دکتر حسینی » دندان عقل نهفته چیست؟
دندان عقل نهفته

دندان عقل نهفته چیست؟

نهفتگی یک اصطلاح دندانپزشکی است. هنگامی که دندان عقل نتواند لثه را بشکافد و در جای مناسب رشد کند، به آن دندان عقل نهفته می‌گویند. گاهی اوقات دندان عقل به‌صورت نصفه‌ونیمه بیرون می‌زند و مشکلات زیادی را به بار می‌آورد. اگر علائم دندان عقل نهفته را دارید، توصیه می‌شود به بهترین دندانپزشک در غرب تهران مراجعه کنید.

علائم دندان عقل نهفته چیست؟

آیا فکر می‌کنید تمام دندان‌های عقل باید کشیده شوند؟ اگر از آن دسته از انسان‌های خوش‌شانسی هستید که علائم دندان عقل نهفته ندارند و دندان عقل‌تان کاملا درست رشد کرده و در فضای فکی جا دارد و همچنین می‌توانید بهداشت آن را رعایت کنید، پس با آن راحت غذا بخورید و ادامه این مطلب را نخوانید!

اما اگر دندان عقل نهفته یا دندان عقل نیمه‌ نهفته دارید یا به هر دلیلی نمی‌توانید دندان عقل را مسواک بزنید و نخ دندان بکشید و آن را تمیز نگه دارید، مطابق با تشخیص دندانپزشک متخصص خود باید به فکر جراحی و کشیدن آن باشید؛ زیرا نهفتگی دندان عقل یکی از بیماری‌های دندان است و نیاز به توجه و درمان اساسی دارد.

دندان عقل نهفته

این موضوع که باید تمام دندان‌های عقل حتما کشیده شوند یک باور غلط است. اغلب انسان‌ها چهار دندان عقل یا «دندان مولر» درمی‌آورند. دندان مولر آخرین سری از دندان‌هایی است که در طول زندگی درمی‌آیند. سن رویش دندان عقل بین ۱۷ تا ۲۵سالگی است. اینکه چقدر فضا در فک وجود دارد تعیین می‌کند که دندان چگونه رویش پیدا کند.

 اگر فضا کافی باشد، دندان کامل رشد می‌کند و هیچ مشکلی ندارد؛ اما اگر فضا کمتر باشد، دندان به‌صورت نیمه‌نهفته بیرون می‌آید؛ یعنی به‌صورت کج یا نصفه‎‌ونیمه رویش پیدا می‌کند و مشکلات زیادی به وجود می‌آورد. اما اگر فضای فکی خیلی کم باشد، دندان کاملا نهفته می‌شود.

اگر از ۲۵ سالگی گذشت و خبری از این دندان نشد، حتما باید با مراجعه به دندانپزشک متخصص یک عکس رادیوگرافی تهیه کرد. این عکس باید از کل دندان‌های فک باشد تا مشخص شود آیا دندان نهفته است یا در کمال خوش‌شانسی جوانه دندان عقل از ابتدا وجود نداشته است.

بهتر است برای شناخت بهتر دندان عقل، عملکرد و عوارض دندان عقل نهفته و نیمه‌ نهفته را در دسته‌بندی حالت‎های رشد این دندان بررسی کرد.

انواع مختلف رویش دندان عقل

حالت اول، زمانی است که دندان عقل کامل رویش پیدا کرده است. باید به این نکته کاملا توجه کنید که پشت دندان عقل هم جزئی از دندان است و باید آن را کامل مسواک زد و نخ دندان کشید تا پوسیده نشود. این موضوع به این معنی است که باید بهداشت دندان عقل را نیز مانند سایر دندان‌ها کاملا رعایت کنید و به آن رسیدگی کنید.

حالت دوم، دردسرسازترین حالت دندان عقل است؛ حالت نیمه‌نهفته. در حالت نیمه‌ نهفته دندان عقل می‌تواند لثه را به بالا هل دهد و آن را پر از التهاب و عفونت کند، می‌تواند دندان کناری را پوسیده کند، می‌تواند بیماری لثه ایجاد کند و موجب از دست دادن دندان کناری شود و در بدترین حالت می‌تواند موجب بروز کیست و تومور می‌شود که خیلی خطرناک است.

حالت سوم، حالت نهفته است. اغلب چون دندان عقل را نمی‌بینید و آن را حس نمی‌کنید، بی‌اهمیت از کنار آن رد می‌شوید و اجازه می‌دهید همچنان نهفته بماند. اما باید توجه کنید که تمام مشکلاتی که در دندان عقل نیمه‌نهفته وجود دارد می‌تواند در دندان عقل نهفته نیز در صورت عدم رسیدگی به وجود آید و برای سلامتی شما خطرناک باشد.

علت نهفته شدن دندان عقل چیست؟

دندان معمولا زمانی نهفته می‌شود که فک شما فضای کافی برای قرار دادن دندان‌های شما را نداشته باشد. گاهی اوقات ممکن است دندان با زاویه نامناسب بیرون بیاید که می‌تواند منجر به نهفتگی شود.

شما نمی‌توانید از نهفته شدن دندان عقل جلوگیری کنید؛ اما می‌توانید خطر مشکلاتی را که آن‌ها ایجاد می کنند، کاهش دهید. بهداشت دهان و دندان خود را به‌خوبی رعایت کنید و اگر دندان عقل‌تان شروع به ایجاد مشکل کرد، در سنین پایین‌تر آن را بکشید.

دندان عقل نیمه نهفته

انواع نهفتگی دندان عقل

معمولا این دندان به‌دلیل کمبود فضا در دهان نهفته می‌شود یا در استخوان فک یا لثه گیر می‌کند. یک پژوهش در سال 2018 نشان می‌دهد که ممکن است ژنتیک افراد در موقعیت دندان عقل فک بالا نقش داشته باشد.دندان عقل نهفته بسته به نحوه رشد دندان‌ها می‌تواند متفاوت رشد کند:

  • نهفتگی مزیوآنگولار؛ به این معنی است که دندان عقل با زاویه‌ای به سمت جلوی دهان رشد می‌کند.
  • نهفتگی عمودی؛ این حالت به زمانی اشاره دارد که دندان عقل از خط لثه عبور نمی‌کند.
  • نهفتگی دیستوگولار؛ به این معنی است که دندان عقل با زاویه‌ای به سمت پشت دهان رشد می‌کند.
  • نهفتگی افقی؛ این حالت به زمانی اشاره دارد که دندان عقل با زاویه 90 درجه و به سمت ریشه دندان آسیای کناری خود رشد می‌کند.

علائم نهفته دندان عقل چیست؟

گاهی اوقات دندان عقل نهفته هیچ مشکل قابل توجهی ایجاد نمی‌کند. در موارد دیگر، علائم ممکن است به‌طور ناگهانی یا تدریجی در طول زمان ایجاد شوند و بیماری‌های دهان و دندان را به دنبال داشته باشند. علائم دندان عقل نهفته عبارت‌اند از:

  • درد یا تورم فک یا صورت
  • لثه‌های قرمز، متورم یا دچار خونریزی
  • طعم بد در دهان
  • بوی بد دهان (هالیتوزیس)
  • به‌سختی باز شدن طولی دهان
  • عفونت و کیست
  • آسیب به دندان‌های مجاور
  • پوسیدگی دندان

دندان آسیای دوم، در کنار دندان عقل، اگر چیزی به آن فشار بیاورد، بیشتر مستعد عفونت می‌شود. عفونت‌های جدی‌تر شامل سلولیت در لپ، زبان یا گلو است. عفونت دیگر ژنژیویت است، این بیماری لثه‌ای زمانی ایجاد می‌شود که پلاک سم‌هایی را ترشح و لثه‌ها را تحریک می‌کند.

علاوه بر این موارد،ممکن است به دندان‌های دیگر فشار وارد کند و باعث برهم زدن ترتیب و توالی دندان‌ها شود. اگر برای صاف کردن دندان‌های کج‌شده به درمان‌های ارتودنسی نیاز دارید، برای بهره‌مند شدن از یک درمان ارتودنسی عالی می‌توانید به بهترین متخصص ارتودنسی سعادت آباد مراجعه کنید. برای داشتن دندان‌هایی مرتب و لبخندی جذاب باید به بهترین دکتر اصلاح طرح لبخند مراجعه کنید تا زیبایی صورت‌تان را چندبرابر کنید.

درمان‌های تسکین علائم دندان عقل نهفته

اگر دندان عقل نهفته دارید:

  • استفاده از مسکن‌ها می‌تواند به کاهش دردتان کمک کند؛ اما باید آن‌ها را ببلعید و روی دندان نگذارید.
  • یک دهانشویه آب گرم و یک قاشق چایخوری نمک چند بار در روز می‌تواند درد و التهاب شما را کاهش دهد.
  • یک دهانشویه ضد باکتری، مانند کلرهگزیدین، می‌تواند به کاهش عفونت شما کمک کند.
  • اگر درد ادامه یابد، باید به دنبال مراقبت‌های پزشکی باشید.
  • دندانپزشک متخصص ممکن است دندان‌ها را تمیز کند و آنتی بیوتیک تجویز کند؛ اما اگر مشکل عود کند، ممکن است دندان‌های شما نیاز به جراحی داشته باشند.

جراحی دندان عقل نهفته

جراحی این دندان به چند عامل بستگی دارد‌:

 _سن

 _بیماری

_ میزان نزدیکی دندان به عروق و اعصاب آن منطقه از فک

دندانی که با یک جراحی ساده در ۱۷سالگی خارج می‌شود ممکن است در سن بالاتر با رشد بیشتر ریشه، به اعصاب نزدیک‌تر شود یا تراکم استخوانی بالاتر رود. این عوامل موجب می‌شود جراحی در سن بالاتر مشکل‌تر باشد. پس، اگر دندان نیاز به کشیدن یا جراحی دارد، باید هرچه زودتر آن را انجام داد. می‌توان گفت در ۱۸سالگی عوارض بعد از جراحی 2 روز است؛ اما در ۵۰ سالگی این عوارض تا 5 روز ادامه دارد.

عوارض احتمالی جراحی دندان عقل نهفته

مانند تمام جراحی‌ها، کشیدن این دندان هم با عوارضی همراه است. این عوارض شامل عفونت یا تأخیر در بهبودی است که اگر در دوران نقاهت سیگار و قلیان بکشید، احتمال بیشتری برای بروز هر دو عارضه وجود دارد.

یکی دیگر از عارضه‌های احتمالی، «خشکی حفره دندان» است که احساس درد در لثه یا فک ایجاد می‌کند و گاهی اوقات بوی بد یا طعم بدی از حفره خالی دندان می‌آید. اگر دستورالعمل‌های مراقبت‌های بعد از جراحی را رعایت نکنید، احتمال خشک شدن حفره بیشتر است.

همچنین، تا حدودی خطر آسیب عصبی وجود دارد که می‌تواند باعث احساس گزگز یا بی‌حسی در زبان، لب پایین، چانه، دندان‌ها و لثه شود. این امر معمولا موقتی است؛ اما در موارد بسیار نادر می‌تواند مزمن باشد.

موارد پایانی درباره دندان عقل نهفته

این دندان می‌تواند طیف وسیعی از علائم را ایجاد کند؛ از جمله تورم، طعم بد، درد و… کشیدن دندان یک عمل جراحی رایج دهان و دندان است که می‌تواند علائم نهفتگی دندان عقل را کاهش دهد. اگر دندان عقل نهفته دارید، باید به دندانپزشک متخصص مراجعه کنید؛ چون ممکن است بنا به تشخیص پزشک، نیاز باشد دندان عقل شما جراحی شود. پس از جراحی، باید تمام دستورالعمل‌های مراقبتی را که دندانپزشک متخصص ارائه می‌دهد، دنبال کنید.

اگر هر یک از علائم را تجربه می‌کنید، با مراجعه به دندانپزشکی دیجیتال دکتر سید محمدرضا حسینی می‌توانید با اطمینان خاطر در مورد اینکه کدام درمان برای شما مناسب است با بهترین دندانپزشک در غرب تهران صحبت کنید. همچنین، می‌توانید 2 بار در سال به منظور معاینه و پیشگیری از بیماری‌های دهان و دندان با این مرکز تماس بگیرید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *