسیدگی دندان‌ها می‌شوند.

توجه به این نکته ضروری است که همه‌ گروه‌های سنی در معرض این بیماری هستند؛ اما کودکان و افراد سالمند به‌دلیل استحکام کمتر دندان‌های‌شان بیشتر در معرض این خطر قرار می‌گیرند. اگر برای شما نیز این سوال پیش آمده است که چگونه از پوسیدگی دندان‌ها و سایر بیماری های دهان و دندان جلوگیری کنید، باید بگوییم که هر روز دندان‌های خود را با خمیردندان حاوی فلوراید مسواک کنید.

همچنین، کشیدن روزی یک بار نخ دندان کمک می‌کند تا دچار پوسیدگی دندان نشوید. افراد سالمند نیز می‌توانند با استفاده از دهانشویه فلوراید هر روز دهان خود را شستشو دهند. این کار جلوی پوسیدگی دندان‌ها را می‌گیرد.

آبسه دندان

عفونت دندان یا همان آبسه دندان از دیگر بیماری های شایع دهان و دندان است. مغز دندان دارای عصب است. برخی از عوامل مانند پوسیدگی، صدمه و ترک خوردن دندان می‌توانند باعث عفونی شدن نوک ریشه عصب شوند. در صورتی که در داخل یا اطراف دندان خود احساس درد دارید، بهتر است به دندانپزشک مراجعه کنید. دندانپزشک بعد از بررسی‌های انجام‌شده، ممکن است درمان عصب‌کشی را برای شما در نظر بگیرد.

دندان عقل نهفته

یکی از بیماری های دندان، دندان عقل نهفته است. یعنی دندان عقل به‌دلیل رشد نامناسب خود، از لثه خارج نشده است و همچنان در فک بیمار قرار دارد. در چنین شرایطی، ابتدا دندانپزشک دستور رادیوگرافی را می‌دهد. در صورتی که مشکل شما همان دندان عقل نهفته باشد، توصیه می‌کند که برای آسیب نرسیدن به سایر دندان‌ها آن را جراحی کنید.

تیره شدن دندان‌ها

یکی از مواردی که در بیماری های دهان و دندان چیست می‌توان معرفی کرد تغییر رنگ دندان‌ها است. بد رنگ شدن دندان‌ها ممکن است یا بر اثر مردن دندان باشد یا بر اثر محافظت دندان از عصب. در چنین شرایطی، دندان شما ممکن است کمی تیره‌تر از دندان‌های اطراف خود باشد؛ بنابراین، اگر متوجه این تغییر رنگ شدید، پیشنهاد می‌کنیم که حتما به دندانپزشک مراجعه کنید.

دندانپزشک ابتدا با عصب‌کشی و روکش گذاشتن بر روی دندان شما سعی می‌کند تا دندان شما را محافظت کند. اگر این درمان تاثیرگذار نبود، راهی به جز کشیدن دندان ندارید. در صورتی که دندان آسیب‌دیده دندان شیری است، می‌توانید از درمان آن صرف‌نظر کنید.

ساییدگی مینای دندان

خوردن شیرینی‌جات باعث اسیدی شدن محیط دهان و دندان می‌شود. این موضوع باعث می‌شود تا بعد از مدتی سطح دندان شما دچار ساییدگی شود. همچنین، مسواک زدن شدید نیز می‌تواند ساییدگی دندان‌های شما را بیشتر از قبل کند. اگر به دنبال درمان ساییدگی مینای دندان و رفع سایر بیماری های دهان و دندان هستید، ابتدا پیشنهاد می‌کنیم که عادت‌های رفتاری و غذایی خود را اصلاح کنید.

به عنوان مثال، خوردن مواد غذایی قندی را به حداقل برسانید. به جای استفاده از مسواک‌های نامناسب، از مسواک‌های نرم و برقی استفاده کنید و روش اصولی مسواک زدن را یاد بگیرید.

بوی بد دهان

یکی از ناراحت‌کننده‌ترین مشکلات در بیماری های دهان و دندان چیست، بوی بد دهان است. علت این مشکل ممکن است در اثر رژیم غذایی نامناسب، بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت، عفونت ریه، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و برخی بیماری های دندان و لثه اتفاق بیفتد.

برای درمان بوی بد دهان باید علاوه بر رعایت بهداشت دهان و دندان، مسواک زدن و کشیدن نخ دندان را جزو روتین همیشگی خود قرار دهید. همچنین، استفاده از پاک‌کننده زبان و جرم‌گیری منظم می‌تواند جلوی بوی بد دهان را بگیرد و به داشتن دهانی خوشبو کمک کند.

مال اکلوژن

یکی از بیماری های فک و لثه بیماری مال اکلوژن است. در چنین شرایطی، دندان‌های بالا و پایین بیمار به‌خوبی و به‌طور منظم بر روی یکدیگر قرار نمی‌گیرند. اگر شما هم دچار این بیماری هستید، جای هیچ نگرانی‌ای وجود ندارد؛ چرا که می‌توانید با انجام ارتودنسی فلزی یا استفاده از براکت‌های سرامیکی مشکل ظاهری دندان‌های خود را اصلاح کنید.

بیماری های فک ولثه

خشکی دهان

کاهش جریان بزاق، خشکی دهان را به دنبال دارد. این بیماری به‌ظاهر ساده می‌تواند پوسیدگی دندان‌ها را به دنبال داشته باشد؛ چون کاهش بزاق دهان می‌تواند میزان باکتری‌های دهان و دندان را بیشتر کند. برای این منظور، پیشنهاد می‌کنیم از ژل‌های مرطوب‌کننده دهان، که بزاق مصنوعی تولید می‌کنند، استفاده کنید. در صورت برطرف نشدن مشکل، بهتر است به دندانپزشک مراجعه کنید.

دندان قروچه

برخی از افراد عادت دارند که در برخی از شرایط دندان‌های خود را بر روی هم فشار دهند. همچنین، وجود اختلال بایت، روکش بلند دندان‌ها، برآمدگی دندان‌های پر شده و غیره از جمله عواملی هستند که باعث دندان قروچه می‌شوند. انجام این عمل در بلندمدت ممکن است باعث ساییدگی دندان‌ها شود. در صورتی که شما نیز دچار دندان قروچه به‌عنوان یکی از بیماری های دهان و دندان هستید، پیشنهاد می‌کنیم که از محافظ‌های دهانی استفاده کنید.

این محافظ‌ها به‌صورت سفارشی برای هر شخصی ساخته می‌شوند و کمک می‌کنند تا فرد در هنگام خواب دندان‌ها را به روی هم فشار نیاورد. در صورتی که دندان قروچه شما بر اثر اضطراب است، بهتر است با انجام ورزش، استراحت کافی، مدیتیشن و… راهی برای آرام کردن ذهن خود پیدا کنید.

سرطان دهان

در بیان بیماری های دهان و دندان چیست باید گفت در صورتی که هر نوع توده بدون درد، توده قرمز رنگ و کوچک در دهان خود مشاهده کردید، آن را جدی بگیرید؛ چرا که این موضوع می‌تواند عاملی برای سرطان دهان باشد. برای این منظور، کافی است تا به دندانپزشک مراجعه کنید تا او با معاینه ساده و لمس اطراف دهان شما تشخیص درستی در این باره بدهد.

یکی از عوامل سرطان دهان، سیگار و قلیان است. در چنین شرایطی، پیشنهاد می‌کنیم که سریعا سیگار و قلیان خود را ترک کنید. همچنین، اگر از دندان مصنوعی نامناسب استفاده می‌کنید، ممکن است تحریک‌های مزمن در طولانی‌مدت منجر به سرطان دهان شود.

حساسیت دندان

یکی از بیماری های دهان و دندان حساسیت دندان است که بر اثر سرما و گرما یا تحریک بر اثر مواد اسیدی به وجود می‌آید. همچنین، ساییدگی مینای دندان عاملی است که باعث می‌شود تا مواد حساسیت‌زا با دندان‌های شما تماس پیدا کنند. در چنین شرایطی، تحریک عصب دندان باعث احساس درد در فرد بیمار می‌شود.

پوسیدگی دندان‌ها، ترک‌خوردگی دندان‌ها، ساییدگی مینای دندان‌ها، بیماری های فک و لثه و… از جمله عواملی هستند که می‌توانند حساسیت دندان‌ها را تشدید کنند. در چنین شرایطی، پیشنهاد می‌کنیم که از ژل فلوراید و خمیر دندان‌های مربوط به حساسیت دندان استفاده کنید. در صورتی که درد دندان همچنان ادامه داشت، می‌توانید به دندانپزشکی مراجعه کنید تا دندانپزشک با روکش، دندان حساس شما را پوشش دهد.

بیماری لثه

در صورتی که دهان شما دچار عفونت باکتریایی شده باشد، این مشکل می‌تواند به لثه‌ها و استخوان‌های دندان شما آسیب وارد کند. عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، سیگار کشیدن، بارداری و… می‌توانند عواملی برای بروز این نوع بیماری‌های لثه به‌عنوان یکی از بیماری های دهان و دندان باشند. اگر بیماری در مراحل اولیه خود باشد، می‌توانید با مسواک زدن و نخ دندان کشیدن و جرم‌گیری تا مقداری جلوی پیشرفت این بیماری را بگیرد.

در صورتی که بیماری در مراحل پیشرفته باشد و لثه‌ها و استخوان‌های دندان شما درگیر شده باشد، ممکن است پیوند لثه شوید.

اختلال مفصل فکی گیجگاهی

در معرفی یکی از بیماری های دهان و دندان چیست، می‌توان بیماری های فک و لثه را نام برد.این بیماری اختلال در مفصل فکی گیجگاهی به وجود می‌آورد. این مشکل معمولا در زیر گوش‌ها و بالای فک اتفاق می‌افتد و باعث می‌شود تا بیمار در شب دندان قروچه کند. برخی از روش‌ها مانند خوردن ایبوپروفن، کمپرس سرد، تمرین‌های آرام‌سازی، خوردن غذاهای نرم کمک می‌کند تا مشکل شما برطرف شود. اما در صورتی که بیماری پیشرفته باشد، دندانپزشک محافظ دهانی دندان قروچه را تجویز می‌کند.

برفک دهان

برفک دهان جزو یکی از بیماری‌های عفونی قارچی مربوط به دهان است که معمولا بخش‌های کناری و گوشه دهان را درگیر می‌کند. یکی از دلایل ایجاد این بیماری از بین رفتن باکتری‌های مفید دهان است. این موضوع باعث می‌شود تا قارچ‌ها در دهان بیش از اندازه رشد کنند.

برفک نیز در بیماری‌ های دهان و دندان چیست یکی دیگر از اختلالاتی است که بر اثر عواملی مانند مصرف بیش از اندازه آنتی‌بیوتیک، تغذیه نامناسب، ایدز، دیابت، دندان مصنوعی، خشکی لب، مصرف مواد مخدر و… به وجود می‌آید. رعایت منظم بهداشت دهان و دندان می‌تواند شما را از این بیماری نجات دهد.

آفت دهان

آفت زخم‌های دردناک و کوچکی هستند که در مخاط دهان ایجاد می‌شوند. این زخم‌های کوچک که عمق کمی دارند، به‌صورت هاله‌ای قرمز رنگ در اطراف دهان، روی لب‌ها، زبان، کام و حتی گلو دیده می‌شوند. اضطراب، استرس، غذاهای داغ، مصرف غذاهای ترش و اسیدی، تنقلات و… می‌توانند عاملی برای ایجاد آفت دهان باشند.

سخن نهایی درباره بیماری های دهان و دندان چیست؟

در صورتی که دچار یکی از بیماری های دهان و دندان شدید، پیشنهاد می‌کنیم که به جای خوددرمانی، به دندانپزشک مراجعه کنید تا درمان اصولی را برای شما انجام دهد. دندانپزشک می‌تواند با معاینه به‌ موقع دهان و دندان، مشکل شما را تشخیص دهد و جلوی بروز مشکلات جدی‌تر در آینده را بگیرد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *