براکت ارتودنسی

همه چیز در مورد براکت ارتودنسی

براکت‌ ارتودنسی نعمت بزرگی برای افرادی است که با انواع مختلف نامرتبی در دندان‌های خود مواجه هستند. هنوز هم ممکن است برخی از افراد، براکت‌ فلزی سنتی را دوست نداشته باشند. ارتودنتیست‌ها با تمرکز بر تنوع سلایق و همچنین شرایط بیماران موفق شده‌اند انواع مختلفی از براکت‌های ارتودنسی را ارائه دهند. انواع براکت‌های دندانی به طور خاص از دیدگاه‌های متفاوتی مانند سهولت در استفاده، بودجه و… خوب هستند. در این مقاله به بررسی تمام جوانب و انواع براکت ارتودنسی می‌پردازیم تا شما به‌راحتی بتوانید دستگاه ارتودنسی مد نظر خود را انتخاب کنید.

براکت ارتودنسی چیست؟

براکت ارتودنسی یک قطعه کوچک پرکاربرد در ارتودنسی بوده که به نگین ارتودنسی نیز معروف است. که به اتصالات کوچکی از جنس فلز، رزین، سرامیک و… گفته می‌شود که برای بستن سیم قوسی‌شکل ارتودنسی، مستقیما و محکم روی دندان به کار می‌رود. در واقع براکت‌ محل کوچکی برای عبور سیم فلزی دارد که تمام دندان‌ها را به هم متصل می‌کند. همچنین، ممکن است قلاب‌های کوچکی برای اضافه کردن نوارهای لاستیکی با هدف کشیدن دندان‌ها در یک جهت یا جهت دیگر داشته باشد.

براکت ارتودنسی در تمام طول درمان روی دندان‌های شما باقی می‌مانند و سپس در پایان برداشته می‌شوند؛ زیرا نیروی سیم کمانی را مهار کرده و به دندان‌ها‌تان انتقال می‌دهد تا به جای درست و دقیق خود هدایت شوند.

براکت ارتودنسی از چه چیزی ساخته شده است؟

براکت‌ها به طور سنتی، فلزی بوده و معمولا بر پایه نیکل هستند مگر اینکه به نیکل حساسیت داشته باشید. در این صورت، از براکت‌ تیتانیوم یا فولاد ضد زنگ با روکش طلا برای‌تان استفاده می‌شود.

براکت ارتودنسی از جنس سرامیک برای اهداف زیبایی طراحی شده‌اند. مواد زیبایی دیگری نیز در ساخت براکت‌ها استفاده می‌شود؛ به‌عنوان مثال، پلاستیک و مواد مبتنی بر پلی کربنات. براکت‌ پلاستیکی در حین استفاده ممکن است دچار تغییر شکل و تغییر رنگ شوند. براکت‌ سرامیکی تازه ساخته شده به دلیل شفافیت، خواص مکانیکی بهتر و حتی زیبایی بیشتری را نشان می‌دهند و با محیط داخل دهان سازگاری بیشتری دارند.

انواع براکت ارتودنسی

همان طور که اشاره شد، امروزه انواع متنوعی از براکت ارتودنسی وجود دارد؛ از جمله:

1. براکت‌های سرامیکی

براکت‌های سرامیکی یا نامرئی معمولا به‌عنوان براکت‌های زیبایی شناخته می‌شوند و به دلیل ظاهر شفاف‌شان محبوبیت زیادی دارند. اگرچه با گذشت زمان کمی مایل به زرد خواهند شد؛ اما تشخیص آن‌ها در ابتدا دشوار است. برای کسانی که از ظاهر براکت ارتودنسی فلزی ناراضی هستند، براکت‌های سرامیکی گزینه ایده‌آلی محسوب می‌شود.

2. براکت‌های رزینی

وقتی صحبت از ترجیح در زیبایی‌شناسی به میان می‌آید، انواع مختلفی از براکت ارتودنسی وجود دارد که بیماران می‌توانند به سراغ آن‌ها بروند؛ اما براکت‌ رزینی از نظر زیبایی‌شناسی بهترین هستند. این نوع از براکت‌ ارتودنسی تقریبا شفاف و سبک بوده و کمتر در معرض دید است؛ اما ساختار فوق‌العاده نرم آن‌ها نیز باعث می‌شود دوام کمتری داشته باشند. از این رو، این دسته از براکت ارتودنسی ممکن است برای کسانی که ناهنجاری بیشتر و در نتیجه طول دوره درمان بیشتری دارند، گزینه مناسبی نباشند.

3. براکت‌های نامرئی یا لینگوال

براکت‌های لینگوال هیچ تفاوتی با سایر انواع براکت ارتودنسی فلزی ندارند. تنها تفاوت آن‌ها در این است که به جای سطح جلویی دندان‌ها به پشت دندان‌ها متصل می‌شوند. این براکت‌ها در دسته ارتودنسی نامرئی نیز قرار دارند و برای کسانی است که نمی‌خواهند براکت ارتودنسی در دهان‌شان مشخص باشد یکی از گزینه‌های جذاب به شمار می‌روند. به غیر از آن، براکت‌های لینگوال دندان‌های شما را از کلسیفیکاسیون بیش از حد (بروز لکه‌های سفید بر سطح بیرونی دندان) نجات می‌دهند.

براکت‌های نامرئی

4. براکت‌های فولادی ضد زنگ

براکت‌های فولادی ضد زنگ نه‌تنها متداول‌ترین براکت‌های فلزی هستند؛ بلکه بهترین براکت‌های موجود هم از نظر دوام و اثربخشی و هم از نظر مالی هستند. این براکت‌های فولادی ضد زنگ از همان ابتدا توسط متخصصین ارتودنسی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

5. براکت‌های پلاستیکی

براکت‌ پلاستیکی، یکی دیگر از انواع براکت ارتودنسی هستند که زیبایی و راحتی را به طور همزمان فراهم می‌کنند. الیاف پلاستیکی متناسب با رنگ دندان‌های بیمار بوده و در صورت درخواست شما به‌عنوان جایگزین مناسبی برای براکت‌های فلزی سنتی هستند.

جدای از بحث زیبایی، لبه‌های نرم آن‌ها تا حد زیادی از ناراحتی آن‌ها می‌کاهند. با این حال، دارای اصطکاک بالاتری بوده و ممکن است در مقایسه با سایر انواع براکت دندان شکننده‌تر بوده و دوام زیادی نداشته باشند.

6. براکت‌های کبالت و کروم

براکت‌ کبالت و کروم در واقع نوع دیگری از براکت ارتودنسی فلزی هستند. همان طور که از نام آن‌ها مشخص است، این نوع از براکت‌ها از کبالت و کروم ساخته شده‌اند. این فلزات با استحکام بالا و مقاوم در برابر خوردگی هستند. براکت‌های کبالت و کروم برای بیمارانی که ناهنجاری بیشتری دارند و همچنین برای کسانی که دوست دارند درمان آن‌ها زودتر انجام شود و سریع‌تر جواب بگیرند مفید است.

7. براکت‌های با اصطکاک کم یا خودتنظیم

این براکت‌ها با متریا‌ل‌های مختلفی ساخته و عرضه می‌شوند. براکت خودتنظیم، که به ارتودنسی دیمون معروف است، جدیدترین و منعطف‌ترین نوع براکت ارتودنسی است. در این نوع از براکت قبل از اینکه جنس براکت مهم باشد، عملکرد و ساختار آن است جلب توجه می‌کند.

 این براکت ها نیازی به چسب معمولی یا نوارهای الاستیک ندارد. طراحی خاص آن‌ها به گونه‌ای است که هر ناهنجاری‌ای را به‌راحتی درمان کرده و دندان‌ها را به طرف جای اصلی خود هدایت می‌کند. این نوع براکت خودتنظیم در مقایسه با براکت سنتی و معمولی، نیاز کمتری به تنظیم شدن دارد در نتیجه به تعداد جلسات دندانپزشکی کمتری احتیاج خواهد داشت.

8. براکت‌های یاقوت کبود

براکت‌ یاقوت کبود نوع دیگری از براکت ارتودنسی به شمار می‌رود و برای کسانی مناسب است که بیشتر به دنبال گزینه‌های زیبایی هستند. این براکت از الیاف یاقوت کبود ساخته شده که می‌تواند با توجه به رنگ دندان فرد استتار شود.

9. براکت ارتودنسی رنگی

ارتودنسی رنگی همان براکت سنتی و معمولی است که از الاستیک‌های رنگی‌رنگی پیرامون براکت فلزی استفاده می‌کنند و بیشتر بین نوجوانان و جوانان رواج دارد. در هر معاینه ارتودنسی به دست دندانپزشک این کش‌ها تعویض می‌شوند و می‌توان از رنگ‌های متنوع آن‌ها برای ست کردن با لباس، حمایت از تیم ورزشی یا گروه مورد علاقه و… استفاده کرد.

همه چیز در مورد کش ارتودنسی دندان

براکت‌های ارتودنسی چه حسی دارند؟

براکت‌ها زمانی که روی دندان ثابت می‌شوند بدون درد هستند. با این حال، قسمت‌های داخلی لب‌ها یا گونه‌ها به زمان نیاز دارند تا به داشتن براکت ارتودنسی عادت کنید. به هرحال، براکت یک جسم خارجی در دهان شما است. در صورتی که براکت دندان آزارتان دهد، ارتودنتیست چیزی مانند موم برای پوشاندن روی براکت برای‌تان در نظر می‌گیرد.

نحوه مراقب از براکت ارتودنسی

عملکرد براکت ارتودنسی بر دندان چگونه است؟

براکت‌ها با اعمال فشار به رباط پریودنتال، که دندان‌ها را در جای خود نگه می‌دارد، آن‌ها را هدایت می‌کند. بدن به شکل هوشمندانه و خودکار در محل جدید مورد نظر، فضا ایجاد می‌کند و در عین حال فضایی را که دندان‌ها در آن قرار داشتند، پر می‌کند. این فرایند باعث لق شدن دندان می‌شود و سپس، استخوان جدید رشد می‌کند تا از دندان در موقعیت جدید خود حمایت کند که به آن بازسازی استخوان می‌گویند.

اگر نیروی بیش از حد به یک‌باره یا در مدت زمان کوتاهی بر دندان وارد شود، ممکن است دندان از دست برود، به همین دلیل باید هر 30 روز یا چند روز یک بار تغییرات کوچکی در طول مدت درمان توسط دندانپزشک ایجاد شود. زیرا برای اطمینان از حرکت درست دندان‌ها از طریق درمان ارتودنسی باید دائما کنترل و تنظیم شود. این حرکت در هر بیمار متفاوت است، به طور متوسط حرکت یک میلی‌متر در ماه به همراه مراقبت‌های ارتودنسی مناسب است.

در صورت کنده شدن براکت ارتودنسی چه باید کرد؟

اصولا خیلی کم پیش می‌آید که براکت ارتودنسی خودبه‌خود از سطح دندان جدا شود. اما به هر حال، یکی از مشکلاتی است که امکان دارد با آن مواجه شوید. کنده شدن براکت ارتودنسی برای هر نوع و مدل آن ممکن است اتفاق افتد. اگرچه جنس خوب براکت‌ها و کیفیت بالای چسب ارتودنسی احتمال این بروز اتفاق را بسیار کاهش می‌دهد؛ اما در صورت جدا شدن براکت دندان باید هر چه سریع‌تر به دندانپزشک خود مراجعه کنید.  دکتر سید محمدرضا حسینی به عنوان بهترین متخصص ارتودنسی سعادت آباد با داشتن بهترین و مجهزترین امکانات دندانپزشکی و با تکیه بر سابقه درخشان در ارائه خدمات ارتودنسی دیجیتال پیشگام است.

مراقبت از براکت ارتودنسی

مراقبت از براکت‌ در روند درمان و نتایج آن بسیار مهم است. برخی از افراد پس از نصب براکت‌های خود با مشکلات بسیار کمی مواجه می‌شوند؛ در حالی که در برخی دیگر این گونه نیست؛ زیرا براکت دندان نیاز به مواظبت توسط بیمار دارد. نکات مفیدی برای مراقبت از آن‌ها وجود دارد، از جمله؛

  • حفظ بهداشت دهان و دندان
  • اجتناب از جویدن غذای سفت یا خمیری و چسبناک
  • اجتناب از مصرف مواد قندی و نشاسته‌ای
  • استفاده از مسواک نرم یا استفاده از مسواک مخصوص ارتودنسی

براکت ارتودنسی چگونه جدا می‌شود؟

وقتی دوره درمان کامل شود، براکت‌ها به‌راحتی از دندان جدا می‌شوند. ارتودنتیست ابزار خاصی برای برداشتن سریع و بدون درد آن‌ها دارد. بعد از درمان، باید تا مدتی به تشخیص دندانپزشک، از خوردن غذای سفت و انجام ورزش‌های خشن خودداری کنید.

سخن پایانی درباره براکت ارتودنسی

براکت ارتودنسی به‌عنوان راهنما برای حرکت دندان‌ها و نگه داشتن سیم‌های ارتودنسی کاربرد دارند و براکت‌های متنوعی برای پاسخگویی به انواع سلایق افراد وجود دارد. امیدواریم اطلاعات خوبی در مورد براکت‌ها به شما داده‌ باشیم تا در زمان دریافت براکت‌ها نگران هیچ‌چیز نباشید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *