برای بسیاری از افرادی که تمایل به انجام ارتودنسی دارند، ممکن است این سؤال پیش آمده باشد که باندینگ ارتودنسی چیست؟ برای پاسخ به این سؤال باید گفت که اصلیترین ابزار برای انجام فرآیند ارتودنسی دندان، بریس ها هستند. بریس از دو قسمت اصلی براکت و سیم تشکیل شده است که به شکلی محکم به دندان ها متصل میشوند. به کل فرآیند چسباندن بریس ها به دندان، باندینگ ارتودنسی گفته می شود.
________________________________________________________________
حتما بخوانید: روش استفاده از موم ارتودنسی
________________________________________________________________
انواع باندینگ ارتودنسی
باندینگ در ارتودنسی نیاز به مهارت و تجربه بالایی دارد. در غیر این صورت ممکن است نتیجه این فرآیند، آن چیزی نباشد که انتظار می رود. روش ها و انواع باندینگ ارتودنسی در طول زمان دچار تغییرات زیادی شدهاند تا به شکل امروزی دربیایند.
در گذشته برای باندینگ ارتودنسی، دندانپزشک سیم هایی فلزی را به دور دندان به شکلی محکم حلقه می زد و به سراغ دندان بعدی می رفت. هر چند این روش از استحکام بالایی برخوردار بود، اما از لحاظ زیبایی به هیچ عنوان جذاب نبود. اما امروزه انواع باندینگ ارتودنسی مختلف وجود دارد.
روش های باندینگ ارتودنسی
شاید برای شما جالب باشد که بدانید روش های باندینگ ارتودنسی چیست. در حال حاضر باندینگ در ارتودنسی توسط یک چسب مخصوص چند لایه اما با ضخامت کم انجام می شود که چسبندگی زیادی دارد و نیروی لازم را برای اتصال محکم بریس به دندان ها فراهم می کند. به طور کلی دو روش اصلی برای انجام فرایند ارتودنسی وجود دارد. روش باندینگ مستقیم و روش باندینگ غیر مستقیم که طی انجام آن ها از نور یا فرایند شیمیایی استفاده می شود.
روش باندینگ مستقیم
در روش باندینگ ارتودنسی مستقیم، دندانپزشک براکت ها را دانه دانه و به شکلی دقیق بر روی همه دندان ها قرار می دهد. در این روش، دندانپزشک موقعیت ریشه و استحکام مینا هر دندان را کاملاً بررسی کرده و بهترین حالت ممکن را برای قرارگیری بهتر براکت انتخاب می کند.
بنابراین مزیت بزرگ این روش، اطمینان کامل از چسبندگی بالای براکت ها و کیفیت بالاتر کار است. از طرف دیگر در این روش نیاز به مدت زمان زیادی وجود دارد چرا که دندانپزشک باید براکت ها را به صورت تکی روی دندان ها قرار دهد. همچنین دهان بیمار نیز باید توسط رترکتور به مدت بیشتری باز بماند که ممکن است تحمل آن سخت باشد.
روش باندینگ غیر مستقیم
ممکن است این سؤال در ذهن شما ایجاد شود که باندینگ ارتودنسی غیر مستقیم چیست؟ در روش باندینگ ارتودنسی غیر مستقیم برخلاف روش قبلی، دندانپزشک کارهای باندینگ را بر روی یک مدل گچی انجام می دهد. بدین صورت که ابتدا یک مدل گچی که کاملاً مطابق با آناتومی دهان و دندان بیمار است تهیه می شود. سپس تمامی کارهای مربوط به باندینگ ارتودنسی مانند چسباندن براکت و متصل کردن سیم ها به آن، روی مدل گچی انجام خواهد شد.در نهایت پس از اتمام کار، تمامی براکت ها و سیم آن یا به بیان دیگر، تمامی بریس به صورت یکپارچه جدا شده و توسط دندانپزشک روی دندان های بیمار قرار می گیرد. مزیت این روش سرعت عمل بالای آن است. بدین ترتیب نیازی به صرف زمان زیاد نیست. البته باید توجه داشت که کیفیت نهایی کار در این روش ممکن است به خوبی روش باندینگ مستقیم نباشد.
مراحل باندینگ ارتودنسی
باندینگ ارتودنسی دارای مراحل مختلفی است که شامل آماده سازی دندان ها یا انجام مرحله نهایی کار است. در ادامه تمامی مراحل را به ترتیب ذکر خواهیم کرد.
- ابتدا دندانپزشک توسط خمیری بدون طعم و مخصوص اقدام به پولیش دندان ها می کند.
- سپس برای خشک شدن دندان ها، آن ها را توسط رترکتور از لب ها کاملاً جدا می کند.
- برای چسباندن بریس ها سطح دندان باید کاملاً پاک باشد. بنابراین دندانپزشک با استفاده از ژل اسیدی کاندیشنر لایه های اضافی روی دندان ها را از بین می برد. سپس دندان ها را کاملا شستشو میدهد تا ژل استفاده شده نیز از روی دندان پاک شود.
- در مرحله بعد دندانپزشک پرایمری مخصوص را روی دندان قرار می دهد تا به کمک آن بتوان براکت ها را جایگذاری کرد. سپس سیمان باندینگ ارتودنسی را برروی قسمت پشتی بریس قرار می گیرد و در نهایت براکت ها برروی دندان مورد نظر جایگذاری می شوند.
- پس از قرار دادن براکت ها، دندانپزشک باقی مانده سیمان ارتودنسی را از روی دندان پاک کرده و سپس سیمان ارتودنسی را بوسیله نور یا مواد شیمیایی سفت می کند.
- در مرحله آخر دندانپزشک رترکتورها را از دهان بیمار خارج و سیم های ارتودنسی را برروی براکت ها نصب می کند.
نحوه انجام باندینگ ارتودنسی
باندینگ ارتودنسی به همان شیوهای که توضیح داده شد، مرحله به مرحله انجام می شود. بعد از تمام شدن باندینگ ارتودنسی، بیمار ممکن است خشکی لب ها و دهان را برای مدتی تجربه کند که البته موقتی است و بعد از مدت زمان کوتاهی از بین می رود. بهتر است بدانید که انجام باندینگ ارتودنسی هیچ دردی ندارد.
مدت زمان باندینگ ارتودنسی
باندینگ ارتودنسی به صورت کلی، پروسهای زمانبر نیست. تمامی مراحل این فرایند فقط در یک جلسه و در عرض ۲۰ یا نهایتا ۳۰ دقیقه انجام می شود. بنابراین نیازی به نگرانی در این مورد نیست چرا که به هیچ عنوان پروسهای زمانبر نیست. احساس سفتی حاصل از باندینگ نیز ممکن است ۴ تا ۶ ساعت طول بکشد.
برداشتن براکت ارتودنسی یا دی باندینگ
اگر سؤال میکنید که دی باندینگ ارتودنسی چیست، باید بگوییم که در این فرآیند و پس از اتمام ارتودنسی، دندانپزشک اقدام به برداشتن براکت ها از روی دندان می کند که به دی باندنینگ معروف است. براکت ها ممکن است فلزی باشند که توسط فشار آرام انبر برداشته می شوند یا ممکن است سرامیکی باشند و توسط لیزر یا حرارت برداشته شوند. در فرآیند دی باندینگ، مهمترین مسئله عدم آسیب به مینای دندان است که به تجربه و مهارت بالای دندانپزشک نیاز دارد.
موفقیت یا شکست در باندینگ
موفقیت یا شکست باندینگ ارتودنسی به عوامل مختلفی بستگی دارد اما مهمترین موضوع در این رابطه عدم آماده سازی صحیح و اصولی دندان و آلوده بودن سطح آن است. این موضوع باعث میشود که براکت ها به شکلی صحیح به دندان نچسبند.
همچنین کاندیشنینگ مناسب و استاندارد سطح دندان ها مانند مینای دندان، فلز به کار رفته و نوع کامپوزیت از جمله مواردی هستند که در موفقیت یا شکست باندینگ تأثیر گذار بوده و باید حتماً کنترل شوند.
آیا امکان باندینگ مجدد براکت های شل شده وجود دارد؟
در صورتی که در طی پروسه ارتودنسی، یک یا چند تا از براکت ها شل شوند، آسیب ببینند یا بیفتند، این امکان وجود دارد که به راحتی براکت جدا شده را با یک براکت سالم جایگزین کرد و باندینگ مجدد براکتهای شل شده یا شکسته را انجام داد. فرایند این کار دقیقاً مانند فرایند باندینگ است. فقط برای انجام این کار باید چسبی که مربوط به براکت قبلی است، از روی دندان تراشیده شود.
تمامی فرآیندهای باندینگ ارتودنسی و دی باندینگ آن در کلینیک دکتر حسینی با کیفیتی بالا و توسط دستگاهها و تجهیزات به روز و پیشرفته برای شما عزیزان انجام خواهد شد. ما اینجاییم تا زیباترین لبخندها را برایتان به ارمغان بیاوریم.