حساسیت دندان بهعنوان یکی از بیماریهای دهان و دندان به شمار میرود که ممکن است برای هر فردی رخ دهد. دندان در این حالت تیز شده و با خوردن برخی از مواد غذایی، دچار درد میشود. این عارضه در منزل و با رعایت کردن یک سری نکات کلیدی قابل درمان است. کسانی که حساسیت دندان را تجربه میکنند، در صورت بروز دردهای ناگهانی بهتر است به دندانپزشک مراجعه کنند.
در این مقاله قصد داریم تا ضمن تعریف حساسیت دندان، به اقدامات درمانی این عارضه اشاره داشته باشیم. در صورت تمایل پیشنهاد میکنیم تا پایان مقاله همراه ما باشید.
حساسیت دندان چیست؟
در حالت کلی باید بیان کرد که حساسیت دندان از جمله عارضههای دهان و دندان هستند که در واکنش به برخی از محرکها نظیر دمای سرد، گرم، ترشی، اسید و… رخ میدهند. حساسیتهای دندان در بیشتر مواقع گذرا بوده و به عنوان یک مشکل مزمن شناخته نمیشوند. اما گاهی اوقات به دلیل وجود برخی از بیماری های دندان، این عارضه به صورت مزمن خود را نشان میدهد.
وجود یک سری علائم مشخص نشان میدهد که فرد به عارضه حساسیت دندان مبتلا است. از این رو، رعایت برخی از نکات کلیدی باعث میشود تا بتوان تا حد زیادی از ایجاد حساسیت جلوگیری کرد.
نشانههای حساسیت و گزگز دندان
همانطور که بیان شد، واکنش به برخی از محرکهای محیطی نظیر گرما، سرما و… باعث ایجاد درد و ناراحتی در دندان میشود. ممکن است این درد در بخش ریشههای دندان وجود داشته باشد که با بررسی دقیق دندانپزشک قابل درمان است. از مهمترین محرکهایی که باعث افزایش گزگز دندان میشوند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خوردن غذاهای خیلی گرم و سرد
- قرار گرفتن در محیطهای سرد
- مصرف بیش از حد شیرینیجات
- نوشیدن آب سرد
- حساسیت دندان به سرما و گرما
- استفاده از دهانشویههای الکلدار
- خوردن غذاهای ترش و اسیدی
توجه داشته باشید که در برخی از موارد بدون داشتن نشانههای مشخص، دندانها شروع به درد میکنند که در صورت تداوم بهتر است برای بررسی وضعیت ایجاد شده به دندانپزشک مراجعه کنید.
هر آنچه که باید در مورد بیماری های دندان بدانید
عواملی که باعث حساسیت دندانها میشوند؟
برخی از افراد به دلیل داشتن مینای نازکتر، دندانهای حساستری دارند. مینای دندان بهعنوان لایه بیرونی دندانها محسوب میشود که بخشهای داخلی دهان و دندان را پوشانده و از آسیب به آنها جلوگیری خواهد کرد. وجود دلایل مختلف زیر باعث میشود تا مینای دندان دچار آسیب شود که از مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده از مسواک نامناسب و نامرغوب
- دندانقروچه در خواب
- مصرف بیش از حد شیرینیجات
- شکستگی دندانها
- بیماریهای لثه
- درمانهای دندانپزشکی مکرر
- استفاده از محصولات سفید کننده دندان
- رفلاکس معده و برخی از بیماریهای گوارشی
هر یک از موارد گفته شده میتواند به نوعی باعث تضعیف وضعیت مینای دندانها شود که این امر حساسیت دندان را به مرور زمان به دنبال خواهد داشت. بهعنوان مثال، رفلاکس معده باعث افزایش اسید معده شده که این موضوع باعث وارد شدن اسید به حلق میشود که میتواند سلامت مینای دندان را به خطر بیندازد.


شیوه تشخیص حساسیت دندان
در صورتی که فرد برای نخستین بار متوجه گزگز دندان شود، برای پیگیری عارضه ایجاد شده باید به دندانپزشک مراجعه کند. دندانپزشک با بررسی وضعیت دهان و دندان بیمار میتواند تا حدود زیادی در مورد مشکلات احتمالی ایجاد شده نظر خود را بیان کند.
دندانپزشک با توجه به وضعیت بیمار قادر است تا دوره پاکسازی دندان را انجام دهد. انجام پاکسازی دندان به کاهش عفونتهای لثه کمک خواهد کرد. دندانپزشک با استفاده از ابزارهایی که در اختیار دارد قادر است تا میزان حساسیت دندان را بعد از درمان مورد بررسی قرار دهد که این امر به کاهش بیماریهای دهان و دندان کمک خواهد کرد.
آشنایی با روشهای پیشگیری از حساسیت دندان
آسیب رسیدن به مینای دندان میتواند مشکلات عدیدهای را به دنبال داشته باشد؛ چرا که آسیب به مینای دندان بدون بازگشت است. بنابراین، تا جایی که امکان دارد افراد بهتر است به توصیههای پیشگیرانهای که در بخش زیر قرار گرفتهاند توجه کنند:
- بهتر است از مسواک نرم استفاده کنید و طبق اصول صحیح مسواک بزنید.
- خوردن غذاها و نوشیدنیهای اسیدی را کاهش دهید؛ چرا که ترک مواد غذایی گفته شده باعث بهبود وضعیت سلامت دندانها خواهد شد.
- اگر در هنگام خواب دچار عارضه دندانقروچه هستید، برای کاهش حساسیت دندان بهتر است از گارد دهان استفاده کنید.
- در صورت امکان هر 6 ماه یک بار به متخصص دندانپزشکی مراجعه کنید.
- اگر به دلیل استفاده زیاد از دهانشویه دچار حساسیت شدید، بهتر است مصرف دهانشویه را در یک بازه زمانی کاهش دهید.
شیوههای درمان حساسیت و گزگز دندان
زمانی که از حساسیت دندان در طول روز رنج میبرید، بهتر است برای درمان به دندانپزشک مراجعه کنید. با توجه به میزان و شدت بیماری، دندانپزشک یکی از راههای زیر را برای درمان به شما پیشنهاد خواهد کرد:
1.خمیردندان کاهش حساسیت
وجود برخی از خمیردندانهایی که برای کاهش حساسیت تولید شدهاند، باعث میشود تا پس از استفاده درد کمتری را احساس کنید. انواع مختلفی از این خمیردندانها در داروخانه قابل تهیه و خریداری است. دندانپزشک با توجه به شدت و نوع عارضه قادر است تا بهترین خمیردندان را به شما پیشنهاد دهد.
2.جراحی پیوند لثه
زمانی که ریشه دندان بافتهای خود را بهصورت کامل از دست داده باشد، دندانپزشک معالج شیوه جراحی پیوند لثه را برای کاهش حساسیت دندان پیشنهاد میدهد. در این شیوه مقداری بافت لثه از جای دیگر برداشته شده و به قسمتهای حساس پیوند داده میشود. این شیوه میتواند ریشههای بدون محافظ را درمان کرده و حساسیت را کم کند.
بیماری های لثه چیست و چگونه درمان میشوند؟
3.استفاده از پانسمان بیحسی
گاهی اوقات علت گزگز دندان به دلیل ریشههای دندان است که بدون محافظ هستند. بستن پانسمان باعث میشود تا درد تا حدود زیادی کاهش پیدا کند. برای استفاده از این فرآیند بهرهگیری از بیحسی موضعی نیاز است که توسط مجموعه دندانپزشکی انجام خواهد شد.
4.عصبکشی
زمانی که حساسیت یا درد دندان بسیار زیاد باشد، ممکن است بنا به وضعیت بیمار، دندانپزشک از عصبکشی استفاده کند. عصبکشی در بخش هسته مرکزی دندان باعث تخلیه و پاکسازی باکتریهای دندان میشود که این شیوه درمانی میتواند کاهش دردهای دندان را به دنبال داشته باشد.
5.استفاده از فلوراید
در صورت لزوم و پس از بررسیهای لازم، دندانپزشک میتواند برای کاهش حساسیت دندان و تقویت مینای دندان، استفاده از فلوراید را برایتان تجویز کند. فلوراید یک شیوه ساده برای کاهش درد و حساسیتهای دندان است.
6.روت کانال
این مرحله درمانی برای کسانی مناسب است که با استفاده از شیوههای درمان بیان شده در بالا به نتیجه دلخواه نرسیدند. روت کانال یک شیوه درمانی برای درمان حساسیت دندان است که مشکلات مربوط به عصب دندان را مورد هدف قرار میدهد. شاید به جرات بتوان گفت که این روش یکی از موفقترین تکنیکها برای از بین بردن حساسیت دندان است.
درمان حساسیت دندان در خانه
علاوه بر موارد گفته شده، اگر بخواهید در منزل و با استفاده از شیوههای عملی، حساسیت دندان را کاهش دهید، بهتر است به موارد زیر توجه داشته باشید:
برگ گواوا
یکی از شیوههای خانگی کاهش دردهای لثه و حساسیت دهان و دندان، جویدن دو تا سه برگ گواوا است. مطالعهای که در سال 2017 میلادی انجام شد بیان میکند که مصرف چند برگ گواوا میتواند با داشتن خاصیت ضد درد و التهابی، بیماریهای دندان را کاهش دهد. همچنین، مصرف برگ گواوا بهدلیل داشتن خاصیت آنتیمیکروبیال برای درمان مشکلات دهان و دندان توصیه میشود.
جویدن سیر
سیر یک خوراکی مقوی و یک منبع غنی از منگنز، مس، ویتامین B6 و C بوده که برای کاهش حساسیت دندان کاربردی است. در هنگام جویدن سیر، ترکیبی از آلیسین در دهان فرد آزاد میشود که خاصیت آنتیمیکروبیال دارد که این ترکیب برای از بین بردن باکتریهای موثر در بروز بیماریهای دهان و دندان کاربردی است.
شستن دهان با آبنمک
ترکیب آبنمک یک ترکیب فوقالعاده عالی برای از بین بردن باکتریهای موجود در دهان است. مطالعات انجام شده در سال 2018 نشان میدهد که آبنمک مانند دهانشویه قادر است تا پلاکهای دندان را به شکل قابل توجهی کاهش دهد.
مصرف زردچوبه
زردچوبه خواص زیادی برای سلامت بدن دارد. بنابراین، کسانی که از حساسیتهای دندان رنج میبرند، برای کاهش این عارضه میتوانند از زردچوبه که دارای ترکیب کورکومین است استفاده کنند.


جمعبندی
حساسیت دندان بهعنوان یکی از بیماریهای دهان و دندان شناخته شده است که فرد در صورت احساس حساسیت در دندان باید برای یافتن یک راهحل مناسب به دندانپزشک مراجعه کند.
استفاده از دهانشویه و شیوههای درمان خانگی تا حدود زیادی میتوانند منجر به کاهش حساسیتهای دندان شوند. در صورت عدم تاثیر موارد درمانی خانگی، فرد بهتر است به یک کلینیک مناسب مراجعه کند تا دندانپزشک پس از معالجه دقیق، بتواند بهترین شیوه درمانی را اتخاذ کند. همچنین شما میتوانید برای درمان خود به بهترین دندانپزشک در غرب تهران مراجعه کنید. درمان بهموقع حساسیت دندان باعث میشود تا از آسیب رسیدن به مینای دندان جلوگیری شود.