پلاک نگهدارنده بعد از ارتودنسی

پلاک نگهدارنده و ریتینر بعد از ارتودنسی چیست؟

بعد از برداشته شدن بریس‌های ارتودنسی نوبت به نگهداری ارتودنسی توسط پلاک نگهدارنده بعد از ارتودنسی می‌رسد. این پلاک نگهدارنده کمک می‌کند تا دندان‌های مرتب شده به موقعیت قبلی خود بازنگردند. در واقع وجود این نگهدارنده باعث حفظ موقعیت فعلی دندان‌ها بعد از درمان می‌شود. اگر شما هم می‌خواهید اطلاعات بیشتری در رابطه با انواع نگهدارنده‌ها به دست آورید، خواندن این مقاله به شما کمک می‌کند تا به جواب سوالات خود برسید.

پلاک نگهدارنده بعد از ارتودنسی چیست؟

بعد از تمام شدن دوره درمان ارتودنسی، لبخند زیبا دوباره به صورت شما برمی‌گردد. اما بعد از برداشتن بریس، برای حفظ نتایج به دست آمده از درمان ارتودنسی، دندانپزشک از ریتینر یا همان نگهدارنده ارتودنسی استفاده می‌کند. به این دلیل که دندان‌ها درون بافتی قرار دارند که دائما در حال حرکت هستند. بنابراین استفاده از ریتینر کمک می‌کند تا بافت‌ها و عضله‌های دندان‌ها در وضعیت جدید قرار بگیرند.

نگهدارنده ارتودنسی به عنوان بخش مهمی از درمان ارتودنسی به شمار می‌آید و کمک می‌کند تا بعد از پایان درمان نیز دندان‌ها همچنان صاف و مرتب در جای خود قرار بگیرند. چرا که بعد از پایان درمان، بازگشت ارتودنسی دور از انتظار نیست. اما پلاک نگهدارنده بعد از ارتودنسی کمک می‌کند تا دندان‌ها به حالت اولیه خود برنگردند.

ضرورت استفاده از ریتینر

برخلاف تصور بسیاری از افراد، استفاده از ریتینر بعد از پایان یافتن دوره درمان ارتودنسی بسیار ضروری است. از جمله دلایل ضرورت استفاده از ریتینر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دندان‌ها به دلیل حرکت دائمی خود، معمولا به وضعیت اولیه برخواهند گشت. در صورت عدم استفاده از نگهدارنده، حرکت خودکار دندان‌ها دور از انتظار نیست و گاهی این موضوع باعث می‌شود که طول درمان بیمار بیشتر شود.
  • با افزایش سن، برخی از دندان‌ها حرکت غیر قابل پیش‌بینی دارند. این حرکت باعث شلوغی دندان‌ها، فشرده شدن آنها و کراس بایت می‌‌شود. اما استفاده طولانی‌مدت از نگهدارنده کمک می‌کند تا موقعیت دندان‌ها همچنان حفظ شود.
ضرورت استفاده از پلاک نگهدارنده بعد از ارتودنسی

انواع ریتینرها

پلاک ارتودنسی یا همان نگهدارنده‌ها انواع مختلفی دارند. از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

1- ریتینر دائمی

نگهدارنده دائمی با نام‌های دیگری از جمله نگهدارنده ثابت، ریتینر سیمی پشت دندانی، ریتینر سیمی متصل‌شونده و یا لینگوال نیز شناخته می‌شود. از آنجایی که این پلاک نگهدارنده بعد از ارتودنسی توسط متخصص ارتودنسی از دهان خارج می‌شود، در نتیجه به عنوان یک پلاک دائمی به حساب می‌آید. دندانپزشک این ریتینر را به پشت دندان‌های بیمار وصل می‌کند. در نتیجه توسط اطرافیان غیر قابل تشخیص است.

البته محل نصب این نگهدارنده دائمی با توجه به نیاز و شرایط بیماران متفاوت است. در صورت تشخیص دندانپزشک، این نگهدارنده بر روی دندان جلویی در بالا و یا پایین نصب می‌شود. طول عمر این پلاک نگهدارنده نسبت به سایر ریتینرها بیشتر است. علاوه بر این امکان گم شدن این پلاک وجود ندارد و این موضوع باعث می‌شود تا بیمار هزینه‌ی اضافی برای پلاک نگهدارنده ندهد.

در صورت استفاده از این ریتینر نیاز است تا بیمار برای بررسی وضعیت دندان‌های خود، به طور مرتب به دندانپزشک مراجعه کند.

2- ریتینر هالی

یکی از معروف‌ترین نوع پلاک‌های نگهدارنده، ریتینر هالی یا همان ریتینر سیمی است. بسیاری از متخصصین ارتودنسی از این پلاک نگهدارنده به عنوان یک روش مطمئن بعد از پایان درمان ارتودنسی استفاده می‌کنند. این پلاک نگهدارنده بعد از ارتودنسی از روی قالب دهان بیمار ساخته می‌شود و دارای سیم و پایه قوسی آکریلیکی است و از دوام بسیار بالایی برخوردار است.

در صورتی که این نگهدارنده دچار آسیب یا شکستگی شد، جای هیچ نگرانی وجود ندارد. چرا که می‌توان بدون تعویض کامل آن، قسمت‌های آسیب‌دیده را ترمیم کرد. تمیز کردن ریتینر هالی بسیار راحت‌ است. به کمک این نگهدارنده سیمی، دندان‌ها به آرامی به سمت موقعیت اصلی خود حرکت کرده و در جای مناسب خود ثابت می‌شوند.

سیم‌های این نگهدارنده ارتودنسی قابل تنظیم هستند؛ بنابراین با دستکاری و تنظیم این سیم‌ها می‌توان وضعیت این نگهدارنده را بهتر کرده تا دندان‌ها دچار تغییر و یا حرکت نشوند. برخلاف ریتینر دائمی، این نگهدارنده جلوی دندان‌ها نصب می‌شود؛ بنابراین توسط اطرافیان قابل مشاهده است. همچنین این نگهدارنده در برخی از افراد مشکلاتی مانند اختلال گفتاری ایجاد می‌کند و باعث می‌شود تا فرد به صورت نوک زبانی صحبت کند.

3- ریتینر شفاف

پیشرفت تکنولوژی باعث شده است تا برخی از ریتینرها به صورت شفاف یا همان نامرئی ساخته شوند. این پلاک نگهدارنده بعد از ارتودنسی به دلیل شکل ظاهری خود، محبوبیت بسیار زیادی در بین افراد پیدا کرده است. این پلاک نگهدارنده از پلاستیک شفاف ساخته شده است و متناسب با قالب دهان بیمار تولید می‌شود. شفاف بودن این پلاک به اندازه‌ای است که اطرافیان متوجه وجود چنین نگهدارنده در دهان شما نخواهند شد.

استفاده از این ریتینر بسیار راحت است؛ بنابراین هر زمان که بخواهید می‌توانید آن را از دهان خود خارج کنید. اما تمیز کردن سطح داخلی آن کمی دشوار است. توجه به این نکته ضروری است که این پلاک در مقایسه با سایر نگهدارنده‌ها از کیفیت بالایی برخوردار نیست، بنابراین باید دائما آن را بررسی کنید تا در صورت هرگونه آسیب‌دیدگی، آن را با نگهدارنده جدیدی تعویض کنید.

4- پوزیشنر

با توجه به تشخیص دندانپزشک، اگر نیاز باشد تا دندان‌های شما بعد از پایان دوران ارتودنسی و در آوردن بریس، حرکت جزئی داشته باشند، باید از پوزیشنر استفاده کنید. برای ساخت این پلاک نگهدارنده بعد از ارتودنسی نیاز به قالب‌گیری از دهان بیمار است. سپس دندانپزشک دندان‌ها را در وضعیت مناسب قرار داده و پوزیشنر را در آن موقعیت قرار می‌دهد.

استفاده از این پلاک بعد از ارتودنسی ضروری است. در نتیجه بیمار باید به صورت تمام وقت از آن استفاده کند. از آنجایی که حجم پوزیشنر نسبت به سایر نگهدارنده‌ها بزرگ‌تر است، در نتیجه فعالیت‌های روزمره بیمار را با مشکل روبه‌رو می‌کند.

ویژگی یک ریتینر خوب

برای انتخاب بهترین نوع ریتینر توجه به نکات زیر از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است:

راحتی در استفاده

تاثیر ریتینر بستگی به نحوه استفاده بیمار از آن دارد. به این معنا که اگر بیمار نسبت به استفاده از نگهدارنده متعهد باشد، این ریتینر می‌تواند تاثیر مثبتی بر دندان‌ها بگذارد. پیشنهاد می‌کنیم که پلاکی را انتخاب کنید که حتما با آن راحت باشید تا بتوانید در مدت زمان تعیین شده توسط دندانپزشک از آن استفاده کنید.

در بین نگهدارنده‌ها، استفاده از ریتینر دائمی نسبت به سایر موارد راحت‌تر است. به این دلیل که برای رعایت بهداشت دهان و دندان در این پلاک نگهدارنده بعد از ارتودنسی مجبور به انجام کار خاصی نیستید. اما در سایر پلاک‌ها نیاز است تا به طور مرتب نخ دندان بکشید و با مسواک زدن آن‌ها را تمیز نگه دارید.

کارایی

کارایی نگهدارنده‌ها، بستگی به نحوه استفاده صحیح از آنها دارد. در صورتی که نگهدارنده‌ها به صورت درست استفاده شوند، می‌توانند تاثیر مثبتی روی دندان‌های شما بگذارند.

ظاهر

در صورتی که ظاهر پلاک برای بیماری مهم باشد، بهترین نگهدارنده، پلاک شفاف یا دائمی است. چون این پلاک‌ها در دهان بیمار مشخص نیستند. در نتیجه بیمار حس خوبی در استفاده از آن خواهد داشت.

نگهداری از پلاک

حال که می‌دانیم پلاک نگهدارنده بعد از ارتودنسی چیست، باید بدانیم در صورتی که از پلاک نگهدارنده به خوبی مراقبت نکنید یا نسبت به بهداشت دهان و دندان خود بی‌توجه باشید، مشکلاتی مانند پوسیدگی دندان و یا عفونت لثه دور از انتظار نیست. پلاک‌های دائمی به دلیل کیفیت بالا، هنگام مسواک زدن دچار آسیب نمی‌شوند. اما پلاک‌های متحرک نسبت به این موضوع بسیار حساس هستند. چرا که گاهی در آوردن و گذاشتن پلاک نگهدارنده بعد از ارتودنسی جهت مسواک زدن می‌تواند به آن‌ها آسیب وارد کند.

تمیز کردن نگهدارنده‌های متحرک ارتودنسی کار راحتی است، اما باید به طور منظم و مرتب این کار انجام بگیرد.

دوام

در بین ریتینرها، دو نگهدارنده دائمی و هالی از دوام بسیار بالایی برخوردار هستند. اما دوام پلاک شفاف نسبت به این دو ریتینر بسیار کمتر است؛ بنابراین بهتر است بیمارانی که عادت به دندان قروچه دارند، از این نوع ریتینر استفاده نکنند.

دوام پلاک نگهدارنده بعد از ارتودنسی

مدت زمان استفاده از ریتینرها

نحوه استفاده و مدت زمان استفاده از هر ریتینر متفاوت است؛ بنابراین شما باید با توجه به نوع نگهدارنده خود، مدت زمان خاصی از آن استفاده کنید تا تاثیر خود را روی دندان‌ها بگذارد.

  • ریتینر هالی: اگر بعد از خارج کردن بریس، از ریتینر هالی به عنوان نگهدارنده دندان‌های خود استفاده می‌کنید، باید بین 6 تا 12 ماه به طور شبانه‌روزی از این پلاک استفاده کنید. در طول این مدت تنها برای مسواک زدن یا غذا خوردن باید آن را از دهان خود خارج کنید. در سال دوم از این پلاک نگهدارنده بعد از ارتودنسی تنها در شب و هنگام خوابیدن باید استفاده کنید.

بعد از سال دوم تنها کافی است تا در هفته یک شب یا دو شب از این نگهدارنده استفاده کنید. توجه به این نکته ضروری است که در استفاده از این نگهدارنده در برخی از شرایط مانند ورزش کردن، شنا کردن و… جدا خودداری کنید.

  • ریتینر شفاف: در صورتی که از ریتینر شفاف به عنوان پلاک نگهدارنده استفاده می‌کنید، باید دو روز اول بعد از درآوردن بریس به طور شبانه‌روی از این پلاک استفاده کنید. بعد از آن تا یک سال حداقل بین 10 تا 12 ساعت در روز باید این پلاک در دهان شما باشد. سال دوم می‌توانید این میزان را به یک شب در میان کاهش دهید. در سال سوم تنها کافی است که یک شب در هفته از این پلاک استفاده کنید.

همانند ریتینر هالی، هنگام ورزش کردن و شنا بهتر است از پلاک نگهدارنده شفاف استفاده نکنید.

مراقبت از ریتینرها

رعایت بهداشت و مراقبت از پلاک نگهدارنده بعد از ارتودنسی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. عدم رعایت بهداشت در ریتینرها به خصوص نگهدارنده ثابت باعث می‌شود تا بعد از مدتی پلاک روی دندان‌ها جمع شود. بنابراین اگر از پلاک ثابت استفاده می‌کنید باید نسبت به رعایت بهداشت دهان و دندان خود جدی‌تر باشید. در صورت استفاده از نگهدارنده‌های متحرک رعایت توصیه‌های زیر کمک می‌کند تا دچار مشکل نشوید:

  • مرطوب نگه داشتن پلاک: بعد از بیرون آوردن پلاک از دهان پیشنهاد می‌کنیم که بعد از تمیز کردن، آن را درون یک لیوان آب نگهداری کنید تا همیشه مرطوب بماند.
  • استفاده از جوش شیرین: استفاده  آب برای تمیز کردن ریتینرهای متحرک به تنهایی کافی نیست. بهتر است هنگام قرار دادن نگهدارنده در لیوان آب، مقداری جوش شیرین نیز به آن اضافه کنید. این کار از جمع شدن باکتری روی پلاک جلوگیری می‌کند.
  • مسواک زدن: پلاک‌ها مانند دندان‌ها نیاز دارند تا به طور مرتب تمیز شوند؛ بنابراین پیشنهاد می‌کنیم که بعد از درآوردن آن‌ها، با مسواک خالی روی آنها بکشید. البته بهتر است از مسواکی جداگانه برای تمیز کردن پلاک نگهدارنده بعد از ارتودنسی استفاده کنید. سعی کنید که با مسواک به آرامی روی پلاک بکشید تا آسیبی به آن وارد نشود. این کار را حداقل یک بار در روز انجام دهید.

هزینه ریتینرها

دندانپزشک هزینه مربوط به ریتینرهای متحرک را با هزینه کلی ارتودنسی می‌گیرد. بنابراین نیازی به پرداخت مبلغ جداگانه برای پلاک نگهدارنده نیست. حتی برخی از دندانپزشکان هزینه مربوط به یک تا دو بار تعویض این نگهدارنده را نیز در هزینه‌ی کل درمان بیمار حساب می‌کنند. در غیر این صورت هزینه مربوط به ساخت ریتینر تنها شامل مراحل آزمایشگاهی آن است و باید هزینه‌ی اضافی آن را پرداخت کنید.

اما در مورد نگهدارنده‌های ثابت این موضوع صدق نمی‌کند، چرا که این نگهدارنده باید متناسب با دهان بیمار ساخته شود. در نتیجه علاوه بر هزینه ارتودنسی باید هزینه ساخت این نگهدارنده نیز پرداخت شود.

بهترین متخصص ارتودنسی در تهران

اگر شما هم به دنبال بهترین متخصص ارتودنسی سعادت آباد هستید، کلینیک دکتر حسینی را به شما پیشنهاد می‌دهیم. تخصص، سابقه و مهارت پرسنل این مرکز، بهترین خدمات مربوط به ارتودنسی دندان را به شما ارائه می‌دهند. پزشک متخصص این مرکز بعد از پایان دوران ارتودنسی، نصب پلاک نگهدارنده بعد از ارتودنسی را بسیار دقیق برای شما انجام می‌دهد.

این مرکز با بهره‌مندی از بروزترین علم دندانپزشکی، بهترین روش را برای درمان بیماران خود استفاده می‌کند. علاوه بر دانش و مهارت متخصص دندانپزشک، این مرکز از به‌روزترین تجهیزات و تکنولوژی‌های پیشرفته در درمان ارتودنسی استفاده می‌کند.

جمع بندی مقاله پلاک نگهدارنده بعد از ارتودنسی

ما در این مقاله در رابطه با پلاک نگهدارنده بعد از ارتودنسی و ریتینر صحبت کردیم. این مرحله به عنوان یکی از مهم‌ترین مراحل درمان ارتودنسی به شمار می‌آید و باعث می‌شود تا دندان‌های شما حالت مناسب خود را بعد از درمان به خوبی حفظ کند. اگر تجربه استفاده از پلاک نگهدارنده را داشته‌اید، می‌توانید زیر همین پست نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *