دکتر حسینی » پلاک دندان چیست؟علت ایجاد پلاک دندان و روش پیشگیری و درمان
پلاک دندان چیست

پلاک دندان چیست؟علت ایجاد پلاک دندان و روش پیشگیری و درمان

یکی از رایج‌ترین اتفاقاتی که برای دندان هر کسی رخ می‌دهد، ایجاد پلاک است. شاید این سؤال برایتان به وجود بیاید که پلاک دندان چیست؟ در پاسخ به این سؤال باید گفت که پلاک دندانی که با نام پلاک میکروبی و گاهی با نام پلاک بیوفیلم هم شناخته می‌شود، ترکیبی از بزاق دهان و مایعات و تکه‌های غذایی است که در دهان باقی‌مانده است. البته رسوبات میکروبی نیز در تولید پلاک‌ها نقش دارند. پلاک، بافتی چسبنده دارد که باعث می‌شود روی دندان باقی بماند.
به‌طورکلی اغلب پلاک‌ها در محیط بین دندان و یا بین لثه و دندان قرار می‌گیرند. دلیل اصلی چسبنده بودن پلاک، تغذیه آن‌ها از موادی است که در دهان باقی می‌ماند. نکته مهمی که باید بدانید این است که رسوبات میکروبی از تعداد زیادی باکتری تشکیل می‌شوند. بدین ترتیب افزایش پلاک‌ها می‌تواند برای دندان مضر باشد و باعث ایجاد بیماری‌هایی در دهان و دندان شود.

__________________________________________________________________

حتما بخوانید: علت زردی دندان

__________________________________________________________________

علائم پلاک دندان

حدود 4 تا 12 ساعت بعد از مسواک زدن، پلاک‌ها شروع به تشکیل و تجمع می‌کنند. اگر در این مدت غذاهایی که حاوی قند یا کربوهیدرات هستند مصرف کنید،  باکتری‌های پلاک تغذیه شده و باعث تولید اسید می‌شوند. بدین ترتیب هرچقدر که در این مدت پلاک‌ها بیشتر تغذیه شوند، تعداد آن‌ها هم افزایش پیدا می‌کنند. در حالت عادی دیدن پلاک بسیار سخت است؛ اما اگر قبل و بعد از مسواک زدن به‌دقت دندان خود را بررسی کنید، می‌توانید متوجه حضور آن‌ها شوید.
پلاک‌ها یک لایه زرد بسیار کم‌رنگ هستند که با مسواک از بین می‌روند. بدین ترتیب اگر بعد از مسواک زدن احساس کردید که دندان شما کاملاً تمیز و سفید شده و سطح آن صاف است، قطعاً پلاک‌های دندان خود را از بین برده‌اید.

عوارض پلاک دندان

آیا تابه‌حال به این فکر کرده‌اید که چرا دندان‌ها دچار پوسیدگی می‌شوند؟ آیا این سؤال برایتان به وجود آمده است که مسواک زدن چگونه از پوسیدگی دندان جلوگیری می‌کند؟ پاسخ این دو سؤال کاملاً مربوط به پلاک است. همان‌طور که اشاره کردیم، ممکن است پلاک‌ها باعث ایجاد اسید شوند. اسید باعث از بین ‌رفتن مینای دندان شده و حفره‌هایی روی دندان ایجاد می‌شود که باعث بروز پوسیدگی می‌شود.
آیا می‌دانید شدیدترین عارضه پلاک دندان چیست؟ پاسخ این پرسش از دست‌ دادن دندان است. اگر نتوانید به‌موقع پلاک دندان را از بین ببرید و یا پوسیدگی‌ها را درمان کنید، درنهایت مجبور به کشیدن دندان خواهید شد.

جلوگیری از پلاک دندان

عوامل ایجاد پلاک دندان

اصلی‌ترین علت ایجاد پلاک دندان، تغذیه است. پلاک‌های دندانی در محیط دهان هر کسی ایجاد می‌شوند. این یک امر کاملاً طبیعی است و نمی‌توان از آن پیشگیری کرد. هر فردی تحت هر شرایطی هم که باشد، در طول روز مقداری قند و کربوهیدرات استفاده می‌کند که باعث ایجاد پلاک می‌شوند. اگر به دنبال این هستید که از ایجاد پلاک جلوگیری کنید، باید بگوییم که چنین چیزی امکان ندارد. شما تنها می‌توانید با رعایت بهداشت، از تجمع پلاک و افزایش تعداد آن‌ها جلوگیری کنید.

تفاوت بین پلاک دندان و تارتار

تارتار درواقع همان جرم دندان است. اگر می‌خواهید بدانید تفاوت تارتار با پلاک دندان چیست، باید گفت که تارتار، یک مرحله جلوتر و جدی‌تر از جرم است. پلاک‌هایی که پس از تشکیل شدن تا چند روز از بین نمی‌روند، تبدیل به جرم می‌شوند. جرم‌ها رنگ تیره‌تری نسبت به پلاک دارند. همین موضوع باعث می‌شود که تشخیص آن هم ساده‌تر باشد. از طرف دیگر، برخلاف پلاک، می‌توان از ایجاد جرم جلوگیری کرد. تنها کافی است بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کنید.

از کجا بفهمم پلاک دندان دارم؟

اگر می‌خواهید بدانید که روش تشخیص پلاک دندان چیست، باید بگوییم لمس دندان و استفاده از غذاهای رنگی به شما در این راه کمک می‌کنند. قطعاً برای شما هم پیش آمده که با زبان، سطح روی دندان خود را لمس کنید و متوجه وجود ناهمواری شوید. این ناهمواری‌ها درواقع همان پلاک هستند. همچنین زمانی که غذاهایی مانند قهوه و یا غذاهای حاوی رنگ مصنوعی می‌خورید، دندان‌های شما رنگی می‌شوند. این رنگ‌ها نمی‌توانند روی سطح دندان باقی بمانند. درواقع پلاک‌های دندانی به دلیل بافت چسبنده‌ای که دارند، برای مدت کوتاهی رنگ را روی خود نگه می‌دارند.

چه افرادی به پلاک دندان دچار می شوند؟

در پاسخ به این سؤال باید گفت هر فردی که غذا می‌خورد دچار پلاک دندانی می‌شود. البته افرادی که بهداشت را رعایت می‌کنند، از تجمع پلاک جلوگیری می‌کنند. درواقع میزان پلاک دندان این افراد، در کمترین حد ممکن است و آسیبی به سلامت دهان و دندان آن‌ها وارد نمی‌کند.

تشخیص پلاک دندان

اگر پلاک دندان از بین نرود چه اتفاقی می افتد؟

زمانی که پلاک‌های دندان شما برای مدت طولانی از بین نمی‌روند، تبدیل به جرم می‌شوند. جرم‌ها باعث بروز التهاب در لثه و حتی ایجاد بوی بد در دهان می‌شوند. همچنین ممکن است باعث ایجاد آبسه دندان شوند.

نحوه تشخیص پلاک دندان

چنانچه برای مدت طولانی (بیش از 2 روز) از مسواک یا دهان‌شویه استفاده نکردید، قطعاً پلاک‌های زیادی در دندان شما تجمع کرده‌اند. قرص‌های تشخیص پلاک دندان نیز به شما کمک می‌کنند تا پلاک‌های جدید و قدیمی را شناسایی کرده و به درمان پلاک دندان بپردازید.

راه های جلوگیری از پلاک دندان

بهترین روش جلوگیری از پلاک دندان چیست؟ توصیه می‌شود به‌صورت منظم از مسواک و نخ دندان استفاده کنید و با دهان‌شویه دهان خود را بشویید.

راه های از بین بردن پلاک دندان

نحوه از بین بردن پلاک دندان چندان سخت نیست. تنها کافی است که هر روز و حداقل روزی دو بار مسواک بزنید. حتی اگر استفاده از خمیردندان برایتان سخت است، تنها با استفاده از مسواک، سطح دندان را تمیز کنید. زمانی که پلاک تبدیل به جرم شود، باید به یک مرکز درمانی مراجعه کنید تا با استفاده از روش‌هایی مثل جرم‌گیری، مشکلتان را برطرف کند. کلینیک دکتر حسینی با مجهزترین تجهیزات و کادر درمانی متخصص به شما کمک می‌کند تا دندان‌هایی سالم، زیبا و بدون جرم داشته باشید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *